Doorgaan naar hoofdcontent

Stop met het tellen van calorieën

Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten..............

Heb je al veel diëten geprobeerd, maar komen de kilo’s er toch steeds weer aan? Denk dan eens aan afvallen (en op gewicht blijven) met behulp van eiwitten.
Overgewicht :
Ondanks alle overheidscampagnes die ons vertellen dat we gezond moeten gaan leven en overgewicht moeten bestrijden, worden we met z’n allen steeds dikker. Van de volwassen Europeanen is een op de twee volwassenen en een op de drie kinderen  te zwaar. Verwacht wordt dat in het jaar 2030 meer dan 65 procent van de Europese bevolking te dik zal zijn, als we tenminste niet meer gaan bewegen en gezonder gaan eten.
In de VS is het al zo ver: daar heeft 65 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen overgewicht. En dat, terwijl Amerikanen en masse het ene afslankdieet na het andere volgen. Ze geven handenvol geld uit aan dieetboeken, cursussen en maaltijdvervangers.

Slank blijven

De meeste populaire dieetprogramma’s gaan uit van een lage calorie-inname. Wil je afvallen, dan moet je minder eten en meer bewegen, zo luidt de theorie waarop deze diëten zijn gebaseerd. Op deze manier verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt, en val je dus af. Die theorie klopt in principe als een bus, maar toch lukt het de meeste mensen niet om op die manier ook slank te blíjven. Nadat ze in korte tijd een paar kilo zijn kwijtgeraakt, komt het gewicht er snel weer aan. Dat komt doordat ons lichaam in de spaarstand schiet als we minder gaan eten: de stofwisseling vertraagt en het lichaam gaat zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt.
Veel dieetprogramma’s schrappen vet van het menu. Voedingswetenschappers wijzen tegenwoordig steeds vaker de

koolhydraten (suikers) aan als boosdoener. Díe zouden schuldig zijn aan het voortdurend dikker worden van de bevolking, en dan met name de ‘snelle’ soort, zoals geraffineerde suiker en witmeel. Snelle koolhydraten zijn die suikers die hoog scoren op de glycemische index.

Koolhydraten

Wat is er mis met koolhydraten? Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het lichaam, zonder zou je niet kunnen leven. Maar verbruikt het lichaam ze niet, dan worden ze omgezet in vet en opgeslagen in de vetcellen. Als de koolhydraten die je eet in de vorm van ontbijtgranen, brood, pasta of rijst niet verbrand worden, dan gaat ze in de vetopslag. Maar... ook de overschotten aan vetten en eiwitten worden opgeslagen als vet. Waarom zijn dan juist koolhydraten slechter voor de lijn? Het grote gevaar van (met name de 'snelle') koolhydraten is, dat ze je niet lang na de maaltijd met een leeg gevoel opzadelen. 
Niet alleen dieetgoeroes, maar ook voedingswetenschappers denken daarom dat het een goed idee is om een deel van de koolhydraten op je bord in te ruilen voor eiwitten. Het grote voordeel van eiwitten is dat ze langzamer worden verteerd dan koolhydraten en zo langer een verzadigd gevoel geven. 

DiOGenes

In 2010 kwam er een wetenschappelijke onderbouwing voor de aanname dat een eiwitrijk dieet helpt bij het afslanken en op gewicht blijven. Toen kwam het eindrapport uit van het grootste voedingsonderzoek dat ooit is uitgevoerd: DiOGenes (Dieet, Obesitas en Genen). Het project liep al sinds 2006 aan universiteiten in acht Europese landen, en werd gesubsidieerd door de EU. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in gerenom-meerde wetenschappelijke tijdschriften als de New England Journal of Medicine en Pediatrics.

DiOGenes onderzocht niet hoe je het best gewicht kunt verliezen. Het zocht naar een manier om met een zo normaal mogelijk voedingspatroon op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen. In totaal 900 gezinnen, waarvan minimaal een van de ouders overgewicht had, namen deel aan het onderzoek. Ze werden verdeeld in vijf groepen, die diverse diëten volgden. De diëten verschilden van elkaar in de opname van eiwitten en koolhydraten.
Normaal bestaat ongeveer 15 procent van onze voeding uit eiwitten. Nu werd er gekeken naar wat er zou gebeuren als de eiwit-inname steeg tot 25 procent. De resultaten toonden aan dat het gewicht van de deelnemers inderdaad niet toenam met méér eiwitten, wat minder langzame koolhydraten en weinig snelle koolhydraten. Calorieën tellen of andere strenge regels bleken bij dit dieet niet nodig te zijn, zolang de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten maar klopte.

Eiwitdiëten

Atkins en South Beach waren ook al dieetprogramma’s die gebaseerd zijn op meer eiwitten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. De diëten lijken sterk op elkaar. Beide beginnen met een strikte fase waarin voornamelijk eiwitten worden gegeten, en een absoluut minimum aan koolhydraten. De tweede fase is minder streng; je mag dan ook wat ‘goede’ koolhydraten. Als het gewenste gewicht is bereikt, volgt de onderhoudsfase, die je een leven lang moet volhouden.
Een tamelijk nieuw eiwitdieet, is het Dukan-dieet. Daarbij eet je heel veel eiwitten en nauwelijks koolhydraten (ook geen langzame). Jennifer Lopez raakte er vele kilo’s mee kwijt. Maar door het praktisch volledig ontbreken van koolhydraten krijg je last van een gebrek aan energie. Ook biedt dit dieet onvoldoende vezels, met constipatie tot gevolg. Niet zo gezond dus!
lees het hele artikel hier op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...