Doorgaan naar hoofdcontent

Hoe ouder = hoe dikker

In de loop der jaren worden de meeste vrouwen én mannen wat dikker. Zelfs als ze nog dezelfde eetgewoonten hebben als in hun 'slanke' jaren. Hoe dat komt, en wat je ertegen kunt doen.

Het zijn meestal vrouwen die erover klagen en die bovendien geloven dat hun gewichtstoename bij de overgangsjaren hoort. Nu komen de meeste vrouwen in de overgang inderdaad een paar kilo aan, zelfs als ze hetzelfde zijn blijven eten. Die gewichtstoename is niet alleen een gevolg van de veranderende hormoonhuishouding, ook andere verouderingsprocessen spelen mee.

Minder oestrogeen
In de overgangsjaren vermindert de oestrogeenproductie in de eierstokken tot ze nagenoeg stilvalt. De meeste vrouwen ervaren ongemakken, waaronder opvliegers en nachtelijk zweten, stemmingsschommelingen, een slechte nachtrust en... gewichtstoename. Dat laatste is deels het gevolg van te veel eten: wie somber gestemd is, zoekt vaker troost in zoetigheid of vette snacks. En sombere buien komen nu eenmaal vaker voor in de overgang.

Minder spieren
Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat rond de leeftijd van 50 jaar de spiermassa afneemt en de hoeveelheid vetweefsel toeneemt. Spierweefsel verbruikt meer calorieën dan vetweefsel, ook als je roerloos op de bank ligt. 

Met andere woorden: hoe minder spieren je hebt, hoe minder calorieën je nodig hebt en hoe minder je zou moeten eten. Als de spieren slinken en je blijft eten zoals je altijd al deed, kom je onherroepelijk aan.

Verminderd zuurstofverbruik
Hoe groter de VO2 max (de maximale hoeveelheid zuurstof die je kunt verbruiken gedurende één minuut), hoe meer calorieën je verbrandt tijdens lichamelijke inspanning. Helaas neemt de VO2 max af met de leeftijd, zelfs als je een verwoed sporter bent. Dat komt doordat de maximale hartfrequentie vermindert door verouderingsprocessen in de hartspier.

Dezelfde eetgewoonten
Van regelmatig bewegen blijf je langer strakker en slanker. Maar alleen sporten en níet aan je eetgewoonten sleutelen, haalt weinig uit in de strijd tegen de kilo's. Dat is logisch als je bedenkt dat je vanaf je 45ste per dag gemiddeld 200 kilocalorieën minder nodig hebt om op hetzelfde gewicht te blijven. 

Minder je je calorie-inname niet, dan word je steeds zwaarder.
Wie slank blijft, eet meer groenten en fruit, kiest voor volkorenproducten, noten en yoghurt. Vezelrijke producten leiden sneller tot een verzadigingsgevoel, waardoor je minder gaat eten. Dat scheelt op termijn enkele kilo’s.

Gesuikerde drankjes
Zoals te verwachten heeft gesuikerde frisdrank een niet te onderschatten negatief effect op de lijn. Dagelijkse consumptie is verantwoordelijk voor een halve kilo extra gewicht per jaar. De fruitsapdrinkers doen het iets beter, maar bij dagelijks gebruik komen ze op den duur toch ook aan.

Te veel inactieve uren

De impact van voldoende nachtrust mag trouwens ook niet onderschat worden. Uit onderzoek blijkt dat de slankste volwassenen zo'n zeven à acht uur per nacht slapen. Wie minder en ook wie meer slaapt, is gemiddeld dikker. Meer dan 8 uur slapen per nacht is ook niet goed voor de lijn. Waarschijnlijk zijn het de inactieve uren die het hem doen.
lees het hele artikel op gezondheidsnet hier 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...