Olijven:
Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.
Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.
De olijfboom:
Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens.
Olijfblad:
Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens.
Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne. Dit is een bittere glucoside, die olijven hun bittere smaak geeft. Volgens botanici komt oleuropeïne in alle delen van de boom voor en beschermt het de olijfboom tegen insecten en bacteriën. Elenolaat, een derivaat van oleuropeïne, werd getest op zijn antivirale werking tegen verscheidene virussen en bleek de groei te remmen van ieder virus waarop het werd getest.
Olijfblad bestrijdt ook de endothele dysfunctie door de productie van stikstofoxide te vergroten, wat een ontspanning van de bloedvatwanden geeft. Recente studies tonen aan dat olijfblad extract beschadigd kraak- been kan herstellen. De theorie erachter is dat de fenolen in het olijfblad bepaalde ontstekingen in gewrichten remmen en zodoende het verouderingsproces in de gewrichten vertragen. Op deze manier kunnen verschillende vormen van artritis worden voorkomen.
Anti-oxidanten:
Ten aanzien van de antibacteriële eigen-schappen bleek olijfbladextract effectief te zijn tegen bepaalde bacterie soorten. Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die er bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfblad-extract.
De bekenste en krachtigste antioxidant in olijfblad extract is oleuropeïne. die cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hart- kwalen verkleint.(3) Aangezien geoxideerde cholesterol zich gemakkelijk afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt hij deze en deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval. Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol, hydroxytyrosol en resveratrol. Resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.
Sterke antioxidant
Olijfblad bevat enkele van de meest krachtige antioxidanten die er bekend zijn. Er zitten 12 verschillende antioxidanten in olijfbladextract . Deze antioxidanten ruimen de schadelijke vrije radicalen op. Vrije radicalen beschadigen onze celstructuur en het DNA
De bekenste en krachtigste antioxidant in olijfblad extract is oleuropeïne. Oleuropeïne is een effectieve antioxidant, die cholesterol tegen oxidatie beschermt en de kans op coronaire hartkwalen verkleint. Aangezien geoxideerde cholesterol zich veel gemakkelijker afzet op de binnenwanden van de bloedvaten, verstopt hij deze; deze verstoppingen vergroten de kans op een hartaanval.
Andere bekende antioxidanten in olijfblad zijn tyrosol, hydroxytyrosol en resveratrol. Resveratrol is ook de belangrijkste antioxidant in rode wijn.
Reacties
Een reactie posten