Doorgaan naar hoofdcontent

Gezonder koken

Onze moderne westerse keuken dankt zijn aantrekkingskracht vooral aan frituren, grillen en bakken. Dat is met fastfood zeker het geval. Waarom eten we nauwelijks rauw voedsel.?
Natuurlijk vanwege de veiligheid. Maar het is een feit dat eten beter smaakt als het verhit is. Die verbeterende smaak is vaak te danken aan AGE vorming.

AGE’s zijn complexe chemische verbindingen van suikers en eiwitten of vet. In geringe hoeveelheid komen ze voor in alle levende organismen, zonder kwalijke gevolgen. Maar in hoge concentraties kunnen ze giftig zijn. AGE’s zijn oxidanten die normaliter  worden opgeruimd door anti-oxidanten en andere natuurlijke verdedigingsmechanismen van ons lichaam. Maar als de hoeveelheid AGE’s te groot is, schiet onze verdediging te kort en richten ze schade aan.

Commerciële voeding is steeds rijker aan AGE’s geworden, sinds de levensmiddelen technologen hebben ontdekt, dat ze de smaak, geur en kleur ervan verbeteren.
Als een boterham roostert of vlees bakt, zie je AGE’s voor je ogen ontstaan. Zelfs als voedsel meer even wordt opgewarmd, ontstaan er nieuwe AGE’s. Maar bij hoge temperaturen gebeurt dit sneller en massaler
.

   Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de kooktijd,  hoe meer AGE’s er worden gevormd.

Canadees onderzoek suggereert dat  90 % van alle junkfood dat bedoeld is voor kinderen, qua voedingswaarde niet deugt = het is te vet, te veel suiker of te zout.

Belang van een anti-AGE dieet;
Dag in en dag uit stoppen we 2 keer zoveel AGE’s in onze mond, als ons lichaam kan verwerken. Het anti-AGE dieet versterkt je gezondheid en weer ziekten af. Het is niet nodig  om je lievelingsgerechten te laten staan, smakeloze maaltijden te bereiden , alleen maar rauwkost te eten of honger te lijden. 

Waar het op neer komt is dat je de volgende 4 basis principes toepast;

Vermijd eten met een hoog AGE gehalte;
   Minimaal dierlijke vetten, weinig roodvlees, Olijfolie i.p.v  boter/margarine

Kies kookmethode waarbij zo mij mogelijk AGE’s worden gevormd
  Kook met lage temperatuur en kort; pocheren /stoven / wokken

Vermijden combinaties van voedsel die AGE’s bevorderen;
  Bv vlees met kaas;  vlees met boter/worst/bacon, Suikerrijke toetje na    vleesmaaltijd;

Gebruik ingrediënten die AGE vorming belemmeren.
 AGE vorming verloopt traag in een zure omgeving, citroensap, azijn, wijn .
 Vlees 1 tot 12 uur marineren.

                          

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van