Doorgaan naar hoofdcontent

Water is belangrijk voor alle levende dingen

In sommige organismen bestaat 90% van het lichaamsgewicht uit water.
Bijna 60% van het menselijk lichaam bestaat uit water; de hersenen bestaan voor 70% uit water en de longen voor bijna 90%.
Mager spierweefsel bevat ongeveer 75% water, lichaamsvet bevat 10% water en beenderen 22%. Ongeveer 83% van ons bloed bestaat uit water, wat weer helpt bij de spijsvertering, vervoer van afvalstoffen en het reguleren van de lichaamstemperatuur.
Een mens moet per dag ongeveer 2,4 liter vocht vervangen, een gedeelte door te drinken en een gedeelte wat door het lichaam uit het voedsel wordt gehaald. We weten allemaal dat water goed is voor ons, maar de exacte redenen daarvoor zijn soms een beetje vaag. En zelfs als we al weten waarom we water zouden moeten drinken, het is niet een gewoonte die bij veel mensen vorm heeft aangenomen.

Hierna volgen een aantal heel goede redenen om iedere dag veel water te drinken en het vormen van een gewoonte is niet zo moeilijk, zeker niet als je je er een beetje op concentreert. Het probleem wat we vaak hebben is dat we ons niet op deze gewoonte concentreren. We eindigen meestal met een kop koffie en het drinken van heel veel frisdrank of alcohol, om nog maar te zwijgen over de vruchtensappen, koppen thee, melk en nog wat van die dingen.
Vaak, drinken we simpelweg niet genoeg vloeistoffen en krijgen we last van uitdroging en dat is niet erg goed voor onze gezondheid. Hier volgen 9 redenen waarom je water zou moeten drinken:

1) Gewichtsverlies
Water is één van de beste manieren om gewicht te verliezen. Ten eerste omdat het vaak drankjes met een hoog caloriegehalte vervangt, maar het helpt ook heel goed om het hongergevoel te onderdrukken. Wat blijkt is dat velen van ons lichaamssignalen verkeerd interpreteren zodat als we denken dat we honger hebben dat in feite dorst is. Water bevat geen vet, geen calorieën, geen koolhydraten en geen suiker. Drink heel veel om je gewichtsverlies te stimuleren.

2) Een gezond hart
Het drinken van een behoorlijke hoeveelheid water kan je risico op een hartaanval verlagen. Een onderzoek van zes jaar, dat in 2002 werd gepubliceerd in het Amerikaanse Journal of Epidemiology, heeft aangetoond dat diegenen die meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans op een hartaanval hadden dan diegenen die minder dan 2 glazen water per dag dronken.

3) Energie
Als je uitgedroogd bent dan stroomt je energie weg en voel je je moe. Zelfs bij een milde vorm van uitdroging van 1 of 2% van je lichaamsgewicht. Als je dorst hebt dan ben je al uitgedroogd. En dit kan dan weer leiden tot moeheid, spierzwakte, duizeligheid en andere symptomen.


4) Middel tegen hoofdpijn
Nog een symptoom van uitdroging is hoofdpijn. Vaak als we hoofdpijn hebben is het simpelweg een zaak van niet genoeg drinken van water. Er zijn natuurlijk talloze andere oorzaken voor hoofdpijn, maar door uitdroging komt het vaak voor.

5) Een gezonde huid
Het drinken van water kan zorgen voor het reinigen van je huid. Mensen zeggen vaak dat ze een glanzende huid hebben na het drinken van genoeg water. Het zal niet van de ene dag op de andere ontstaan, maar zelfs na een week drinken van een gezonde hoeveelheid water kunnen er al positieve effecten optreden voor je huid.

6) Spijsverteringsproblemen.
Ons spijsverteringssysteem heeft een flinke hoeveelheid water nodig om het voedsel goed te kunnen verteren. Vaak help water bij het oplossen van maagzuurproblemen en water, gecombineerd met vezels, helpt ook bij constipatieproblemen.

7) Reinigen
Water wordt door het lichaam gebruikt om gifstoffen en afvalproducten uit ons lichaam te verwijderen.

8) Kanker risico
Gerelateerd aan het spijsverteringssysteem zoals hierboven genoemd, is het drinken van een gezonde hoeveelheid water een uitstekend middel om het risico op darmkanker met 45% te verminderen, blaaskanker met 50% en zelfs het risico op borstkanker verminderd.

9) Betere lichaamsbeweging
Als je uitgedroogd bent dan zal dit ongetwijfeld je atletische ambities nadelig beïnvloeden. Het maakt je trager en dingen zoals het heffen van gewichten gaan veel moeilijker. Als je oefeningen doet dan heb je extra water nodig, dus zorg dat je van te voren voldoende ervan drinkt en uiteraard ook na de oefeningen.

bron: progezondheid
                                               

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...