bekijk video : leuk en heel gezond soep recept :
Ons advies : dagelijks groene groenten, kleurrijke groenten en vers fruit.
In deze video een demo van het maken van een heerlijke en voedselrijk soep .
Een tip: het recept voor verse wortelsap. Geen sapcentrifuge? Geen probleem. Hak wat wortels en pureer ze in een blender met water. U kunt de pulp stam, of laat het in voor meer vezels.
Bron van groente en vocht
1.Groente
Soep is een heel gemakkelijke manier om groente te eten. Hoeveel groenten je binnenkrijgt via een bord soep is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je zelf in je soep doet.
Soep is een heel gemakkelijke manier om groente te eten. Hoeveel groenten je binnenkrijgt via een bord soep is natuurlijk sterk afhankelijk van wat je zelf in je soep doet.
2. Vocht
Met een kop soep kom je niet alleen gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten: het helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding. Een portie soep is toch wel 250 milliliter. Minimaal een achtste van de 1,5 tot 2 liter water die je dagelijks nodig hebt.
Met een kop soep kom je niet alleen gemakkelijker aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten: het helpt ook bij het op peil houden van je vochthuishouding. Een portie soep is toch wel 250 milliliter. Minimaal een achtste van de 1,5 tot 2 liter water die je dagelijks nodig hebt.
3. Vult goed
Een van de grote voordelen van soep is het verzadigende effect. Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen.
Een van de grote voordelen van soep is het verzadigende effect. Soep vult de maag, die zet uit en stuurt signalen naar het verzadigingscentrum in de hersenen.
4. Vitamine en vezels
Een soep waarin je zelf groente verwerkt zit vol vezels: hoe minder je de groente bewerkt, des te meer vezels. Daarnaast zijn groenten een belangrijke bron voor vitaminen en mineralen. Bij het koken van de soep gaat er wel iets verloren, maar er zijn ook stoffen die door het koken juist beter tot hun recht komen. Lycopeen uit tomaten kun je bijvoorbeeld veel gemakkelijker opnemen na het koken. Ditzelfde geldt voor bètacaroteen in wortelen.
Een soep waarin je zelf groente verwerkt zit vol vezels: hoe minder je de groente bewerkt, des te meer vezels. Daarnaast zijn groenten een belangrijke bron voor vitaminen en mineralen. Bij het koken van de soep gaat er wel iets verloren, maar er zijn ook stoffen die door het koken juist beter tot hun recht komen. Lycopeen uit tomaten kun je bijvoorbeeld veel gemakkelijker opnemen na het koken. Ditzelfde geldt voor bètacaroteen in wortelen.
5. Slanke soep
De meeste soepen bevatten relatief weinig vet, maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt.
De meeste soepen bevatten relatief weinig vet, maar ook hiervoor geldt natuurlijk dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt.
6. Pas op met zout
Bij een zelfgemaakte soep bepaal je zelf hoeveel zout erin gaat. Meestal heb je zelfs helemaal geen zout nodig: kruiden verrijken de smaak ook. Ben je wel bewust van het feit dat veel bouillonblokjes behoorlijk zout zijn, ze bevatten soms wel 7 gram per liter. Het meeste zout vind je in kant-en-klaarsoepen en oplossoepen.
Bij een zelfgemaakte soep bepaal je zelf hoeveel zout erin gaat. Meestal heb je zelfs helemaal geen zout nodig: kruiden verrijken de smaak ook. Ben je wel bewust van het feit dat veel bouillonblokjes behoorlijk zout zijn, ze bevatten soms wel 7 gram per liter. Het meeste zout vind je in kant-en-klaarsoepen en oplossoepen.
7. Gezondheidsvoordelen
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen van soep. Onder andere naar het bekende pannetje kippensoep als je ziek bent. De soep versterkt volgens diverse studies de weerstand. Ook schijnt kippensoep de spijsvertering te verbeteren en helpt het je neusslijmvliezen te herstellen.
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de voordelen van soep. Onder andere naar het bekende pannetje kippensoep als je ziek bent. De soep versterkt volgens diverse studies de weerstand. Ook schijnt kippensoep de spijsvertering te verbeteren en helpt het je neusslijmvliezen te herstellen.
Om verkoudheid en griep te voorkomen is het slimmer om tomatensoep te eten. Het lycopeen in tomatensoep komt je immuunsysteem ten goede. Daarnaast zouden regelmatige soepeters minder last hebben van een verhoogd cholesterol en overgewicht.
8. Op dieet met soep
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan.
Iedere dag een soepje is helemaal niet slecht, maar je moet zeker niet doorslaan.
9. Soep bewaren
Als je soep bereidt, maak je vaak een grote pan. Je kunt soep ook in kleine porties invriezen.
Als je soep bereidt, maak je vaak een grote pan. Je kunt soep ook in kleine porties invriezen.
Reacties
Een reactie posten