1. Eet weinig vlees
2. Stoom, stoof of pocheer
3. Geen hartig met zoet
4. Marineer met zuren
5. Wat mag dan wel?
Mogen we dan niets meer eten? Er zijn ook genoeg voedingsmiddelen die juist tegen AGEs beschermen. Plantaardig voedsel als groenten, fruit, volkorengranen, peulvruchten, kruiden en specerijen zitten barstensvol antioxidanten en fytonutriënten die AGEs bestrijden.
Voorbeelden zijn
Voorbeelden zijn
- groente en fruit,
- magere yoghurt,
- havermout,
- gekookt ei,
- extra vierge olijfolie,
- mosterd of sojasaus,
- groene of zwarte thee en
- wijn
Zodra het deegje rondom de kibbeling bruin verkleurt, ontstaan AGEs, een afkorting van Advances Glycation Endproducts. Het zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten of vet, die ontstaan als voedsel wordt verhit tijdens koken of bakken. Meestal zie je AGEs als het bruine en knapperige korstje, maar AGEs zitten ook in gesteriliseerde producten zoals chocolade, kaas of hotdogs. Het werkt ongeveer zo: hoe hoger de temperatuur, hoe langer de kook- of baktijd, hoe meer AGEs vormen.
AGEs zitten niet alleen in voeding, het is een lichaamseigen stof. Bij teveel AGEs in je lijf, krijgen obesitas, suikerziekte en ouderenkwaaltjes eerder kans.
Voedsel dat rijk is aan geoxideerde vetten of eiwitten zorgen voor een kettingreactie waardoor veel eiwitten versuikeren. Vermijd dus vlees in combinatie met suikerrijk voedsel, bewerkte kazen of vlees met bacon.
AGEs zitten niet alleen in voeding, het is een lichaamseigen stof. Bij teveel AGEs in je lijf, krijgen obesitas, suikerziekte en ouderenkwaaltjes eerder kans.
Voedsel dat rijk is aan geoxideerde vetten of eiwitten zorgen voor een kettingreactie waardoor veel eiwitten versuikeren. Vermijd dus vlees in combinatie met suikerrijk voedsel, bewerkte kazen of vlees met bacon.
Bekend is dat citroensap vet afbreekt, maar zulke zuren onderdrukken ook AGE-vorming. Marineer een paar uur voordat je vlees bakt met een marinade van rode wijn, azijn, tomatensap of citroensap.
Reacties
Een reactie posten