Doorgaan naar hoofdcontent

Het belang van vitamine D

11 harde feiten

Ook al eet je gezond en evenwichtig, toch krijg je waarschijnlijk te weinig vitamine D binnen. En dat terwijl deze vitamine juist enorm belangrijk is. Waar is vitamine D goed voor? En waar zit het in?

1. Veel mensen hebben een tekort

Van de vrouwen vanaf 50 jaar heeft maar liefst 40 procent een tekort aan vitamine D. Onder mannen en vrouwen vanaf 65 jaar is dat zelfs 50 procent. 

2. Eerste signaal dat er iets mis is: opstaan kost moeite

De belangrijkste functie van vitamine D is botontkalking tegengaan: je hebt het nodig om calcium (kalk) uit de voeding op te nemen. Dit zorgt voor sterke botten en tanden. Botten zijn levend weefsel, ze worden continu opgebouwd en afgebroken. Ook lijkt het erop dat  vitamine D belangrijk is voor het evenwicht. 

3. De zon is onontbeerlijk

We krijgen vooral vitamine D binnen dankzij de zon. Tweederde van de vitamine D in ons lichaam is aangemaakt onder invloed van zonlicht. Hoeveel we aanmaken is afhankelijk van leeftijd, seizoen én huidskleur. Een oudere huid maakt minder vitamine D aan dan een jongere huid. 
Tussen elf uur ’s morgens en drie uur ’s middags is de zon hiervoor op z’n best. 

4. Extra slikken is nodig, ook ’s zomers

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen vanaf 50 jaar om – naast de normale voeding – elke dag 10 microgram vitamine D te slikken. In de winter én in de ­zomer. 

5. Hogere dosis is misschien nóg beter

Terwijl de Gezondheidsraad 10 microgram vitamine D per dag adviseert voor 50-plussers, luidt het advies in de ­Verenigde Staten 15 micro­gram per dag. Zo gaat een tekort aan vitamine D in het lichaam ­gepaard met een hoger risico op diabetes, depressies, hart- en vaatziekten, darmkanker en infecties.

6. Een multivitamine bevat meestal onvoldoende D

Wie multivitaminen slikt, heeft daarnaast vaak óók een apart vitamine-D-supplement nodig. Meestal zit er namelijk maar 2,5 of 5 microgram vitamine D in een multi­vitamine en dat is niet voldoende (al zijn er ook varianten voor senioren met een hogere dosering). 

7. De dokter begint er vaak niet over

Het advies om extra ­vitamine D te slikken stamt al uit 2008, maar het dringt maar langzaam door. Slechts één op de vier vrouwen vanaf 50 jaar slikt een supplement dat vitamine D bevat. Van de mannen ouder dan 70 jaar neemt slechts één op de vijf extra vitamine D. Veel artsen beginnen er ook niet over. 

8. Dubbel zo goed: boter bij de vis

Van nature zit vitamine D alleen in dierlijke voedingsmiddelen. Vis bevat veel vitamine D, en dan vooral vette vis zoals haring, makreel en zalm. Verder zit het ook in vlees en eieren. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten geen vitamine D. Margarine en halvarine wel, omdat het daaraan wordt toegevoegd. 

9. Minder risico op botbreuken

Bij het ouder worden maakt de huid zoals gezegd minder ­vitamine D aan. Ook worden je botten brozer omdat ze steeds meer calcium verliezen. Wie het advies van de Gezondheidsraad opvolgt en dagelijks extra vitamine D slikt, maakt het risico op botbreuken kleiner. 
Goed om te weten: langdurig een te hoge dosis vitamine D kán schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken..

10. Even testen of ik een tekort heb

Senioren zijn niet de enigen voor wie de Gezondheidsraad extra vitamine D adviseert. Het advies geldt ook voor kinderen, zwangere vrouwen, mensen die weinig buiten komen, gesluierde vrouwen en mensen met een getinte huid. Met een online testje is snel te achterhalen of extra vitamine D nodig is, en hoeveel. De test staat op de website van het Vitamine Informatie Bureau en is ontwikkeld in samenwerking met het Voedingscentrum.

11. Liever vitamine D dan calcium-tabletten

Sommige mensen nemen een ­calcium­supplement om botontkalking te voorkomen. Maar eigenlijk is het slimmer om extra vitamine D te ­slikken. Zonder vitamine D heb je namelijk ­weinig aan extra calcium, want deze ­vitamine is nodig om calcium op te ­nemen en te benutten in de botten. Als je voldoende zuivelproducten eet is extra calcium daarnaast niet nodig.

Lees het hele artikel op  op gezondsheidsnet.nl, klik hier 

                     

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van