De vrucht van de avocado is vrij groot (tot 33 cm lang), peervormige of eerder rond en kan tot 2,3 kg wegen. De kleur varieert van groen tot donkerbruin en paarsachtig. Het zachte, romige, vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig; rijp is het vruchtvlees vrijwel zacht als boter.
1.De avocadovrucht is bijzonder voedzaam.
Naast vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat gunstig is voor het cholesterolgehalte van het bloed. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je hart en bloedvaten gezond helpt houden Ook het vezelgehalte mag er met 10 gram per vrucht wezen. En dat is weer goed voor de werking van de darmen. Er zijn verschillende soorten avocado’s.
2.Avocado: vitaminebom
Avocado's zijn als voedingsbron te vergelijken met de borsten van een jonge moeder. Inderdaad, ze bevatten behoorlijk veel vet, maar ze staan ook bol van andere goede bronnen.
Naast een overvloed aan vitaminen zit er ook veel oliezuur in, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat helpt je cholesterol te verlagen. Het goede aan avocado's is dat ze het slechte cholesterol (LDL) verlagen zonder het goede (HDL) aan te tasten. Daarnaast zijn ze een rijke bron aan kalium, een mineraal dat je beschermt tegen hartfalen, hoge bloeddruk en beroertes. Ook het vezelgehalte mag er wezen. Met 10 gram per vrucht, vormen zij een goede bescherming tegen met name darmkanker.
3.Cholesterolverlagende werking: Avocado’s kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen. In een onderzoek kregen patiënten met een hoog cholesterol dagelijks avocado te eten. Na een week bleek dat het ‘slechte’ cholesterol (LDL) met 22% was afgenomen en het ‘goede’ cholesterol (HDL) met 11% was toegenomen
Avocado’s hebben een cholesterolverlagende werking, omdat ze rijk aan bèta-sitosterol zijn.
4.Bescherming tegen kanker: Avocado’s zijn rijk aan foliumzuur (vitamine B11), waardoor ze kanker in de borst, maag, alvleesklier en dikke darm kunnen bestrijden.
De krachtige antioxidanten in avocado kunnen ontstekingen in je lichaam voorkomen. Hierdoor verminder je de kans op mond-, huid- en prostaatkanker
Ook blijkt uit een studie in het tijdschrift Seminars in Cancer Biology dat de fytonutriënten in avocado ervoor kunnen zorgen dat kankercellen stoppen met groeien en uiteindelijk sterven
5.Vermindert de symptomen van artritis (gewrichtspijn): Avocado’s kunnen de symptomen van artritis verminderen. Dit komt doordat avocado’s als ontstekingsremmers werken, waardoor je minder last hebt van pijnlijke gewrichten
6.Reguleert de bloedsuikerspiegel: Door de gezonde vetten en het lage suikergehalte in een avocado, helpt de vrucht je bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel [8]. Bij een stabiele bloedsuikerspiegel blijft je energie constant en heb je minder last van een middagdip.
Avocado helpt je om (vr)eetbuien in de avond te voorkomen, omdat het je bloedsuikerspiegel in balans houdt.
7.Beschermt het gezichtsvermogen: De vele antioxidanten in avocado’s kunnen het gezichtsvermogen op lange termijn beschermen. Vooral de stoffen luteïne en zeaxanthine dragen hieraan bij. Het is aangetoond dat deze antioxidanten de kans op staar en maculadegeneratie verminderen
8.Draagt bij aan een gezonde zwangerschap: Avocado’s zijn rijk aan foliumzuur. Deze stof is erg belangrijk voor vrouwen die in verwachting zijn. Door het eten van avocado verminder je de kans op een miskraam, een open rug en neurale buisdefecten [4,11].
9.Vermindert de kans op depressie: Het foliumzuur in avocado ondersteunt de productie van verschillende belangrijke ‘happy’ hormonen, zoals serotonine, dopamine en norepinefrine
Deze hormonen zijn betrokken bij de volgende zaken:
- Energiebalans
- Eetlust
- De manier waarop je pijnprikkels ervaart
- De kwaliteit van je nachtrust
Het eten van avocado heeft een positief effect op bovenstaande punten.
10.Zorgt voor een mooiere huid: Volgens de University of Maryland Medical Center kan avocado, in samenwerking met B12 crème, voor een succesvolle behandeling van de huidziekte psoriasis zorgen . Ook zorgen de vitamines C en E in de fruitsoort ervoor dat de huid gevoed blijft, waardoor deze meer zal stralen .
11.Beschermt tegen chronische ziektes: De vezels in avocado houden je spijsverteringskanaal in topconditie. Je weerstand komt voor het grootste deel uit je spijsverteringskanaal, aangezien virussen en bacteriën daar worden bestreden (en voedingsstoffen daar worden opgenomen).
Volgens de University of Kentucky heb je door het eten van avocado minder kans op diabetes, obesitas, een hoge bloeddruk, een beroerte en verschillende hartziektes
12.Verlaagt je eetlust: Een grote eetlust zit niet helemaal tussen je oren. Zodra je maaginhoud leeg is, maakt je lichaam een hormoon aan dat ghreline heet. Ghreline is een hongerhormoon dat hongergevoel opwekt en je stofwisseling tijdelijk vertraagt (waardoor je minder gemakkelijk kunt afvallen).
De vezels en gezonde vetten in avocado verlaten langzaam je maag, waardoor je minder hongerhormonen aanmaakt. Je kunt je eetlust dus verminderen door vroeg op de dag een avocado te eten.
Wat kun je met avocado?
- halveren, iets uithollen en vullen met garnalen- of kipsalade
- pureren, vermengen met gehakte ui en tuinkruiden als broodbeleg
- als voorgerecht, besprenkel een halve avocado met citroensap, zout en peper
- in fruitsalade met banaan, peer en sinaasappel
- in groentesalade met paprika, tomaat en maïs
- in soep: roer avocado puree door de bouillon
- guacamole van maken (pureren, mengen met knoflook, cayennepeper en citroensap
Smoothie-recept:
mix een ½ avocado, 1 banaan, 1 handje spinazie en een scheutje water in een blender
Avocado's zijn beter dan:
Appels Vitamine B5: 0,7 mg per 100 gr Avocado: 1.1 mg per 100 gr
Spinazie Vitamine E: 2 mg per 100 gr Avocado: 3 mg per 100 gr
Zilvervliesrijst Foliumzuur: 0,9 mcg per 100 gr Avocado: 11 mcg per 100 gr
Waar op letten
Een rijpe avocado voelt bij lichte vingerdruk rond de steelaanzet zacht aan en heeft zacht geel/groen romig vruchtvlees met een licht nootachtige smaak
Bewaren
Bewaar avocado’s niet de koelkast, dan bederven ze omdat dit hun na rijping verstoort. Op een koele plaats (12-15 C) kun je een avocado 1 tot 6 dagen goed houden (afhankelijk van hoe rijp hij al was).
Reacties
Een reactie posten