Uit nieuw onderzoek van University College London is wederom gebleken hoe belangrijk groente en fruit zijn.
Wie veel groente en fruit eet, vermindert zijn risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker.
Ook meer groenten en fruit eten? Hierbij praktische tips.
Fruit past perfect bij het ontbijt.
Doe het in de yoghurt bij de muesli, aardbeien op volkorenbeschuit of banaan of appel op de boterham.Of maak zelf een ontbijtsmoothie met (diepvries)fruit.
Dat tomaat en komkommer lekker is op de boterham weet je waarschijnlijk wel. Maar denk ook eens aan waterkers, paprika en gegrilde groente. Van restjes groente kun je ook makkelijk een groentesoepje maken. Of maak een omelet met lekker veel groente.
Bij het avondeten hoort natuurlijk groente.
Maar wist je dat 200 gram verse groente niet altijd 200 gram bereide groente is?
Groente zoals spinazie of paksoi slinkt enorm. Je moet er veel meer van klaarmaken om aan 200 gram te komen. En van spruitjes en witlof snij je een hoop weg. Kijk in de groentewijzer hoeveel gram je ongeveer moet kopen.
Tussendoor is fruit en groente een prima keuze. Gewoon uit de vuist of in een salade, maar je kan ook feestelijk uitpakken.
Maak ijsjes van fruit, of een traktatie van fruitspiesjes.
Kies voor seizoensgroente en –fruit: dit is goedkoop en duurzaam. Ook groente uit blik of pot, en groente en fruit uit de diepvries zijn goede opties.
Wie veel groente en fruit eet, vermindert zijn risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker.
Ook meer groenten en fruit eten? Hierbij praktische tips.
Fruit past perfect bij het ontbijt.
Doe het in de yoghurt bij de muesli, aardbeien op volkorenbeschuit of banaan of appel op de boterham.Of maak zelf een ontbijtsmoothie met (diepvries)fruit.
Dat tomaat en komkommer lekker is op de boterham weet je waarschijnlijk wel. Maar denk ook eens aan waterkers, paprika en gegrilde groente. Van restjes groente kun je ook makkelijk een groentesoepje maken. Of maak een omelet met lekker veel groente.
Bij het avondeten hoort natuurlijk groente.
Maar wist je dat 200 gram verse groente niet altijd 200 gram bereide groente is?
Groente zoals spinazie of paksoi slinkt enorm. Je moet er veel meer van klaarmaken om aan 200 gram te komen. En van spruitjes en witlof snij je een hoop weg. Kijk in de groentewijzer hoeveel gram je ongeveer moet kopen.
Tussendoor is fruit en groente een prima keuze. Gewoon uit de vuist of in een salade, maar je kan ook feestelijk uitpakken.
Maak ijsjes van fruit, of een traktatie van fruitspiesjes.
Kies voor seizoensgroente en –fruit: dit is goedkoop en duurzaam. Ook groente uit blik of pot, en groente en fruit uit de diepvries zijn goede opties.
Meer fruit ;
vooral blauwe bessen, druiven, appels en peren, verlaagt het risico op diabetes type
De Britse, Amerikaanse en Singaporese onderzoekers gebruikten de gegevens van drie grote onderzoeken. In totaal 187.382 deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eetgewoonten.
Zo gaven ze elke vier jaar aan hoe veel en hoe vaak ze gemiddeld bepaalde fruitsoorten aten. Gedurende de studie kreeg 6,5 procent van hen diabetes type 2.
Uit de analyse van deze gegevens bleek dat drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven en rozijnen of appels en peren eten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagde.
Al het fruit hielp, maar deze fruitsoorten waren het meest effectief. Blauwe bessen verlaagden het risico op diabetes type 2 bijvoorbeeld met 26 procent, ander fruit verkleinde de kans op diabetes met 2 procent.
bron: British Medical Journal
lees meer op www.manuia.org
Reacties
Een reactie posten