Doorgaan naar hoofdcontent

Knoflook: geurige gezonde bollen

Van het eten van knoflook heb je meestal twee dagen plezier: eerst tijdens de maaltijd en daarna dankzij de geur uit je mond en poriën. Aan deze - voor de meeste mensen - fijne smaakmaker worden veel gezonde krachten toegeschreven. Is dat terecht?

Knoflook (allium sativum) is een plant uit de lookfamilie. Ui en bieslook behoren ook tot deze familie en zijn net als knoflook bolgewassen.
Al in de oudheid werd knoflook gegeten, vooral in de landen rond de Middellandse Zee en in Azië. In die vroegere tijden werd knoflook ook regelmatig gebruikt als middel tegen allerlei kwalen, infecties, wonden, zweren, zwakte en tumoren. In het oude Egypte werd de knoflookplant zelfs als heilig beschouwd.

Een ander groot voordeel van knoflook
Het weert vampiers en would-be kussers. Maar het weert ook af hartziekten. Knoflook is gekend voor een hele lijst van gunstige eigenschappen: kanker, antimicrobiële, antibacteriële en anti-oxidant een paar te noemen.
Een universiteit van Connecticut studie vond ook dat verse, rauwe knoflook hartziekten kan verminderen door de bloedvaten te ontspannen en waardoor meer bloed stromen door het hart.

bekijk deze video:



Groente

Een teentje knoflook weegt ongeveer 6 gram, dus knoflook draagt niet zo veel bij aan de dagelijkse aanbevolen 200 gram groenten. Om diezelfde reden krijg je van de vele vitaminen en mineralen in knoflook ook niet veel binnen. Wel kan de bol andere groente een stuk aantrekkelijker maken, door ze op smaak te brengen.

Zo gezond?

Aan knoflook worden allerlei gezonde eigenschappen toegedicht. Zo zou het je immuunsysteem versterken en luchtweginfecties bestrijden. Daarnaast wordt er gezegd dat de groente een antibacteriële werking heeft en beschermt tegen kanker. Voor deze uitspraken is echter onvoldoende wetenschappelijk bewijs.
Het meeste onderzoek met knoflook is echter op het gebied van hart- en vaatziekten. Knoflook lijkt de afzetting van plaque op de vaatwanden te verminderen, maar vermindert daarnaast ook de bloedstolling. Voor het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte toont wetenschappelijk onderzoek lichte aanwijzingen.
Geur
Knoflook staat natuurlijk vooral bekend om de adem- en lichaamsgeur die het kan veroorzaken. De boosdoeners zijn de zwavelverbindingen. Een deel van deze verbindingen verteer je niet met de ingewanden, maar neem je op in jebloed. Daardoor wordt het door het hele lichaam verplaatst en ruik je knoflook dus niet alleen uit je mond, maar ook uit de poriën in de huid. Peterselie schijnt deze geur te kunnen neutraliseren.

Kopen en bereiden

Als je knoflook koopt, let dan op dat de bollen stevig zijn en geen gele vlekken hebben. Gedroogde knoflook kun je het beste op een koele plek bewaren. In de diepvries is het een tot drie maanden houdbaar. Knoflook verbrandt snel in hete olie en wordt dan bitter.
lees het hele artikel hier op gezondheidsnet



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...