Doorgaan naar hoofdcontent

Onze uitstekende gezondheidszorg!



Verwarrend vind ik de discussie over onze gezondheidszorg. En dan met name over de kosten. Over de zorgpremie en  het eigen risico. Dat beiden steeds duurder worden. Ik las ook dat onze gezondheidszorg jaarlijks 95 miljard euro kost. En dit wordt steeds meer. Maar waarom ?

Ouder worden :
Ouder worden willen we allemaal. De manier waarop we leven wordt steeds beter. We zijn steeds meer bezig met onze eigen gezondheid. Mede daardoor wordt de gemiddelde mens steeds ouder. Daar kunnen we  weinig aan doen denk ik. Maar daardoor stijgen de kosten steeds meer.

Veel problemen:
Niet allen in ons land is de gezondheidszorg een grote discussie. Wat dacht u van Amerika. Waar Trump probeert de Obama-care te slopen. Maar daar wordt hij door eigen partij-genoten teruggefloten. Want als er iets duur is in Amerika dan is het wel de kosten van een dokter of ziekenhuis.

Is het zo slecht :
Dan kon je bij de vraag, of wij in Nederland echt zoveel betalen. Is het hier wel zo slecht? Ik vond onderstaand schema op internet. Bron zorgwijzer 2016

Land              BNP=uitgave aan gezondheidszorg
Nederland             11,9 %
Amerika                 17,7 %
Duitsland               11,3 %
Belgie                    10,5 %
Engeland                 9,4 %
Rusland                   6,5 %

Bron: Organization for Economic Co-operation and Development (OECD)

 Duitsland

Verder wordt er voor vrijwel alle behandelingen en medicijnen altijd een eigen bijdrage gevraagd. Voor medicijnen vraagt men bijvoorbeeld standaard een eigen bijdrage van tien procent van de kostprijs van het medicijn met een minimum van vijf euro per medicijn en een maximum van tien euro voor duurdere recepten.






       België 

Voor opname in het ziekenhuis of bezoek aan een specialist betaal je bijvoorbeeld een eigen bijdrage van ongeveer 25 procent. Hier kan men zich voor verzekeren middels een aanvullende hospitalisatieverzekering.
Vanwege de hoge eigen bijdragen wordt een aanvullende verzekering vaak afgesloten.
Medicijnen zijn fors duurder in België.
Veel Belgen kopen medicatie daarom in Nederland.





Engeland :

In het Verenigd Koninkrijk wordt gezondheidszorg vrijwel volledig gefinancierd door belastinggeld.
Hoewel de meeste zorg NHS ‘gratis’ is, bestaan er wel vaste kosten voor bijvoorbeeld medicijnvoorschriften, brillen/lenzen en tandheelkundige behandelingen.
Een tandarts zit  een half uur rijden en heeft een wachtlijst van een half jaar. Wel heel erg lsstig als je een zere kies hebt.
Een grote minderheid van de bevolking maakt gebruik van de duurdere, maar veel betere private zorgverzekering.

Veel NHS-ziekenhuizen kennen lange wachtlijsten voor behandelingen
De kwaliteit van de gezondheidszorg in ziekenhuizen en klinieken is minder dan in Nederland



Amerika :



De meeste mensen zijn via hun werkgever particulier verzekerd. Er zit echter veel   
verschil in de dekkingsgraad van de verzekering. Dit is vooral afhankelijk van het inkomen en het bedrijf waar iemand werkzaam is.
Mensen met een lager inkomen zijn vaak via de werkgever wel verzekerd voor de meest essentiële zorg en medicatie, maar dienen vaak grote bedragen voor bepaalde behandelingen en zorg uit eigen zak te betalen.
Alleen rijkere Amerikanen kunnen zich de betere particuliere zorgverzekeringen veroorloven.
Werklozen en het armere deel van de bevolking kunnen gebruik maken van ‘gratis’ zorgprogramma’s van de overheid, zoals medicare en medicaid.
Voor de particuliere zorgverzekeringen geldt geen acceptatieplicht.
Voor iemand met een omvangrijk zorgverleden loopt de premie zeer sterk op.


  
  Rusland :
       
            
De Russische federatie voorziet alle burgers van ‘gratis’ verplichte gezondheidszorg, door dekking te bieden via OMC. Deze zorgverzekering wordt net als in Verenigd Koninkrijk volledig bekostigd uit belastinggeld en andere overheidsinkomsten. De geschatte kosten van OMC zijn ongeveer 1140 euro per   inwoner per jaar.
DMC kost, afhankelijk van de dekking, tussen de 165 en 750 euro per jaar.
De private Russische zorgverzekering wordt dan ook veel afgesloten vanwege de beperkte dekking en voorwaarden van OMC. Vooral bedrijven kopen in grote getale particuliere zorgverzekeringen op voor hun werknemers.
·        

Vergelijk met Nederland : 
Als we verder kijken naar de gemiddelde zorgkosten per inwoner in andere Westerse landen valt te concluderen dat  wij gemiddeld meer betalen voor hun zorgverzekering dan in andere Europese landen.

Er moet echter niet vergeten worden dat de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg met kop en schouders boven de meeste Europese landen (en de VS en Rusland) uitsteekt. Dit kwam eerder al naar voren in een uitgebreid onderzoek van het Zweedse Health Consumer Powerhouse (HCP).

Er zijn nauwelijks wachtlijsten en patiënten geven aan dat de ziekenhuiszorg, qua voedsel, hygiëne, bedden en specialistische zorg van hoge kwaliteit is.

Joop

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van