Doorgaan naar hoofdcontent

Spelt of Kiembrood: het nieuwe superfood ?

Je hoort steeds vaker dat je 'normaal' brood links moet laten liggen ten behoeve van bijvoorbeeld kiembrood. 

Niet zo vreemd dus dat veel mensen overwegen brood een wat minder prominente plaats te geven het voedingspatroon. Maar wat moet je er dan voor in de plaats eten? Brood is behalve voedzaam ook bijzonder makkelijk en, dank zij de ruime keuze in beleg, ook nog eens gevarieerd. Een alternatief lijkt niet zo snel gevonden.

Brood maar dan anders
Eén van de opties blijkt kiembrood. Traditioneel brood wordt gebakken van droge tarwe- of andere graankorrels die tot meel gemalen zijn. Kiembrood wordt van granen gemaakt (tarwe, rogge of spelt), die eerst mogen kiemen en vervolgens op zeer lage tot matige temperatuur gebakken worden tot een brood dat qua structuur duidelijk anders is dan het brood dat we gewend zijn.

De voorstanders van kiembrood beweren dat dit in feite het oerbrood was, maar daar geven de historici ze geen gelijk in. Al van oudsher worden voor brood ongekiemde graankorrels gebruikt die gedroogd en geplet werden, al wil dat natuurlijk niet zeggen dat er nooit eens brood van gekiemde zaden werd gemaakt.

Slowfood
Na het ontkiemen worden de zaden alsnog gemalen, waarna er met water, wat boekweit, zout en vaak ook wat lijnzaad een deeg van wordt gemaakt. Dat deeg wordt vervolgens zonder eerst te rijzen bij een temperatuur van 48 tot 120 graden (afhankelijk van receptuur en producent) gedurende vier tot wel twaalf uur gebakken.

Gezondheidsclaims
Gekiemde zaden van graangewassen hebben een paar eigenschappen die ongekiemde graankorrels niet hebben. De voornaamste zijn dat ze vrijwel geen gluten meer bevatten, aangezien deze tijdens het kiemproces grotendeels zijn afgebroken. Bovendien zou door het kiemen het fytinezuur worden afgebroken, hoewel niet alle wetenschappers het hierover eens zijn.

Verdere eigenschappen
Kiembrood is zwaar en compact en zelfs een kleine hoeveelheid verzadigt al. Dat maakt voor de calorie-inname nog niet zo veel uit, maar natuurlijk lift er op deze manier wel minder beleg mee op de broodmaaltijd. Wie dus op de pondjes moet letten, boekt hier winst.

lees hele artikel hier op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...