Doorgaan naar hoofdcontent

5 vragen over... vetverbranding



Kun je plaatselijk vet verliezen?
De vetverbranding spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Fabrikanten springen hier regelmatig op in: plaatselijk vet verbranden, voedingssupplementen, afslankcrèmes. Maar hoe zit het nu precies met vetverbranding?
Hoe werkt de vetverbranding?
De vetverbranding is een complex chemisch proces. In het lichaam worden vrije vetzuren vrijgemaakt vanuit vetweefsel. Het bloed vervoert deze vetzuren naar verschillende weefsels. Vervolgens zet het lichaam met behulp van zuurstof de vetzuren om in energie: adenosine trifosfaat (ATP). De cel gebruikt deze energie nu om bijvoorbeeld spieren te laten samentrekken zodat je kunt bewegen.

Vet is de energiebron waar we het meest van hebben. Daarom probeert ons lichaam de vetverbranding ook zoveel mogelijk te gebruiken. Wanneer je begint met bewegen duurt het echter even voordat de vetverbranding helemaal op gang is. Dit kost ongeveer 2 tot 3 minuten."

Op welke manier verbrand je het meeste vet?
In rust leveren vrije vetzuren ongeveer 90 procent van de benodigde energie. De rest halen we uit koolhydraten. Wanneer je je inspant, stijgt de energiebehoefte van het lichaam. Je gaat dan in verhouding meer koolhydraten gebruiken, maar de hoeveelheid vet die je verbrandt stijgt nog wel. Bij een bepaalde intensiteit, oftewel de zwaarte van je training, kan de vetverbranding de energiebehoefte niet meer bijhouden. Daarna verbrandt het lichaam alleen nog maar koolhydraten.

Veel mensen denken dat een cardiotraining op lage intensiteit de beste manier is om vet te verliezen. Het omslagpunt tussen vet- en koolhydraatverbranding verschilt echter veel tussen mensen. Daarnaast is gebleken dat wanneer je regelmatig zeer intensief traint, je ook meer vet verbrandt als je minder zwaar traint. Een pittige cardio- of intervaltraining zorgt niet zo zeer voor een hoog calorieverbruik tijdens de training, maar verhoogt ook vooral de vetverbranding na de training. Uiteindelijk verbrand je dus meer vet.
4. Kun je met je voedingspatroon de vetverbranding bevorderen?
Ons voedingspatroon heeft een grote invloed op de vetverbranding. Normaal gesproken is het lichaam zuinig met koolhydraten omdat we hier maar een kleine voorraad van hebben. Wanneer je veel koolhydraten eet, krijgt je lichaam het signaal dat het niet zuinig hoeft te doen. Hierdoor gaat je lichaam meer koolhydraten en minder vet verbranden.

Eiwitrijke voedingsmiddelen stimuleren de vetverbranding, want de vertering van eiwitten kost veel energie. Dit is ook de reden dat er tegenwoordig veel eiwitdiëten zijn. Deze diëten zijn echter niet aan te raden. Na verloop van tijd gaat het lichaam namelijk meer eiwitten gebruiken en dit komt de vetverbranding weer niet ten goede.

Om gezond te blijven en goed te presteren heeft het lichaam alle voedingsstoffen nodig. Het kan geen kwaad om voorzichtig de verhoudingen tussen vetten, koolhydraten en eiwitten in de voeding te veranderen. Ook trainen op een lege maag is geen aanrader. Als de koolhydraatvoorraad leeg is, schakelt je lijf automatisch over op vetverbranding. Je kunt dan echter minder zwaar en doelgericht trainen."
5. In hoeverre kun je vertrouwen op voedingssupplementen en crèmes die beloven vet te verbranden?
"De meeste voedingssupplementen die beloven om de vetverbranding te stimuleren werken niet of zijn niet veilig. Efedra is bijvoorbeeld een middel dat de vetverbranding sterk stimuleert, maar vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan kleven is het in Nederland niet legaal verkrijgbaar.

Tot nu toe lijken alleen groene thee extract en cafeïne mensen te helpen bij het afvallen. Supplementen met deze ingrediënten zijn veilig, maar de effecten blijven beperkt. Proefpersonen verloren gemiddeld 1-1,5 kilogram in 3 maanden. Van andere middelen zoals de afslankcrèmes is nooit wetenschappelijk vastgesteld dat het de (lokale) vetverbranding beïnvloedt."

lees het hele artikel op www.gezondheidsnet.nl

                                     

                            meer informatie vindt u op www.manuia.org


                                          kijk bij Manuia Fit !



Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van