Om zo lang mogelijk in een goede gezondheid van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en gezonde voedingsgewoonten onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of gezond dieet is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent?
Wie metgezonde voeding en voedingsgewoonten begaan is kent ongetwijfeld de voedingsdriehoek of ‘de schijf van vijf’. Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op zijn kop. Ondanks zijn ronduit revolutionaire ideeën op het vlak van voeding, blijven wetenschappers eensgezind. Voor hen blijft de actieve voedingsdriehoek dé basis van een gezonde voeding en van allegezonde voedingsgewoonten. Deze actieve voedingsdriehoek geeft iedereen die met gezonde voedingsgewoonten begaan is een duidelijk beeld van wat de wetenschap onder gezonde voedingsgewoonten verstaat. Deze actieve voedingsdriehoek geeft je niet alleen een gedetailleerd overzicht van wat er dagelijks op je menu staat om zo lang mogelijk gezond te blijven. Hij geeft tegelijk aan wat men onder gezond bewegen verstaat en hoeveel we moeten bewegen om in conditie te blijven?
Gezonde voedingsgewoonten
Evenwicht, variatie en de juiste hoeveelheden gezonde voedingsstoffen liggen aan de basis van gezonde voedingsgewoonten:
- Evenwichtige voeding: zoals we eerder reeds aan gaven kan één voedingsstof onmogelijk de ruim veertig verschillende voedingsmiddelen leveren die je dagelijks nodig hebt om je gezondheid op peil te houden. Zo gevarieerd mogelijk eten is dus de boodschap. Om zelf te controleren of je goed bezig bent werd de actieve voedingsdriehoek in acht groepen verdeelt: water, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melkproducten en calciumrijke sojaproducten, vlees, vis, eieren en vervangproducten, smeer- en bereidingsvet en een restgroep. Zorg er voor dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen uit deze acht groepen eet.
Variatie: zorg voor zoveel mogelijk afwisseling in iedere doelgroep. Hoe meer verschillende voedingsmiddelen van iedere groep je eet, hoe gezonder je bezig bent.
Hoeveelheid: respecteer de aangegeven hoeveelheid per doelgroep. Water (1,5 liter), graanproducten en aardappelen (maximum 12 sneden brood en 5 sneden brood per dag), groenten (300 gram), fruit ( drie stukken), melkproducten en calciumrijke sojaproducten ( 4 glazen melk en melkproducten en 2 sneden kaas), vlees, vis, eieren en vervangproducten (100 gram vlees, vis, 2 eieren of vervangproducten) smeer- en bereidingsvet: zoveel mogelijk beperken).
Gebrek aan koolhydraten
De meesten van ons eten veel te weinigkoolhydraatrijke voeding zoals brood, rijst, pasta, granen en aardappelen. Om gezond te eten moet nochtans de helft van het aantal calorieën die je via je dagelijkse voeding opneemt afkomstig zijn van voeding met een hoge concentratie aan koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van voedingsvezels, nodig voor een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit.
Lichaamsgewicht
In een gezonde voeding en gezonde voedingsgewoonten staat een gezond lichaamsgewicht uiteraard centraal. Je lichaamsgewicht is afhankelijk van verschillende factoren waaronder je geslacht, je lichaamslengte, je leeftijd en erfelijkheidsfactoren. Overgewicht vergroot je risico op levensbedreigende aandoeningen waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Gebruik dagelijks nooit meer calorieën dan nodig. Bij een hoger calorie inname neemt je vetopslag toe. Kortom, wie definitief met zijn overgewicht wil afrekenen moet minder eten en meer bewegen.
Stevig en gezond ontbijt
Een gezond en stevig ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt overslaan zorgt voor een gebrek aan energie en geeft je al vlug een hongergevoel dat je trek in ongezonde en calorierijke tussendoortjes vergroot. Volgens voedingsdeskundigen bestaat een gezond ontbijt uit koolhydraten, eiwitten, vetten en een portie fruit en/of groenten. Volkorenbrood of mueslivlokken leveren langzame koolhydraten, die je van de nodige energie voorzien en geven je een lang gevoel van verzadiging. Melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en kaas zorgen voor de nodige eiwitten, maar ook voor calcium en andere vitaminen en vetoplosbare vitaminen. Fruit en groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en secundaire plantenstoffen, maar ook aan voedingsvezels, die je spijsvertering stimuleren. Je dagelijkse portie fruit kan in de muesli zitten of als sap worden gedronken.
Net als bij elke maaltijd hoort ook bij het ontbijt een drankje om het lichaam van de nodige vloeistof te voorzien. Drink bij het ontbijt bijvoorbeeld een glas water, een kop thee of koffie of vers fruitsap.
Voorbeelden voor een evenwichtig ontbijt:
Volkorenbrood met boter, margarine, jam of honing, 1 kwark of yoghurt en 1 glas fruitsap
Volkorenbrood met kaas, cottage cheese of ham, 1 kop melk met cacao (zonder extra toegevoegde suikers),1 stuk fruit of groente en 1 glas water
- Knäckebröd met boter of margarine, een zacht gekookt eitje of roerei, een tomaat en een kop koffie of thee
- Ongesuikerde muesli, kwark of yoghurt, vers fruit en een glas Molkosan van dokter A. Vogel
Extra tips van de diëtiste:
- Water: drink minstens anderhalve liter water per dag, uiteraard méér bij warm zomers weer en fysieke inspanningen. Geef de voorkeur aan water maar zorg ook hier voor de nodige variatie met fruitsap, softdrinks, thee, koffie en melk. Kies voor light frisdrank (het minst ongezonde) en voor halfvolle melk.
- Light producten: zijn alleen zinvol als ze naast vetarm ook laagcalorisch zijn. Dat is zowel het geval voor voeding als voor dranken.
- Beweging: bij gezonde voedingsgewoonten hoort ook voldoende lichaamsbeweging. Dankzij meer lichaamsbeweging zal je ook extra calorieën verbranden. Beweging en sport zorgen ook voor een gezonde bloedsomloop
- Overschakeling: schakel niet te plots over naar gezonde voedingsgewoonten maar doe het geleidelijk aan.
Extra tip
Gezonde voedingsgewoonten: met deze ‘gezonde tips van voedingscoach Jesse Van de Velde’ schakel je probleemloos over naar gezonde voedingsgewoonten waarmee je eindelijk ook je gezond streefgewicht bereikt en behoudt!
- Gratis e- book: download je gratis e- book met twintig gezonde recepten van voedingscoach Jesse Van de Velde
bron: leefnugezonder.be
Reacties
Een reactie posten