Doorgaan naar hoofdcontent

Gaan met die banaan

Banaan een dikmaker ? Welnee. Sterker nog, je mag dit gezonde fruit niet laten liggen. Ook niet als je wilt afslanken.

Vroeger, heel vroeger, gingen voedingsdeskundigen ervan uit dat je een voedingsmiddel met veel calorieën links moest laten liggen als je een paar kilo kwijt wilde. Maar de wetenschap schrijdt voort en tegenwoordig weten we dat een en ander ingewikkelder in elkaar steekt. En zo zijn er meer voorbeelden van achterhaalde ideeën over voeding. Een ervan is dat bananen niet gezond zijn en slecht voor de lijn.

Prima tussendoortje

Bananen bevatten veel zetmeel. Dit zetmeel wordt tijdens het rijpingsproces omgezet in suiker. Hoe rijper een banaan, hoe zoeter. Op een gegeven moment bevat de kromme vrucht net zoveel suikers als een koekje of een snoepje.
Toch is een banaan uiteindelijk veel beter om de zoete trek te stillen dan welk snoepgoed ook. De gele vruchten bevatten namelijk ook veel vezels en daardoor voel je je langer verzadigd. Je zult na het eten van een banaan niet snel weer grijpen naar een ander tussendoortje. Daar komt nog bij dat wetenschappers in laboratoriumproeven hebben aangetoond dat een groot deel van het zetmeel in banaan niet door het lichaam wordt opgenomen en dus ook niet dik kan maken.

Goed voor de bloeddruk

Nu het slechte imago van de banaan als dikmaker onderuit is gehaald, zijn er nog wel een paar goede argumenten om van een banaan te snoepen. Allereerst is daar het hoge kaliumgehalte. Gemiddeld bevat een banaan maar liefst 425 mg van dit mineraal en dat is veel meer dan welke andere vrucht ook. 

Moeder had ongelijk

Behalve kalium bevatten bananen nog ijzer, fosfor, magnesium, zink, selenium en calcium: allemaal mineralen die het lichaam goed kan gebruiken. En de moeders van vroeger, die beweerden dat er in banaan geen vitaminen zitten, hadden het volkomen bij het verkeerde eind: ze bevatten juist heel veel vitaminen, en ook nog eens in hoge concentraties. Vitamine C, en een heel stel B-vitaminen waaronder foliumzuur en vitamine B6, de stof die een rol speelt bij de werking van verschillende hormonen, die belangrijk is voor het afweersysteem en onontbeerlijk voor de aanmaak van bloed. En dan levert de banaan ook nog een behoorlijke hoeveelheid pro-vitamine A, de stof die in het lichaam wordt omgezet in vitamine A (goed voor onder andere de ogen). 

Morning After Banaan

Je hebt een gezellige avond achter de rug, met íets te veel drank. De volgende ochtend heb je een barstende hoofdpijn. Een banaan kan dan verlichting brengen. Het hoge gehalte magnesium zorgt ervoor dat de bloedvaten zich kunnen ontspannen. Dat kan de hoofdpijn verminderen.

bron: gezondsheidsnet

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...