Doorgaan naar hoofdcontent

Dementie vaker doodsoorzaak

In 2030 sterven 180.000 mensen

In 2012 gingen er ongeveer 140.000 mensen dood.  In 2030 zijn dit er volgens het trendscenario meer dan 180.000. Er sterven dan vooral meer mensen aan dementie. In 2012 stierven bijna 10.000 mensen aan dementie, in 2030 verdubbelt dit aantal naar ruim 21.000. De sterfte aan coronaire hartziekten daalt. In 2012 stierven ruim 10.000 mensen aan deze ziekte, in 2030 zijn dit er minder dan 6.000.

Totale sterfte stijgt, gestandaardiseerde sterfte daalt

Het totaal aantal mensen dat overlijdt neemt toe. Dit komt vooral door de groei en vergrijzing van de bevolking. Er zijn meer mensen, en vooral meer ouderen. Als we corrigeren voor deze groei en veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking, dan blijkt de gestandaardiseerde sterfte te blijven dalen. Hierdoor stijgt de levensverwachting. Ook de gezonde levensverwachting zal toenemen.
Hogere levensverwachting, ook voor ouderen
Het grootste deel van de verwachte stijging van de levensverwachting bij geboorte is in Nederland toe te schrijven aan verbetering van de levensverwachting op hogere leeftijden. Zo hebben 65-jarige mannen en vrouwen in 2030 naar verwachting 2,2 respectievelijk 1,3 jaar langer te leven dan nu. Ter vergelijking: de levensverwachting bij geboorte neemt in het trendscenario toe met 3 jaar voor mannen en 2,2 jaar voor vrouwen. Het grootste deel hiervan komt dus ten goede aan de 65-plussers.

Sterke stijging levensverwachting op oudere leeftijd tussen 2002 en 2011
De resterende levensverwachting op 65-jarige leeftijd steeg tussen 1950 en 2012 bij mannen van 14 naar 18 jaar en bij vrouwen van 15 naar 21 jaar. Vooral in de periode 2002-2011 steeg de levensverwachting sterk, zowel voor de levensverwachting op 65- als op 80-jarige leeftijd. De stijging hangt vooral samen met een daling van de sterfte aan hart- en vaatziekten. Deze was het grootst onder 70- tot en met 79-jarigen.
In 2030 overlijden ongeveer twee keer zoveel mensen aan dementie als nu, ruim 21 op de 1000. Kanker is dan nog steeds de belangrijkste doodsoorzaak. Alleen al aan longkanker, dikkedarmkanker en borstkanker overlijden dan 27 op de 1000 mensen. Ook dat is een flinke stijging, nu zijn het er iets meer dan 20 per 1000 mensen. 
Volgens het RIVM zullen mensen niet direct doodgaan aan dementie. Ze raken verzwakt door de ziekte, waardoor ze sneller een longontsteking of een andere aandoening oplopen of vallen. Artsen geven dan dementie als belangrijkste doodsoorzaak op.

Levensverwachting

Dementie wordt vaker de doodsoorzaak omdat mensen steeds ouder worden. Volgens het RIVM ligt de levensverwachting in 2030 voor mannen op 82 jaar en voor vrouwen op 85 jaar. Dat is gemiddeld drie jaar hoger dan nu.
Ook dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziektes, vijftig in totaal. De bekendste, en met 70 procent de meest voorkomende, is de ziekte van Alzheimer.

Chronisch zieken

Het RIVM verwacht verder dat het aantal mensen met een chronische ziekte drastisch zal stijgen. In 2011 waren er nog 5,3 miljoen chronisch zieken. In 2030 zullen dat er 7 miljoen zijn.
Trendscenario van belangrijkste doodsoorzaken;

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...