Doorgaan naar hoofdcontent

ongemerkt veel suiker






Een stuk slagroomtaart met een glas cola: een kind kan raden dat daar te veel suikers inzitten. Maar ook wie deze lekkernijen vermijdt, blijft suikers eten zonder dat hij of zij het door heeft.
De WHO adviseert iedereen ter wereld om per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker te eten. Frisdrankliefhebbers opgelet: in een blikje cola zitten al tien theelepels suiker. Toch kan minder suiker eten een aanzienlijke verbetering van de gezondheid opleveren. Want suikers geven je naast meer energie ook een hoop problemen.

1. Yoghurt

Ontbijten met een schaaltje yoghurt klinkt gezond en kan dat ook zijn, maar pas op voor de yoghurt met een smaakje. Yoghurt Framboos-Aardbei van 450 gram kan al snel 17 gram suikers bevatten. Maar het bakje bevat ook 7,2 procent vruchtensuikers en voedingsvezels als oligofructose. Wie de dag echt gezond wil beginnen, neemt dus een bakje yoghurt zonder smaakje.

2. Ketchup

Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar pas op met het eten van veel ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid

3. Toastjes

Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar er wordt wel suiker aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Er zijn veel bovendien ook veel 'schuilnamen' voor suiker, zoals dextrose en fructose.

4. Kant- en-klare babyvoeding

Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rond kant- en klare babyvoeding. De fabrikanten zoals Olvarit en Nestlé gaan er prat op dat er geen toegevoegde suikers in de potjes zitten. En dat klopt ook. Maar dat betekent niet dat er geen suikers in zitten. In de potjes met fruit zitten natuurlijke fruitsuikers. Dat zijn ook suikers. Natuurlijk worden de potjes niet volgepropt met suikers, maar wie de tijd heeft kan beter het zekere voor het onzekere nemen en zelf verse fruitpap bereiden.

5. Biologische groenteburger

Vandaag ga ik eens gezond eten, ik neem een biologische groenteburger. Geen vlees + biologisch + groente, dat moet wel goed zitten, toch? Ook die vlieger gaat niet helemaal op. Want in groenteburgers zit vaak maltodextrine. En suiker uit zetmeel is uiteindelijk ook suiker. Iedere dag aan de groenteburgers is dus ook niet zo'n goed idee.

6. Smoothie


Hij ziet er gezond uit, die verse smoothie waar je de pure smaak van aardbei, ananas en banaan in proeft. En de vitaminen die in deze smoothies zitten zijn ook goed voor je. Maar helaas zorgen de geperste stukken fruit ook voor veel suikersLet ook op het trucje 'vruchtensap uit concentraat'. Dat is een verhulde term voor 'suikers toegevoegd'. Het is een stuk gezonder je smoothies zelf te maken en veel groente erin te verwerken

7.Muesli/cruesli

De dag beginnen met een volle mok aardbeienyoghurt met krokante ontbijtgranen? Wie zichzelf vol met suikers wil gooien moet dat vooral doen. Want ja, er zitten veel goede voedingsstoffen in muesli, maar ook veel snelle suikers die snel je bloed binnendringen. Vooral de knapperige muesli met gedroogde stukken fruit, noten of chocola zijn suikerbommetjes. Er zijn ook gezonde muesli. Kijk op de verpakking of het product uit meer dan 50 procent pure granen bestaat. Dan zit je meestal goed.

8. Frozen yoghurt

Bevroren yoghurt bevat minder verzadigde vetten dan gewoon ijs en is dus gezond. Maar tegelijkertijd zitten er ook veel calorieën en suikers in. Wie het zelf wil maken, heeft maar liefst 80 gram suiker nodig. Frozen yoghurt is misschien 'hip' maar echt 'healthy' is deze suikerbom niet.

9. Salade

Met salade zelf is niet zo heel veel mis. Het probleem is dat er vaak sauzen en dressings overheen worden gekieperd. En net als in ketchup zitten er vaak verkeerde vetten en suikers in deze sausjes.

10. (Gedroogd) fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen, hebben een gezonde naam. Het verhaal wil dat je er zeer oud mee kunt worden. Maar fruit bevat suikers en ook aan gedroogd fruit zijn bovendien suikers toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van