Doorgaan naar hoofdcontent

We zijn gek op suiker


We zijn helemaal gek op suiker.
We zijn zo dol op suiker dat we er veel te veel van eten. We kunnen maar moeilijk nee zeggen tegen zoet. Doe je dat tóch, dan is de beloning groot. Voorde oermens lag dan anders. Wie de hele dag achter konijnen aan moet hollen, doet er dus goed aan intensief naar zoet eten te zoeken.
Het akelige is alleen dat we die tegenwoordig vrijwel zoet eten onbeperkt kunnen vinden. 
Twee kilo honing per jaar voor de oermens tegenover zo'n zeventig kilo geraffineerde suikers per jaar voor de moderne mens, zo zijn de schattingen.




Van nature lui
De mens is van nature lui. Zo veel mogelijk eten en zo min mogelijk bewegen, is namelijk een uitstekende overlevingsstrategie in een omgeving waar een hongersnood altijd op de loer ligt. Maar niet in een omgeving waar een goedgevulde supermarkt nooit verder dan tien minuten verderop is.

Systeem op hol
Sterker nog, ze zijn een van de belangrijkste oorzaken van een groot aantal ziektes. Van overgewicht tot gedragsproblemen, van diabetes tot kanker: veel heeft te maken met verkeerde voeding. Te vet is slecht, maar te zoet is minstens zo gevaarlijk.


Overgewicht :
  • overactiviteit, 
  • slechte concentratie,
  • slaapproblemen
  • allergieën, 
  • huidproblemen
  • vermoeidheid  
  • depressieve gevoelens
  • slechter werkende darmen
Maar wat dan wel = Zoetjes: nee!
Een recent Amerikaans onderzoek met ratten toonde aan dat de zoetstof sacharine snel dik maakt, wat een risicoverhogende factor is voor het ontwikkelen van diabetes type 2

Alternatief :
Een goed alternatief is Stevia, een kleine, kruidachtige struik. Een druppeltje Stevia in de koffie is ongeveer even zoet als drie klontjes suiker.  In de havermout is het lekker, maar in de koffie heeft het een vreemde nasmaak, vind ik.

Maar let wel op als u een pot stevia aanschaft. Ik heb ze gezien in een supermarkt voor 7.30 euro. Een soortgelijke pot bij de Adi en Action voor 1.80  euro. Wel een heel groot verschil.

Meer info over suiker en haar gevolgen vind u op onze website www.manuia.org
Daarover later meer !



Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van