Onze moderne westerse keuken dankt zijn aantrekkingskracht vooral aan frituren, grillen en bakken. Dat is met fastfood zeker het geval. Waarom eten we nauwelijks rauw voedsel.?
Natuurlijk vanwege de veiligheid. Maar het is een feit dat eten beter smaakt als het verhit is. Die verbeterende smaak is vaak te danken aan AGE vorming.
AGE’s zijn complexe chemische verbindingen van suikers en eiwitten of vet. In geringe hoeveelheid komen ze voor in alle levende organismen, zonder kwalijke gevolgen. Maar in hoge concentraties kunnen ze giftig zijn. AGE’s zijn oxidanten die normaliter worden opgeruimd door anti-oxidanten en andere natuurlijke verdedigingsmechanismen van ons lichaam. Maar als de hoeveelheid AGE’s te groot is, schiet onze verdediging te kort en richten ze schade aan.
Commerciële voeding is steeds rijker aan AGE’s geworden, sinds de levensmiddelen technologen hebben ontdekt, dat ze de smaak, geur en kleur ervan verbeteren.
Als een boterham roostert of vlees bakt, zie je AGE’s voor je ogen ontstaan. Zelfs als voedsel meer even wordt opgewarmd, ontstaan er nieuwe AGE’s. Maar bij hoge temperaturen gebeurt dit sneller en massaler
.
Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de kooktijd, hoe meer AGE’s er worden gevormd.
Canadees onderzoek suggereert dat 90 % van alle junkfood dat bedoeld is voor kinderen, qua voedingswaarde niet deugt = het is te vet, te veel suiker of te zout.
Belang van een anti-AGE dieet;
Dag in en dag uit stoppen we 2 keer zoveel AGE’s in onze mond, als ons lichaam kan verwerken. Het anti-AGE dieet versterkt je gezondheid en weer ziekten af. Het is niet nodig om je lievelingsgerechten te laten staan, smakeloze maaltijden te bereiden , alleen maar rauwkost te eten of honger te lijden.
Waar het op neer komt is dat je de volgende 4 basis principes toepast;
Vermijd eten met een hoog AGE gehalte;
Minimaal dierlijke vetten, weinig roodvlees, Olijfolie i.p.v boter/margarine
Kies kookmethode waarbij zo mij mogelijk AGE’s worden gevormd
Kook met lage temperatuur en kort; pocheren /stoven / wokken
Vermijden combinaties van voedsel die AGE’s bevorderen;
Bv vlees met kaas; vlees met boter/worst/bacon, Suikerrijke toetje na vleesmaaltijd;
Gebruik ingrediënten die AGE vorming belemmeren.
AGE vorming verloopt traag in een zure omgeving, citroensap, azijn, wijn .
Vlees 1 tot 12 uur marineren.
Reacties
Een reactie posten