Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonder koken

Onze moderne westerse keuken dankt zijn aantrekkingskracht vooral aan frituren, grillen en bakken. Dat is met fastfood zeker het geval. Waarom eten we nauwelijks rauw voedsel.?
Natuurlijk vanwege de veiligheid. Maar het is een feit dat eten beter smaakt als het verhit is. Die verbeterende smaak is vaak te danken aan AGE vorming.

AGE’s zijn complexe chemische verbindingen van suikers en eiwitten of vet. In geringe hoeveelheid komen ze voor in alle levende organismen, zonder kwalijke gevolgen. Maar in hoge concentraties kunnen ze giftig zijn. AGE’s zijn oxidanten die normaliter  worden opgeruimd door anti-oxidanten en andere natuurlijke verdedigingsmechanismen van ons lichaam. Maar als de hoeveelheid AGE’s te groot is, schiet onze verdediging te kort en richten ze schade aan.

Commerciële voeding is steeds rijker aan AGE’s geworden, sinds de levensmiddelen technologen hebben ontdekt, dat ze de smaak, geur en kleur ervan verbeteren.
Als een boterham roostert of vlees bakt, zie je AGE’s voor je ogen ontstaan. Zelfs als voedsel meer even wordt opgewarmd, ontstaan er nieuwe AGE’s. Maar bij hoge temperaturen gebeurt dit sneller en massaler
.

   Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de kooktijd,  hoe meer AGE’s er worden gevormd.

Canadees onderzoek suggereert dat  90 % van alle junkfood dat bedoeld is voor kinderen, qua voedingswaarde niet deugt = het is te vet, te veel suiker of te zout.

Belang van een anti-AGE dieet;
Dag in en dag uit stoppen we 2 keer zoveel AGE’s in onze mond, als ons lichaam kan verwerken. Het anti-AGE dieet versterkt je gezondheid en weer ziekten af. Het is niet nodig  om je lievelingsgerechten te laten staan, smakeloze maaltijden te bereiden , alleen maar rauwkost te eten of honger te lijden. 

Waar het op neer komt is dat je de volgende 4 basis principes toepast;

Vermijd eten met een hoog AGE gehalte;
   Minimaal dierlijke vetten, weinig roodvlees, Olijfolie i.p.v  boter/margarine

Kies kookmethode waarbij zo mij mogelijk AGE’s worden gevormd
  Kook met lage temperatuur en kort; pocheren /stoven / wokken

Vermijden combinaties van voedsel die AGE’s bevorderen;
  Bv vlees met kaas;  vlees met boter/worst/bacon, Suikerrijke toetje na    vleesmaaltijd;

Gebruik ingrediënten die AGE vorming belemmeren.
 AGE vorming verloopt traag in een zure omgeving, citroensap, azijn, wijn .
 Vlees 1 tot 12 uur marineren.

                          

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...