Doorgaan naar hoofdcontent

Stop met het tellen van calorieën

Eiwitten, eiwitten en nog eens eiwitten..............

Heb je al veel diëten geprobeerd, maar komen de kilo’s er toch steeds weer aan? Denk dan eens aan afvallen (en op gewicht blijven) met behulp van eiwitten.
Overgewicht :
Ondanks alle overheidscampagnes die ons vertellen dat we gezond moeten gaan leven en overgewicht moeten bestrijden, worden we met z’n allen steeds dikker. Van de volwassen Europeanen is een op de twee volwassenen en een op de drie kinderen  te zwaar. Verwacht wordt dat in het jaar 2030 meer dan 65 procent van de Europese bevolking te dik zal zijn, als we tenminste niet meer gaan bewegen en gezonder gaan eten.
In de VS is het al zo ver: daar heeft 65 procent van de volwassenen en 40 procent van de kinderen overgewicht. En dat, terwijl Amerikanen en masse het ene afslankdieet na het andere volgen. Ze geven handenvol geld uit aan dieetboeken, cursussen en maaltijdvervangers.

Slank blijven

De meeste populaire dieetprogramma’s gaan uit van een lage calorie-inname. Wil je afvallen, dan moet je minder eten en meer bewegen, zo luidt de theorie waarop deze diëten zijn gebaseerd. Op deze manier verbrand je meer energie dan je binnenkrijgt, en val je dus af. Die theorie klopt in principe als een bus, maar toch lukt het de meeste mensen niet om op die manier ook slank te blíjven. Nadat ze in korte tijd een paar kilo zijn kwijtgeraakt, komt het gewicht er snel weer aan. Dat komt doordat ons lichaam in de spaarstand schiet als we minder gaan eten: de stofwisseling vertraagt en het lichaam gaat zuiniger om met de energie die het binnenkrijgt.
Veel dieetprogramma’s schrappen vet van het menu. Voedingswetenschappers wijzen tegenwoordig steeds vaker de

koolhydraten (suikers) aan als boosdoener. Díe zouden schuldig zijn aan het voortdurend dikker worden van de bevolking, en dan met name de ‘snelle’ soort, zoals geraffineerde suiker en witmeel. Snelle koolhydraten zijn die suikers die hoog scoren op de glycemische index.

Koolhydraten

Wat is er mis met koolhydraten? Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het lichaam, zonder zou je niet kunnen leven. Maar verbruikt het lichaam ze niet, dan worden ze omgezet in vet en opgeslagen in de vetcellen. Als de koolhydraten die je eet in de vorm van ontbijtgranen, brood, pasta of rijst niet verbrand worden, dan gaat ze in de vetopslag. Maar... ook de overschotten aan vetten en eiwitten worden opgeslagen als vet. Waarom zijn dan juist koolhydraten slechter voor de lijn? Het grote gevaar van (met name de 'snelle') koolhydraten is, dat ze je niet lang na de maaltijd met een leeg gevoel opzadelen. 
Niet alleen dieetgoeroes, maar ook voedingswetenschappers denken daarom dat het een goed idee is om een deel van de koolhydraten op je bord in te ruilen voor eiwitten. Het grote voordeel van eiwitten is dat ze langzamer worden verteerd dan koolhydraten en zo langer een verzadigd gevoel geven. 

DiOGenes

In 2010 kwam er een wetenschappelijke onderbouwing voor de aanname dat een eiwitrijk dieet helpt bij het afslanken en op gewicht blijven. Toen kwam het eindrapport uit van het grootste voedingsonderzoek dat ooit is uitgevoerd: DiOGenes (Dieet, Obesitas en Genen). Het project liep al sinds 2006 aan universiteiten in acht Europese landen, en werd gesubsidieerd door de EU. De onderzoeksresultaten zijn verschenen in gerenom-meerde wetenschappelijke tijdschriften als de New England Journal of Medicine en Pediatrics.

DiOGenes onderzocht niet hoe je het best gewicht kunt verliezen. Het zocht naar een manier om met een zo normaal mogelijk voedingspatroon op gewicht te blijven als je eenmaal bent afgevallen. In totaal 900 gezinnen, waarvan minimaal een van de ouders overgewicht had, namen deel aan het onderzoek. Ze werden verdeeld in vijf groepen, die diverse diëten volgden. De diëten verschilden van elkaar in de opname van eiwitten en koolhydraten.
Normaal bestaat ongeveer 15 procent van onze voeding uit eiwitten. Nu werd er gekeken naar wat er zou gebeuren als de eiwit-inname steeg tot 25 procent. De resultaten toonden aan dat het gewicht van de deelnemers inderdaad niet toenam met méér eiwitten, wat minder langzame koolhydraten en weinig snelle koolhydraten. Calorieën tellen of andere strenge regels bleken bij dit dieet niet nodig te zijn, zolang de verhouding tussen eiwitten en koolhydraten maar klopte.

Eiwitdiëten

Atkins en South Beach waren ook al dieetprogramma’s die gebaseerd zijn op meer eiwitten en een beperkte hoeveelheid koolhydraten. De diëten lijken sterk op elkaar. Beide beginnen met een strikte fase waarin voornamelijk eiwitten worden gegeten, en een absoluut minimum aan koolhydraten. De tweede fase is minder streng; je mag dan ook wat ‘goede’ koolhydraten. Als het gewenste gewicht is bereikt, volgt de onderhoudsfase, die je een leven lang moet volhouden.
Een tamelijk nieuw eiwitdieet, is het Dukan-dieet. Daarbij eet je heel veel eiwitten en nauwelijks koolhydraten (ook geen langzame). Jennifer Lopez raakte er vele kilo’s mee kwijt. Maar door het praktisch volledig ontbreken van koolhydraten krijg je last van een gebrek aan energie. Ook biedt dit dieet onvoldoende vezels, met constipatie tot gevolg. Niet zo gezond dus!
lees het hele artikel hier op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van