Doorgaan naar hoofdcontent

Spelt of Kiembrood: het nieuwe superfood ?

Je hoort steeds vaker dat je 'normaal' brood links moet laten liggen ten behoeve van bijvoorbeeld kiembrood. 

Niet zo vreemd dus dat veel mensen overwegen brood een wat minder prominente plaats te geven het voedingspatroon. Maar wat moet je er dan voor in de plaats eten? Brood is behalve voedzaam ook bijzonder makkelijk en, dank zij de ruime keuze in beleg, ook nog eens gevarieerd. Een alternatief lijkt niet zo snel gevonden.

Brood maar dan anders
Eén van de opties blijkt kiembrood. Traditioneel brood wordt gebakken van droge tarwe- of andere graankorrels die tot meel gemalen zijn. Kiembrood wordt van granen gemaakt (tarwe, rogge of spelt), die eerst mogen kiemen en vervolgens op zeer lage tot matige temperatuur gebakken worden tot een brood dat qua structuur duidelijk anders is dan het brood dat we gewend zijn.

De voorstanders van kiembrood beweren dat dit in feite het oerbrood was, maar daar geven de historici ze geen gelijk in. Al van oudsher worden voor brood ongekiemde graankorrels gebruikt die gedroogd en geplet werden, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat er nooit eens brood van gekiemde zaden werd gemaakt.

Slowfood
Na het ontkiemen worden de zaden alsnog gemalen, waarna er met water, wat boekweit, zout en vaak ook wat lijnzaad een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt vervolgens zonder eerst te rijzen bij een temperatuur van 48 tot 120 graden (afhankelijk van receptuur en producent) gedurende vier tot wel twaalf uur gebakken.

Gezondheidsclaims
Gekiemde zaden van graangewassen hebben een paar eigenschappen die ongekiemde graankorrels niet hebben. De voornaamste zijn dat ze vrijwel geen gluten meer bevatten, aangezien deze tijdens het kiemproces grotendeels zijn afgebroken. Bovendien zou door het kiemen het fytinezuur worden afgebroken, hoewel niet alle wetenschappers het hierover eens zijn.

Verdere eigenschappen
Kiembrood is zwaar en compact en zelfs een kleine hoeveelheid verzadigt al. Dat maakt voor de calorie-inname nog niet zo veel uit, maar natuurlijk lift er op deze manier wel minder beleg mee op de broodmaaltijd. Wie dus op de pondjes moet letten, boekt hier winst.

lees hele artikel hier op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van