Doorgaan naar hoofdcontent

ongemerkt veel suiker






Een stuk slagroomtaart met een glas cola: een kind kan raden dat daar te veel suikers inzitten. Maar ook wie deze lekkernijen vermijdt, blijft suikers eten zonder dat hij of zij het door heeft.
De WHO adviseert iedereen ter wereld om per dag niet meer dan zes theelepels (25 gram) suiker te eten. Frisdrankliefhebbers opgelet: in een blikje cola zitten al tien theelepels suiker. Toch kan minder suiker eten een aanzienlijke verbetering van de gezondheid opleveren. Want suikers geven je naast meer energie ook een hoop problemen.

1. Yoghurt

Ontbijten met een schaaltje yoghurt klinkt gezond en kan dat ook zijn, maar pas op voor de yoghurt met een smaakje. Yoghurt Framboos-Aardbei van 450 gram kan al snel 17 gram suikers bevatten. Maar het bakje bevat ook 7,2 procent vruchtensuikers en voedingsvezels als oligofructose. Wie de dag echt gezond wil beginnen, neemt dus een bakje yoghurt zonder smaakje.

2. Ketchup

Met tomaten is niets mis, sterker nog, ze zijn gezond. Maar pas op met het eten van veel ketchup. In ketchup zit namelijk suiker, en veel ook. In een flesje kunnen wel 45 klontjes suiker zitten. Dit verschilt per ketchup. Kijk daarom altijd even op de verpakking voor de exacte hoeveelheid

3. Toastjes

Toastjes en crackers smaken niet zoet. Maar er wordt wel suiker aan toegevoegd. De fabrikanten noemen het alleen anders: dextrose. Kijk ook hier altijd even naar de verpakking, er zijn ook toastjes waar geen suiker aan wordt toegevoegd. Er zijn veel bovendien ook veel 'schuilnamen' voor suiker, zoals dextrose en fructose.

4. Kant- en-klare babyvoeding

Er is de afgelopen jaren al veel te doen geweest rond kant- en klare babyvoeding. De fabrikanten zoals Olvarit en Nestlé gaan er prat op dat er geen toegevoegde suikers in de potjes zitten. En dat klopt ook. Maar dat betekent niet dat er geen suikers in zitten. In de potjes met fruit zitten natuurlijke fruitsuikers. Dat zijn ook suikers. Natuurlijk worden de potjes niet volgepropt met suikers, maar wie de tijd heeft kan beter het zekere voor het onzekere nemen en zelf verse fruitpap bereiden.

5. Biologische groenteburger

Vandaag ga ik eens gezond eten, ik neem een biologische groenteburger. Geen vlees + biologisch + groente, dat moet wel goed zitten, toch? Ook die vlieger gaat niet helemaal op. Want in groenteburgers zit vaak maltodextrine. En suiker uit zetmeel is uiteindelijk ook suiker. Iedere dag aan de groenteburgers is dus ook niet zo'n goed idee.

6. Smoothie


Hij ziet er gezond uit, die verse smoothie waar je de pure smaak van aardbei, ananas en banaan in proeft. En de vitaminen die in deze smoothies zitten zijn ook goed voor je. Maar helaas zorgen de geperste stukken fruit ook voor veel suikersLet ook op het trucje 'vruchtensap uit concentraat'. Dat is een verhulde term voor 'suikers toegevoegd'. Het is een stuk gezonder je smoothies zelf te maken en veel groente erin te verwerken

7.Muesli/cruesli

De dag beginnen met een volle mok aardbeienyoghurt met krokante ontbijtgranen? Wie zichzelf vol met suikers wil gooien moet dat vooral doen. Want ja, er zitten veel goede voedingsstoffen in muesli, maar ook veel snelle suikers die snel je bloed binnendringen. Vooral de knapperige muesli met gedroogde stukken fruit, noten of chocola zijn suikerbommetjes. Er zijn ook gezonde muesli. Kijk op de verpakking of het product uit meer dan 50 procent pure granen bestaat. Dan zit je meestal goed.

8. Frozen yoghurt

Bevroren yoghurt bevat minder verzadigde vetten dan gewoon ijs en is dus gezond. Maar tegelijkertijd zitten er ook veel calorieën en suikers in. Wie het zelf wil maken, heeft maar liefst 80 gram suiker nodig. Frozen yoghurt is misschien 'hip' maar echt 'healthy' is deze suikerbom niet.

9. Salade

Met salade zelf is niet zo heel veel mis. Het probleem is dat er vaak sauzen en dressings overheen worden gekieperd. En net als in ketchup zitten er vaak verkeerde vetten en suikers in deze sausjes.

10. (Gedroogd) fruit

Gedroogd fruit, zoals rozijnen en abrikozen, hebben een gezonde naam. Het verhaal wil dat je er zeer oud mee kunt worden. Maar fruit bevat suikers en ook aan gedroogd fruit zijn bovendien suikers toegevoegd om het langer houdbaar te maken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...