Veel minder psychose:
Omega-3-vetzuren lijken de kans op het ontstaan van schizofrenie en andere psychotische stoornissen te voorkomen.
Dit blijkt uit een onderzoek van de University of Melbourne in Nature Communications onder jongeren die een sterk verhoogd risico hadden. Het voorkomende effect blijft nog tot lang na gebruik.
Bijna tien jaar geleden liet Paul Amminger samen met collega's zien dat omega-3-vetzuren een eerste psychose bij mensen die een verhoogd risico liepen een jaar uitstelde. Voor het onderzoek slikten zij gedurende 12 weken een omega-3-supplement.
Uit vervolgonderzoek blijkt nu dat zeven jaar later het effect nog steeds zichtbaar is. Uit de omega-3-groep ontwikkelde slechts 10 procent in die periode een psychose. In de controlegroep was dit 40 procent. Het betreft echter wel een kleine studie met 81 deelnemers.
Bron : http://www.rechtopgezondheid.info
Wat zijn Omega 3 vetzuren:
Omega 3-vetzuren zijn een groep meervoudig onverzadigde vetzuren. Er is één vetzuur uit deze groep, alfa-linoleenzuur, dat onder de categorie essentiële vetzuren valt. Andere vetzuren zoals DHA en EPA in deze groep kunnen door het lichaam worden gesynthetiseerd. Om dit in voldoende mate plaats te laten vinden is het wel noodzakelijk voldoende plantaardige bronnen van alfa-linoleenzuur in het dieet op te nemen.
Aan omega 3-vetzuren worden positieve eigenschappen toegeschreven:
in het voorkomen van hart- en vaatziekten, artritis en depressies.
Omega 3-vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en
zijn onder meer van belang voor de oogfunctie en de hersenstofwisseling.
Omega 3-vetzuren kunnen het risico op hart- en vaatziekten verminderen,
aangezien de volgende werkingen zijn aangetoond:
• verlaging van de fibrinogeenspiegels
• verbetering van de stromingseigenschappen van het bloed;
• verlaging van het gehalte aan bloedvetten (triglyceriden)
• daardoor een vermindering van het risico op "aderverkalking" (atheromatose);
• vorming van vaatverwijdende weefselhormonen (eicosanoïden);
• vergroting van de vloeibaarheid van celmembranen;
• verlaging van de bloeddruk;
• vermindering van het risico op plotselinge hartdood (antiarrhythmische effecten);
• verbetering van de werking van witte bloedcellen (leukocyten) bij ontstekingsreacties.
Je vindt Omega 3 vetzuren in :
· Vette koudwater-zeevis als makreel, haring, zalm, ansjovis en sardinen;
· Lijnzaadolie (57%)
· Chiazaadolie (Salvia hispanica) (55%)
· Sacha-Inchi-olie (48%)
· hennep-olie (20%)
Reacties
Een reactie posten