Bekijk deze korte video over avocado's :
De vrucht van de avocado is vrij groot (tot 33 cm lang), peervormige of eerder rond en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paars-achtig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter.
De avocado-vrucht is bijzonder voedzaam.
Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s.
Avocado: vitamine-bom
Avocado's zijn als voedingsbron te vergelijken met de borsten van een jonge moeder. Inderdaad, ze bevatten behoorlijk veel vet, maar ze staan ook bol van andere goede bronnen.
Naast een overvloed aan vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat helpt je cholesterol te verlagen. Het goede aan avocados is dat ze het slechte cholesterol (LDL) verlagen zonder het goede (HDL) aan te tasten.
Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes. Ook het vezelgehalte mag er wezen. Met 10 gram per vrucht, vormen zij een goede bescherming tegen met name darmkanker.
Avocado's zijn beter dan:
Appels Vitamine B5: 0,7 mg per 100 gr
Avocado: 1.1 mg per 100 gr
Spinazie Vitamine E: 2 mg per 100 gr
Avocado: 3 mg per 100 gr
Zilvervliesrijst Foliumzuur: 0,9 mcg per 100 gr
Avocado: 11 mcg per 100 gr
AGE's in pindakaas = 2255
AGE's in avocado's = 9
Waar op letten
Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak.
Bewaren
Bewaar avocado’s niet de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun narijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was). Wil je de rijping van een avocado juist versnellen? Stop ‘m dan met een appel, peer of banaan in een plastic zak. Deze vruchten geven ethyleengas af wat de rijping van de avocado bevordert.
Wat kun je met avocado?
- halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
- pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
- als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap,
zout en peper
- in fruitsalade met banaan, peer en sinaasappel
- in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
- in soep: roer avocadopuree door de bouillon
- guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap
Reacties
Een reactie posten