Doorgaan naar hoofdcontent

Stop met het tellen van calorieën

Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten..............

Heb je al veel diëten geprobeerd, maar komen de kilo’s er toch steeds weer aan? Denk dan eens aan afvallen (en op gewicht blijven) met behulp van eiwitten.
Overgewicht :
Ondanks alle overheidscampagnes die ons vertellen dat we gezond moeten gaan leven en overgewicht moeten bestrijden, worden we met z’n allen steeds dikker. Van de volwassen Europeanen is een op de twee volwassenen en een op de drie kinderen  te zwaar. Verwacht wordt dat in het jaar 2030 meer dan 65 procent van de Europese bevolking te dik zal zijn, als we tenminste niet meer gaan bewegen en gezonder gaan eten.
In de VS is het al zo ver: daar heeft 65 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen overgewicht. En dat, terwijl Amerikanen en masse het ene afslankdieet na het andere volgen. Ze geven handenvol geld uit aan dieetboeken, cursussen en maaltijdvervangers.

Slank blijven

De meeste populaire dieetprogramma’s gaan uit van een lage calorie-inname. Wil je afvallen, dan moet je minder eten en meer bewegen, zo luidt de theorie waarop deze diëten zijn gebaseerd. Op deze manier verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt, en val je dus af. Die theorie klopt in principe als een bus, maar toch lukt het de meeste mensen niet om op die manier ook slank te blíjven. Nadat ze in korte tijd een paar kilo zijn kwijtgeraakt, komt het gewicht er snel weer aan. Dat komt doordat ons lichaam in de spaarstand schiet als we minder gaan eten: de stofwisseling vertraagt en het lichaam gaat zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt.
Veel dieetprogramma’s schrappen vet van het menu. Voedingswetenschappers wijzen tegenwoordig steeds vaker de

koolhydraten (suikers) aan als boosdoener. Díe zouden schuldig zijn aan het voortdurend dikker worden van de bevolking, en dan met name de ‘snelle’ soort, zoals geraffineerde suiker en witmeel. Snelle koolhydraten zijn die suikers die hoog scoren op de glycemische index.

Koolhydraten

Wat is er mis met koolhydraten? Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het lichaam, zonder zou je niet kunnen leven. Maar verbruikt het lichaam ze niet, dan worden ze omgezet in vet en opgeslagen in de vetcellen. Als de koolhydraten die je eet in de vorm van ontbijtgranen, brood, pasta of rijst niet verbrand worden, dan gaat ze in de vetopslag. Maar... ook de overschotten aan vetten en eiwitten worden opgeslagen als vet. Waarom zijn dan juist koolhydraten slechter voor de lijn? Het grote gevaar van (met name de 'snelle') koolhydraten is, dat ze je niet lang na de maaltijd met een leeg gevoel opzadelen. 
Niet alleen dieetgoeroes, maar ook voedingswetenschappers denken daarom dat het een goed idee is om een deel van de koolhydraten op je bord in te ruilen voor eiwitten. Het grote voordeel van eiwitten is dat ze langzamer worden verteerd dan koolhydraten en zo langer een verzadigd gevoel geven. 

DiOGenes

In 2010 kwam er een wetenschappelijke onderbouwing voor de aanname dat een eiwitrijk dieet helpt bij het afslanken en op gewicht blijven. Toen kwam het eindrapport uit van het grootste voedingsonderzoek dat ooit is uitgevoerd: DiOGenes (Dieet, Obesitas en Genen). Het project liep al sinds 2006 aan universiteiten in acht Europese landen, en werd gesubsidieerd door de EU. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in gerenom-meerde wetenschappelijke tijdschriften als de New England Journal of Medicine en Pediatrics.

DiOGenes onderzocht niet hoe je het best gewicht kunt verliezen. Het zocht naar een manier om met een zo normaal mogelijk voedingspatroon op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen. In totaal 900 gezinnen, waarvan minimaal een van de ouders overgewicht had, namen deel aan het onderzoek. Ze werden verdeeld in vijf groepen, die diverse diëten volgden. De diëten verschilden van elkaar in de opname van eiwitten en koolhydraten.
Normaal bestaat ongeveer 15 procent van onze voeding uit eiwitten. Nu werd er gekeken naar wat er zou gebeuren als de eiwit-inname steeg tot 25 procent. De resultaten toonden aan dat het gewicht van de deelnemers inderdaad niet toenam met méér eiwitten, wat minder langzame koolhydraten en weinig snelle koolhydraten. Calorieën tellen of andere strenge regels bleken bij dit dieet niet nodig te zijn, zolang de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten maar klopte.

Eiwitdiëten

Atkins en South Beach waren ook al dieetprogramma’s die gebaseerd zijn op meer eiwitten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. De diëten lijken sterk op elkaar. Beide beginnen met een strikte fase waarin voornamelijk eiwitten worden gegeten, en een absoluut minimum aan koolhydraten. De tweede fase is minder streng; je mag dan ook wat ‘goede’ koolhydraten. Als het gewenste gewicht is bereikt, volgt de onderhoudsfase, die je een leven lang moet volhouden.
Een tamelijk nieuw eiwitdieet, is het Dukan-dieet. Daarbij eet je heel veel eiwitten en nauwelijks koolhydraten (ook geen langzame). Jennifer Lopez raakte er vele kilo’s mee kwijt. Maar door het praktisch volledig ontbreken van koolhydraten krijg je last van een gebrek aan energie. Ook biedt dit dieet onvoldoende vezels, met constipatie tot gevolg. Niet zo gezond dus!
lees het hele artikel hier op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...