Doorgaan naar hoofdcontent

De grote voordelen van kurkuma


Koenjit (kunyit) is de van oorsprong Maleise naam .Het wordt gemaakt van de wortel van de plant. Het is een vast bestanddeel van  herriepoeder (curry) en geeft hieraan zijn gele kleur (die ook de bijnaam Indische   saffraan verklaart). De specerij is mild bitter van smaak. Het merendeel van de kurkuma-oogst komt uit India .
Kurkuma heeft een zeer duidelijk aroma. Het is een van de meest gebruikte ingrediënten in currygerechten en zorgt voor smaak en kleur.
Gemalen kurkuma is vooral een gele kleurstof  andere kruiden en gerechten te kleuren. Het wordt bijvoorbeeld wel aan rijst toegevoegd om deze een gele kleur te geven.
Papier dat in een oplossing met kurkuma gedrenkt en vervolgens gedroogd is, wordt wel als reagens gebruikt om de aanwezigheid van een base alkali) aan te tonen. Het krijgt bij aanwezigheid van alkalische stoffen een bruinrode kleur.

Andere benamingen voor kurkuma
koenjit
geelwortel
Indische saffraan
turmeric (Engels)


Ideaal voor buikkrampjes bij baby’s;  Van mijn oma geleerd;



Als je baby buikkrampjes heeft (dat gebeurd natuurlijk
altijd ’s nachts ) is dit een prima middel;



. neem een kleine tepel koenjit in een glas en giet er kokend water op;
. goed roeren en laten afkoelen (in diep bord)
. na afkoeling geef je je baby een theelepel te drinken
. binnen 10 minuten zijn de krampjes over.


Zo werkt  Kurkuma nog beter :
Uit onderzoek is gebleken dat de toevoeging van een kleine hoeveelheid zwarte peper (dankzij de stof piperi­ne) de opname vele malen verhoogt; volgens sommige berichten tot wel 2000 maal.
Een andere manier is het oplossen van kurkuma in vet of het direct binden van kurkuma aan vetmoleculen. Ook hiermee wordt de opname verbeterd en zo de beschikbaarheid in het lichaam vergroot.
Nieuw onderzoek heeft bewezen dat kurkuma als geneesmiddel tegen kanker kan worden ingezet. Kurkuma is een effectief middel gebleken tegen de fatale hersentumor GLIOBLASTOMA MULTIFORME. Glioblastoma zijn een groep cellen die ongecontroleerd groeien buiten de controle van de normale cellulaire mechanismen.
De stof kurkuma kent de meeste op-bewijzen-gebaseerde literatuur onder alle voedingsmiddelen. Kurkuma heeft een positieve werking op meer dan 700 genen en 100 verschillende werkingen zodra het de cel binnengaat.
Niet voor niets wordt kurkuma al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) en Chinese geneeskunst. Meest opmerkelijk is de genezende werking op ontstekingen. En chronische ontstekingen kunnen een onderliggende factor zijn  in bijna alle chronische ziekten .
In India is kurkuma een veelgebruikt en alledaags kruid. Prostaatkanker, darm-, borst- en longkanker, de vier meest voorkomende kankertypes in Amerika, komt daar 10 maal zo weinig voor. Dit kan deels komen door het scheutige gebruik van kurkuma.
Kurkuma remt de vermenigvuldiging van tumorcellen af, helpt het lichaam om gemuteerde kankercellen te vernietigen, remt de synthese van eiwit zodat tumoren niet kunnen ontstaan, remt de transformatie van normale cellen naar kankercellen af, bestrijdt ontstekingen en voorkomt bijkomend bloedaanbod noodzakelijk voor de groei van kankercellen.

Kurkuma: meer dan kankerbestrijder alleen                                                           
Vanwege de vele werkingsmechanismen is kurkuma niet alleen toepasbaar tegen kanker. Ook bij de ziekte van Alzheimer (dementie), gewrichtsklachten en diverse ontstekingen zijn al goede resultaten geboekt. Niet voor niets wordt kurkuma in de Indiase volksgeneeskunde (Ayurveda) al duizenden jaren gebruikt als geneesmiddel.
Bron wikepedia. ; http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van