Doorgaan naar hoofdcontent

Dementie vaker doodsoorzaak

In 2030 sterven 180.000 mensen

In 2012 gingen er ongeveer 140.000 mensen dood.  In 2030 zijn dit er volgens het trendscenario meer dan 180.000. Er sterven dan vooral meer mensen aan dementie. In 2012 stierven bijna 10.000 mensen aan dementie, in 2030 verdubbelt dit aantal naar ruim 21.000. De sterfte aan coronaire hartziekten daalt. In 2012 stierven ruim 10.000 mensen aan deze ziekte, in 2030 zijn dit er minder dan 6.000.

Totale sterfte stijgt, gestandaardiseerde sterfte daalt

Het totaal aantal mensen dat overlijdt neemt toe. Dit komt vooral door de groei en vergrijzing van de bevolking. Er zijn meer mensen, en vooral meer ouderen. Als we corrigeren voor deze groei en veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking, dan blijkt de gestandaardiseerde sterfte te blijven dalen. Hierdoor stijgt de levensverwachting. Ook de gezonde levensverwachting zal toenemen.
Hogere levensverwachting, ook voor ouderen
Het grootste deel van de verwachte stijging van de levensverwachting bij geboorte is in Nederland toe te schrijven aan verbetering van de levensverwachting op hogere leeftijden. Zo hebben 65-jarige mannen en vrouwen in 2030 naar verwachting 2,2 respectievelijk 1,3 jaar langer te leven dan nu. Ter vergelijking: de levensverwachting bij geboorte neemt in het trendscenario toe met 3 jaar voor mannen en 2,2 jaar voor vrouwen. Het grootste deel hiervan komt dus ten goede aan de 65-plussers.

Sterke stijging levensverwachting op oudere leeftijd tussen 2002 en 2011
De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd steeg tussen 1950 en 2012 bij mannen van 14 naar 18 jaar en bij vrouwen van 15 naar 21 jaar. Vooral in de periode 2002-2011 steeg de levensverwachting sterk, zowel voor de levensverwachting op 65- als op 80-jarige leeftijd. De stijging hangt vooral samen met een daling van de sterfte aan hart- en vaatziekten. Deze was het grootst onder 70- tot en met 79-jarigen.
In 2030 overlijden ongeveer twee keer zoveel mensen aan dementie als nu, ruim 21 op de 1000. Kanker is dan nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Alleen al aan longkanker, dikkedarmkanker en borstkanker overlijden dan 27 op de 1000 mensen. Ook dat is een flinke stijging, nu zijn het er iets meer dan 20 per 1000 mensen. 
Volgens het RIVM zullen mensen niet direct doodgaan aan dementie. Ze raken verzwakt door de ziekte, waardoor ze sneller een longontsteking of een andere aandoening oplopen of vallen. Artsen geven dan dementie als belangrijkste doodsoorzaak op.

Levensverwachting

Dementie wordt vaker de doodsoorzaak omdat mensen steeds ouder worden. Volgens het RIVM ligt de levensverwachting in 2030 voor mannen op 82 jaar en voor vrouwen op 85 jaar. Dat is gemiddeld drie jaar hoger dan nu.
Ook dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, vijftig in totaal. De bekendste, en met 70 procent de meest voorkomende, is de ziekte van Alzheimer.

Chronisch zieken

Het RIVM verwacht verder dat het aantal mensen met een chronische ziekte drastisch zal stijgen. In 2011 waren er nog 5,3 miljoen chronisch zieken. In 2030 zullen dat er 7 miljoen zijn.
Trendscenario van belangrijkste doodsoorzaken;

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van