Doorgaan naar hoofdcontent

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?


Om zo lang mogelijk in een goede gezondheid van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en gezonde voedingsgewoonten onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of gezond dieet is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent?


Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél











Wie metgezonde voeding en voedingsgewoonten begaan is kent ongetwijfeld de voedingsdriehoek of ‘de schijf van vijf’. Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op zijn kop.  Ondanks zijn ronduit revolutionaire ideeën op het vlak van voeding, blijven wetenschappers eensgezind. Voor hen blijft de actieve voedingsdriehoek dé basis van een gezonde voeding en van allegezonde voedingsgewoonten. Deze actieve voedingsdriehoek geeft iedereen die met gezonde voedingsgewoonten begaan is een duidelijk beeld van wat de wetenschap onder gezonde voedingsgewoonten verstaat. Deze actieve voedingsdriehoek geeft je niet alleen een gedetailleerd overzicht van wat er dagelijks op je menu staat om zo lang mogelijk gezond te blijven. Hij geeft tegelijk aan wat men onder gezond bewegen verstaat en hoeveel we moeten bewegen om in conditie te blijven?

Gezonde voedingsgewoonten zijn gebaseerd op de acute voedingsdriehoek

Gezonde voedingsgewoonten

Evenwicht, variatie en de juiste hoeveelheden gezonde voedingsstoffen liggen aan de basis van gezonde voedingsgewoonten:
  • Evenwichtige voeding: zoals we eerder reeds aan gaven kan één voedingsstof onmogelijk  de ruim veertig verschillende voedingsmiddelen leveren die je dagelijks nodig hebt om je gezondheid op peil te houden. Zo gevarieerd mogelijk eten is dus de boodschap. Om zelf te controleren of je goed bezig bent werd de actieve voedingsdriehoek in acht groepen verdeelt: water, graanproducten en aardappelen, groenten, fruit, melkproducten en calciumrijke sojaproducten, vlees, vis, eieren en vervangproducten, smeer- en bereidingsvet en een restgroep. Zorg er voor dat je dagelijks voldoende voedingsstoffen uit deze acht groepen eet.

Zorg voor zoveel mogelijk afwisseling in iedere doelgroep van de actieve voedingsdriehoek. Hoe meer verschillende voedingsmiddelen van iedere groep je eet, hoe gezonder je bezig bent.
Variatie: zorg voor zoveel mogelijk afwisseling in iedere doelgroep. Hoe meer verschillende voedingsmiddelen van iedere groep je eet, hoe gezonder je bezig bent.
Hoeveelheid: respecteer de aangegeven hoeveelheid per doelgroep. Water (1,5 liter), graanproducten en aardappelen (maximum 12 sneden brood en 5 sneden brood per dag), groenten (300 gram), fruit ( drie stukken), melkproducten en calciumrijke sojaproducten ( 4 glazen melk en melkproducten en 2 sneden kaas), vlees, vis, eieren en vervangproducten (100 gram vlees, vis, 2 eieren of vervangproducten) smeer- en bereidingsvet: zoveel mogelijk beperken).

Gebrek aan koolhydraten

De meesten van ons eten veel te weinigkoolhydraatrijke voeding zoals brood, rijst, pasta, granen en aardappelen. Om gezond te eten moet nochtans de helft van het aantal calorieën die je via je dagelijkse voeding opneemt afkomstig zijn van voeding met een hoge concentratie aan koolhydraten. Koolhydraten zijn een belangrijke bron van voedingsvezels, nodig voor een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit.

We eten te weinig koolhydraatrijke voeding

Lichaamsgewicht

In een gezonde voeding en gezonde voedingsgewoonten staat een gezond lichaamsgewicht uiteraard centraal. Je lichaamsgewicht is afhankelijk van verschillende factoren waaronder je geslacht, je lichaamslengte, je leeftijd en erfelijkheidsfactoren. Overgewicht vergroot je risico op levensbedreigende aandoeningen waaronder kanker en hart- en vaatziekten. Gebruik dagelijks nooit meer calorieën dan nodig. Bij een hoger calorie inname neemt je vetopslag toe. Kortom, wie definitief met zijn overgewicht wil afrekenen moet minder eten en meer bewegen.

Stevig en gezond ontbijt

Een gezond en stevig ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Je ontbijt overslaan zorgt voor een gebrek aan energie en geeft je al vlug een hongergevoel dat je trek in ongezonde en calorierijke tussendoortjes vergroot. Volgens voedingsdeskundigen bestaat een gezond ontbijt uit koolhydraten, eiwitten, vetten en een portie fruit en/of groenten. Volkorenbrood of mueslivlokken leveren langzame koolhydraten, die je van de nodige energie voorzien en geven je een lang gevoel van verzadiging. Melk en zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en kaas zorgen voor de nodige eiwitten, maar ook voor calcium en andere vitaminen en vetoplosbare vitaminen. Fruit en groenten zijn rijk aan vitaminen, mineralen en secundaire plantenstoffen, maar ook aan voedingsvezels, die je spijsvertering stimuleren. Je dagelijkse portie fruit kan in de muesli zitten of als sap worden gedronken.

Een gezond en gevarieerd ontbijt hoort bij gezonde voedingsgewoonten
Net als bij elke maaltijd hoort ook bij het ontbijt een drankje om het lichaam van de nodige vloeistof te voorzien. Drink bij het ontbijt bijvoorbeeld een glas water, een kop thee of koffie of vers fruitsap.
Voorbeelden voor een evenwichtig ontbijt:
Volkorenbrood met boter, margarine, jam of honing, 1 kwark of yoghurt en 1 glas fruitsap
Volkorenbrood met kaas, cottage cheese of ham, 1 kop melk met cacao (zonder extra toegevoegde suikers),1 stuk fruit of groente en 1 glas water
  • Knäckebröd met boter of margarine, een zacht gekookt eitje of roerei, een tomaat en een kop koffie of thee
  • Ongesuikerde muesli, kwark of yoghurt, vers fruit en een glas Molkosan van dokter A. Vogel
Extra tips van de diëtiste:
  • Water: drink minstens anderhalve liter water per dag, uiteraard méér bij warm zomers weer en fysieke inspanningen. Geef de voorkeur aan water maar zorg ook hier voor de nodige variatie met fruitsap, softdrinks, thee, koffie en melk. Kies voor light frisdrank (het minst ongezonde) en voor halfvolle melk.

  • Light producten: zijn alleen zinvol als ze naast vetarm ook laagcalorisch zijn. Dat is zowel het geval voor voeding als voor dranken.

  • Beweging: bij gezonde voedingsgewoonten hoort ook voldoende lichaamsbeweging. Dankzij meer lichaamsbeweging zal je ook extra calorieën verbranden. Beweging en sport zorgen ook voor een gezonde bloedsomloop

  • Overschakeling: schakel niet te plots over naar gezonde voedingsgewoonten maar doe het geleidelijk aan.

Extra tip

Gezonde voedingsgewoonten: met deze ‘gezonde tips van voedingscoach Jesse Van de Velde’ schakel je probleemloos over naar gezonde voedingsgewoonten waarmee je eindelijk ook je gezond streefgewicht bereikt en behoudt! 

 bron: leefnugezonder.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van