Doorgaan naar hoofdcontent

eet meer fruit en groente

Uit nieuw onderzoek van University College London is wederom gebleken hoe belangrijk groente en fruit zijn. 
Wie veel groente en fruit eet, vermindert zijn risico op het krijgen van hart- en vaatziekten en kanker. 
Ook meer groenten en fruit eten? Hierbij praktische tips.

Fruit past perfect bij het ontbijt. 

Doe het in de yoghurt bij de muesli, aardbeien op volkorenbeschuit of banaan of appel op de boterham.Of maak zelf een ontbijtsmoothie met (diepvries)fruit.

Dat tomaat en komkommer lekker is op de boterham weet je waarschijnlijk wel. Maar denk ook eens aan waterkers, paprika en gegrilde groente. Van restjes groente kun je ook makkelijk een groentesoepje maken. Of maak een omelet met lekker veel groente.


Bij het avondeten hoort natuurlijk groente

Maar wist je dat 200 gram verse groente niet altijd 200 gram bereide groente is? 
Groente zoals spinazie of paksoi slinkt enorm. Je moet er veel meer van klaarmaken om aan 200 gram te komen. En van spruitjes  en witlof snij je een hoop weg. Kijk in de groentewijzer hoeveel gram je ongeveer moet kopen.
Tussendoor is fruit en groente een prima keuze. Gewoon uit de vuist of in een salade, maar je kan ook feestelijk uitpakken. 
Maak ijsjes van fruit, of een traktatie van fruitspiesjes.
Kies voor seizoensgroente en –fruit: dit is goedkoop en duurzaam. Ook groente uit blik of pot, en groente en fruit uit de diepvries zijn goede opties.


Meer fruit ; 

vooral blauwe bessen, druiven, appels en peren, verlaagt het risico op diabetes type 

De Britse, Amerikaanse en Singaporese onderzoekers gebruikten de gegevens van drie grote onderzoeken. In totaal 187.382 deelnemers vulden vragenlijsten in over hun eetgewoonten.
Zo gaven ze elke vier jaar aan hoe veel en hoe vaak ze gemiddeld bepaalde fruitsoorten aten. Gedurende de studie kreeg 6,5 procent van hen diabetes type 2.
Uit de analyse van deze gegevens bleek dat drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven en rozijnen of appels en peren eten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagde.
Al het fruit hielp, maar deze fruitsoorten waren het meest effectief. Blauwe bessen verlaagden het risico op diabetes type 2 bijvoorbeeld met 26 procent, ander fruit verkleinde de kans op diabetes met 2 procent.


bron: British Medical Journal


lees meer op www.manuia.org





Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...