Doorgaan naar hoofdcontent

Koolhydraten, onmisbaar in ieder dieet:

Koolhydraten ;

zoals suikers, voedingsvezels en zetmeel worden regelmatig als boosdoener gezien. In veel diëten worden ze vermeden.
Bij diabetes kan een teveel aan koolhydraten voor problemen zorgen. Maar koolhydraten zijn eigenlijk vooral een belangrijke bron van energie voor het lichaam.
Wie gezond, eet haalt 40 tot 70 procent van zijn energie uit koolhydraten.
Net als eiwitten en vetten zijn koolhydraten voedingsstoffen. Ze worden ook wel suikers of sachariden genoemd. De naam koolhydraat verwijst naar de combinatie van koolstof (C) en water (H2O).

Verteerbaar

Voedingsmiddelen bevatten zowel verteerbare als niet-verteerbare koolhydraten, ook wel glycemisch en niet-glycemisch. Verteerbare koolhydraten kunnen in de dunne darm worden afgebroken tot glucose. Op die manier kan het lichaam de koolhydraten opnemen en gebruiken. Zetmeel en suikers (glucose, fructose) zijn voorbeelden van verteerbare koolhydraten.
Onverteerbare koolhydraten worden in de dikke darm afgebroken door darmbacteriën. Het zijn voedingsvezels.

Energie

Koolhydraten geven het lichaam energie. Vooral voor de hersenen en rode bloedcellen zijn koolhydraten erg belangrijk. Glucose halen we echter niet alleen uit voeding. Het lichaam kan zelf ook glucose maken uit eiwitten. Daarom hebben we een minimale hoeveelheid koolhydraten per dag nodig om te voorkomen dat eiwitten in de spieren worden afgebroken als energiebron.

Hoewel energie geven de belangrijkste taak is van de koolhydraten, doen ze nog meer. De koolhydraat suiker geeft smaak aan voeding en voedingsvezels zijn noodzakelijk voor een goede darmwerking.

Voedingsbronnen

Koolhydraten, in dit geval zetmeel, zitten vooral in graanproducten als brood en pasta, maar ook in
aardappelen, rijst en peulvruchten. De dierlijke variant van zetmeel, glycogeen, is veel aanwezig in (orgaan)vlees.

De gezondste koolhydraatbronnen bevatten ook veel voedingsvezels. Volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst en peulvruchten zijn dan ook een goede keuze. Daarnaast bevatten deze voedingsmiddelen ook veel B-vitamines en belangrijke mineralen als ijzer, magnesium, chroom en zink.

Te veel of te weinig

Zowel een overschot als een tekort aan koolhydraten is niet goed voor de gezondheid. Als je te veel koolhydraten eet kan dit beteken dat je te weinig eiwitten of vetten eet. Ook vetten en eiwitten zijn noodzakelijk voor energie en ook voor de lichaamscellen en spieren.

Een tekort aan koolhydraten kan beteken dat je niet genoeg van alle gezonde voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vezels, binnenkrijgt.

lees het hele artikel op : www.gezondheidsnet.nl



Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...