Cornelia cherry’s :
De vruchten van deze bomen worden gebruikt voor de behandeling van koorts en verschillende darmklachten. De samenhangende eigenschappen van de vruchten maken ze nuttig tegen hart- en vaatziekten. Ze worden ook gebruikt om cholera te genezen en om diarree te behandelen.
Gebruik
De middeleeuwse abdis Hildegard van Bingen schreef:
'De gele kornoelje reinigt en versterkt de zwakke en ook de gezonde maag en bevordert de gezondheid.’ Men gebruikte de bessen als geneesmiddel tegen ontstekingen, gastritis en spataderen.
Het verwerken van de vruchten is al lang bekend. De oude Grieken en Romeinen hebben kornoeljesbessen net als olijven, zuur ingemaakt. In de Middeleeuwen werd de gele kornoelje in kloostertuinen gecultiveerd.
In 1797 waren al 12 verschillende fruitvariëteiten met witte, gele en donkerrode bessen bekend. Er werd o.a. brandewijn van gemaakt.
Vooral in Oost - Europa werden en worden vele soorten gecultiveerd met grote, suikerrijke vruchten.
Tegenwoordig verwerkt men de vitamine- C- rijke bessen tot sap, jam, gelei, compote en wijn die helaas niet in de handel te verkrijgen zijn, maar door de Duitse, Oostenrijkse en Oost-Europese fruitboeren zelf geconsumeerd worden. Vaak worden zij vermengd met meloenen, peren en appels.
In Oostenrijk wordt van de bessen al lang de zogenaamde ‘Dirndlschnaps’gebrand.
Kornoeljesbessensap - en limonade zijn in Turkije bekend als ‘Scherbet’.
Voor eigen gebruik wordt de gele kornoelje tegenwoordig ook in Portugal, Spanje, Italië, Kroatië en Turkije verbouwd.
Door Morinda is deze Cornelian Chery vanwege haar hoge iridoids gehalte, toegevoegd aan de Max
Meer weten , vraag dan ons Gratis Ebook aan :
Reacties
Een reactie posten