Doorgaan naar hoofdcontent

7 tips voor een gezonde darmflora

Onze dikke darm speelt een belangrijke rol bij onze spijsvertering. Het regelmatig zuiveren van je dikke darm is dan ook onmisbaar om zowel je gezondheid als je conditie op peil te houden. Je dikke darm reinigen doe je op vele manieren maar is lang niet zo belastend dan velen denken. Om je dikke darm grondig te reinigen zijn geen dure drankjes of ingewikkelde behandelingen nodig. Hoe reinig je zo eenvoudig en toch efficiënt je dikke darm?

Voor een goede spijsvertering, een gezonde darmflora en een vlotte darmtransit is een vezelrijke voeding onontbeerlijk. Die vezels worden niet verteerd. Op het moment dat ze je ingewanden onverteerd passeren gaan deze samentrekken en bevrijden ze zich op die manier van alle aanwezige afvalstoffen. Deze zijn niet alleen het resultaat van onze ongezonde voeding  en vele lichaamsprocessen maar even goed van de voortschrijdende milieuverontreiniging. Kortom, hoe vezelrijker je voeding hoe schoner je darmen.

Hoge kwaliteit
Zowel lijnzaad als havervlokken en havermout bevatten veruit de meeste voedingsvezels en zijn dus uiterst geschikt om grote kuis te houden in je darmen. De vezels in lijnzaad, havervlokken en in havermout zijn er van een ongeëvenaarde kwaliteit, omdat ze afkomstig zijn van zogenaamde planten slijmen. 

Deze gezonde voeding rijk aan vezels reinigt je darmen en brengt je in topconditie. Dat niet alleen, het doet je  tegelijk gezond vermageren.
Volkorenbrood en koekjes met lijnzaad zijn uitstekende darmreinigers

Lijnzaad helpt ook bij:

  • constipatie of verstopping en spijsverteringsproblemen, 
  • tegen opvliegers tijdens de menopauze, 
  • tegen het Prikkelbare Darm Syndroom, 
  • tegen een te hoge concentratie aan slechte LDL- cholesterol, tegen hoge bloeddruk
  • en tegen diabetes

Bij je ontbijt:
gebruik als ontbijt volkorenbrood met lijnzaad en verwerk gebroken lijnzaad in je ontbijtgranen, yoghurt en in allerlei salades

In je groene smoothie:
neem op je nuchter maag een groene smoothie  en combineer dit met je favoriete groenten en fruit


Veel water drinken:
drink dagelijks voldoende koel water, dat zal je dikke darm schoon spoelen. Hou je daarbij niet zo nodig
aan de voorgeschreven anderhalve liter water per dag. 

Hou wél de kleur van je urine in de gaten. Is die zo goed als kleurloos of licht geel, dan drink je voldoende, hoe donkerder hoe meer water je moet drinken.  
Voldoende water drinken spoelt je darm schoon en zorgt zo voor een vlottere darmtransit

Bewegen:
Dagelijks een half uurtje wandelen kan constipatie of verstopping voorkomen.

Gefermenteerde voeding:
bepaalde bacteriën in gefermenteerde voeding zijn onmisbaar voor een optimale gezondheid. Zuurkool, yoghurt, miso en kimchi zijn de belangrijkste voorbeelden van gefermenteerde voeding.

Groene voeding:
diëtisten en voedingscoaches kiezen steeds meer voor een groene en gezonde voeding rijk aan chlorofyl, de stof die planten hun groene kleuren geeft. 

Chlorofyl is  een gezonde darmreiniger. Het verzacht tegelijk het darmweefsel en zorgt voor een gezonde darmflora. 

Groene bladgroenten zoals spinazie, spruitjes, andijvie, savooi en groene kool, broccoli, alle koolsoorten en waterkers, maar ook alfalfal en tarwekiemen zijn rijk aan chlorofyl.

Ontbijt tip:
Neem :

  • 200 gram kwark / yogurt
  • 60 cc noni juice
  • havermout
  • notenmix met rozijnen
  • vers fruit naar keuze.

U heeft dan een heerlijk en voedzaam ontbijt met alle ingrediënten voor een voedzaam ontbijt.



Meer info in  www.leefnugezonder.be 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...