Doorgaan naar hoofdcontent

zware eczeem

Eczeem is zowat de meest voorkomende huidaandoening. De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Er zijn verschillende types eczeem.

De 3 meest voorkomende zijn:

1. Irritant contacteczeem waarbij het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof.

2. Allergisch contacteczeem met aan de basis contact met een allergene stof.
Deze beide vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door desbetreffende stoffen te vermijden.

3. Atopisch  eczeem (ook wel ‘neurodermitis’ genoemd): het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.

Zinvolle maatregelen bij eczeem

 1. uitlokkende stoffen vermijden.
De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn bekend. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die u best vermijdt vindt u onder meer op de website van het AMC: http://www.huidarts.com/.
Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurgrondstoffen, conserveringsmiddelen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren. Indien u deze stoffen wilt vermijden, moet u ze natuurlijk in de eerste plaats op de verpakking kunnen herkennen.

2. De huid herstellen.
Gebruik cosmetica voor de droge huid. Neem regelmatig een niet al te heet, kort bad met een gezonde, natuurlijke (bad)olie. Deze olie blijft op het wateroppervlak drijven en verdeelt zich gelijkmatig over het ganse lichaam wanneer u uit bad komt.

3. De huid hydrateren.
Een gewone dagcrème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen.

4. krabben en jeuk vermijden.
Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E.

5. Vermijd/bestrijd infecties.

Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. 

Ervaringen van Monique;
Vanaf mijn derde levensjaar heb ik al eczeem aan mijn handen en soms op meer plekken op mijn lichaam. Mijn handen waren echter het ergste probleem. Vooral in het voorjaar leefde het heel erg op. Blaasjes, die openbarsten en een verschrikkelijke jeuk, kloven en bloedende wondjes en ontstekingen.

Mijn hele leven gebruik ik al in eerste instantie teerzalf, daarna de modernere cortisone achtige zalven.
Ik heb antibiotica, ontstekingsremmers voor de ontstekingen geslikt, die ontstonden als gevolg van wondjes bij het eczeem.


Ervaringen van Natascha :                 
De laatste 4 jaar had Natascha 24 uur per dag jeuk. Krabben deed ze met ringen en kammen, en ze sliep 13 tot 16 uur per dag en was dan nog moe.
Haar bed lag elke morgen vol met huidschilfers, zo ook op banken en stoelen.  Stappen met vrienden lukte niet meer, daar had ze gewoon geen energie meer voor. 

Ze werkte als leidster bij een kinderdagverblijf en werkte daar maar halve dagen. Als ze s’middags thuis kwam ging ze eerst een paar uurtjes slapen want anders trok ze het niet meer tot de avond. Moest ze in de middag werken dan sliep tot een uurtje of 1. Haar leven bestond uit krabben, slapen, werken en hangen op de bank.

In Oktober 2006 ging Natascha samen wonen met Jeroen .  Beiden hadden ze een kinderwens. Maar hoe moest dat, ze kon het werk en het huishouden al amper aan.
Dat maakte haar ook erg triest en onzeker. Wat had ze voor toekomst. Zou haar leven altijd zo blijven?

Zo maar 
2 ervaringen van mensen met zware eczeem. Die via hun huisarts van alles hebben geprobeerd.

Lees verder hun ervaringen op www.manuia.org

Heeft u vragen of wilt u informatie : 









Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...