Alzheimer:
Gebleken is dat voor een deel de genen een belangrijke rol spelen. Als belast bent met een bepaalde gen, heb je aanmerkelijk meer kans op alzheimer / dementie.
Komt het gen APOE epsilon-4 Allele bij 1 van je ouders voor, dan heb je 3 x meer kans op Alzheimer.
Komt dit gen bij je beide ouders voor, dan heb je 10 tot 15 x meer kans op Alzheimer.
Kun je daar helemaal niets aan doen ! Zeer zeker wel.
Voeding blijkt ook een heel grote rol te spelen.
1993 : Chicago : Onderzoek gezondheid en leeftijd project.
Grote groep van de bevolking werd lange tijd gevolgd in wat ze dagelijks aten.
Onderzocht werd het eten van onverzadigde vetten: zoals bacon, boter en vlees.
2 groepen ;
Groep 1 groep 2
gemiddeld 13 gram per dag 25 gram per dag of meer.
In groep 2 was het aantal deelnemers met alzheimer 3,5 hoger dan in groep 1
Onverzadigde vetten : voorbeeld lunch
2 grote eieren 3,2
1 reep bacon 1
Stuk gebakken kip zonder vel 4,7
Glas melk 4,6
1 persoons pizza 12
Onderzoek in Finland;
Onderzocht werd een groep van 1341 volwassenen
Gemiddelde leeftijd 50 jaar
Gevolgd gedurende 20 jaar
Groep 1 gebruikte minder dan 21,6 gram onverzadigde vetten per dag
Groep 2 gebruikte meer dan 21,6 gram onverzadigde vetten per dag
In groep 2 bleek dat 1 ½ meer gevallen van milde geheugenverlies
In deze groep 2 bleek 5 x milde geheugenverlies voor te komen bij mensen met het Alzheimer gen
Drie manieren om risico op Alzheimer te verlagen :
1 ) Mijd onverzadigde vetten
2) Verwijder de vrije radicalen
3) Train je hersenen
1)Mijd onverzadigde vetten:
Je hersenen hebben vet nodig !
Wat is het beste voor je hersenen:
· Graan olie
· Zonnebloem olie
· Pinda olie
· olijfolie
Antwoord: brocolli ( alle groene groenten )
Vet percentage in mager rundvlees 29 %
Kip zonder vel 26 %
Zalm 40 %
Brocolli 8 %
Extra voordelen vetloos eten :
· Gewicht controle
· Opent vernauwde slagaders
· Vermindert kans op kanker
· Voorkomt diabetes
· Vermindert gewrichtspijn
· Verlaagt de bloeddruk
· Vermindert noodzaak medicijnen
.
2) Verwijder vrije radicalen:
Een vrije radicaal is een molecuul of atoom dat al dan niet geladen kan zijn, maar dat een ongepaard elektron heeft.
Omdat radicalen nodig zijn voor levende wezens om te leven, hebben deze een aantal mechanismen ontwikkeld om cel beschadiging te repareren en om de schadelijke invloed van radicalen te minimaliseren.
Vrije radicalen zijn een afval product van ons lichaam.We kunnen dan wel niet minder "afval" produceren, maar we kunnen er zelf wel voor zorgen dat we er meer van produceren. Veel drinken (alcohol), roken, stress + ongezonde voeding zorgen ervoor dat we meer vrije radicalen aanmaken. Hoe meer vrije radicalen in je lichaam, des te meer kan op ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en ze kunnen je DNA beschadigen
Antioxidanten :
Spelen een sleutelrol bij deze beschermingsmechanismen.Zij bestrijden de vrije radicalen. Antioxidanten die men vaak aantreft bij organismen zijn bijvoorbeeld de retinol (vitamine A), ascorbinezuur (vitamine C) en tocoferolen (vitamine E).
Vitamine E zit in :
Brocolli walnoten
Spinazie sesamzaad
Zoete aardappelen zonnebloem pitten
Mango pistach noten
Avocado lijnzaad
Dagelijkse hoeveelheid noten :
leg het in de palm van de hand, zonder de vingers te raken. Dan heb je voldoende.
3) Train je hersenen:
Start met bewegen:
Eerst 5 minuten. Zorg voor een hoge hartslag. Afstand niet van belang.
Uitbreiden naar 40 minuten per week. Daardoor krijgen je hersenen
extra zuurstof.
Activeer je hersenen:
- Documentaire’s en kranten lezen
- Puzzels, sudoku’s , anagrammen zelf doen
- 2 of 3 talig is extra stimulerend
Bekijk je medicijnkast:
Veel medicijnen zijn van invloed op je geheugen.
Dit artikel is een beknopte samenvatting van deze video
http://youtu.be/nm-I5CcccIw
Reacties
Een reactie posten