Doorgaan naar hoofdcontent

Stoppen met slaapmiddelen of antidepressiva


Tips op een rijtje
Slaap- en kalmeringsmiddelen en antidepressiva kunnen verslavend zijn. Dat maakt de keuze om te stoppen of door te gaan niet altijd even makkelijk. Een aantal tips op een rijtje.
Stoppen met slaapmiddelen of antidepressiva
Slaap- en kalmeringsmiddelen en antidepressiva kunnen verslavend zijn. Dat maakt de keuze om te stoppen of door te gaan niet altijd even makkelijk. Een aantal tips op een rijtje.
Slaap- en kalmeringsmiddelen: 4 tips van Marielle Brenninkmeijer van Tactus Verslavingszorg
1. Zoek hulp
"Veel mensen willen wel stoppen met benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen), maar slechts een deel zoekt hulp. Dat kan bijvoorbeeld via het hulpprogramma www.benzodebaas.nl. Van de patiënten die dit programma helemaal volgen, kan 65 procent na vier maanden zonder pillen. Van de mensen die het zonder deze hulp proberen, slaagt maar een kwart erin om de pillen te laten staan."
2. Stop niet acuut
"Doe je dat wel dan kun je heftige ontwenningsverschijnselen krijgen: hoofdpijn, trillerigheid, zweten, moeite met praten, benauwdheid, spierpijn… Als je onder begeleiding afbouwt, zijn de ontwenningsverschijnselen minder sterk of helemaal afwezig. De huisarts kan hier ook bij helpen."
3. Leer slapeloosheid en angst hanteren
"Met ontspanningsoefeningen, slaaptechnieken en tips tegen piekeren kun je leren hier anders mee om te gaan."
4. Krijg grip op psychische problemen
"Soms komen dieperliggende angsten of stoornissen naar voren als mensen stoppen met hun pillen. Die psychische problemen liggen vaak aan de basis van het besluit om slaap- of kalmeringsmiddelen te gaan gebruiken. Zoek hulp om ermee om te gaan, anders is het veel lastiger om met de medicijnen te stoppen."

Antidepressiva: 3 tips van Claudi Bockting,  psychotherapeute en adjunct-hoogleraar klinische psychologie  aan de Rijksuniversiteit Groningen
 
1. Stel de hamvraag
"Heb ik die pillen echt nodig? Dat is de vraag waar het om draait. Overleg met de huisarts of psychiater of je de antidepressiva nog steeds of weer nodig hebt. Helaas kunnen artsen niet per patiënt voorspellen wie baat zal hebben bij antidepressiva. Hopelijk kan dat over een paar jaar wel, op basis van onderzoek dat nu gaande is. Sommige mensen moeten misschien hun leven lang antidepressiva slikken. Anderen kunnen beter afbouwen in combinatie met psychologische training (preventieve cognitieve training). Of ze kunnen de pillen het best combineren met zo’n training."
2. Denk ook aan cognitieve gedragstherapie
"Sommige mensen die meerdere depressies hebben doorgemaakt, hebben baat bij cognitieve gedragstherapie. Bespreek ook deze mogelijkheid met de arts. De therapie is er vooral op gericht negatieve gedachten te herkennen en te veranderen, en beschermt tegen een terugval. Lange tijd werd gedacht dat mensen depressief worden door ‘grote’ levensgebeurtenissen: een chronische ziekte, de dood van de partner. Die maken de kans op het ontstaan van een eerste depressie inderdaad groter, maar we weten nu dat terugkerende depressies ook opgewekt worden door kleine tegenvallers: een lekkage, afspraken die niet doorgaan. Zelfs een lekke band kan iemand uit zijn evenwicht halen."
3. Stop niet op eigen houtje
"Overweeg je af te bouwen, doe dit dan alleen maar onder medische begeleiding. Je kunt namelijk last krijgen van onttrekkingsverschijnselen die lijken op de symptomen van een depressie: griepachtige klachten, zweten, hartkloppingen, lusteloosheid, angstaanvallen. Daardoor gaan veel mensen toch weer pillen slikken, ook als dat niet echt nodig is. Ze denken dan dat ze niet zonder kunnen. Het helpt als je een goed afbouwschema hebt en als een arts kan uitleggen waar je klachten vandaan komen."
1. Zoek hulp
Veel mensen willen wel stoppen met benzodiazepines (slaap- en kalmeringsmiddelen), maar slechts een deel zoekt hulp. Dat kan bijvoorbeeld via het hulpprogramma www.benzodebaas.nl. Van de patiënten die dit programma helemaal volgen, kan 65 procent na vier maanden zonder pillen. Van de mensen die het zonder deze hulp proberen, slaagt maar een kwart erin om de pillen te laten staan."
2. Stop niet acuut
Doe je dat wel dan kun je heftige ontwenningsverschijnselen krijgen: hoofdpijn, trillerigheid, zweten, moeite met praten, benauwdheid, spierpijn… Als je onder begeleiding afbouwt, zijn de ontwenningsverschijnselen minder sterk of helemaal afwezig. De huisarts kan hier ook bij helpen."

3. Leer slapeloosheid en angst te hanteren
Met ontspanningsoefeningen, slaaptechnieken en tips tegen piekeren kun je leren hier anders mee om te gaan."
4. Krijg grip op psychische problemen
Soms komen dieperliggende angsten of stoornissen naar voren als mensen stoppen met hun pillen. Die psychische problemen liggen vaak aan de basis van het besluit om slaap- of kalmeringsmiddelen te gaan gebruiken. Zoek hulp om ermee om te gaan, anders is het veel lastiger om met de medicijnen te stoppen."


Lees het hele artikel op www.gezondheidsnet.nl

                      



Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van