Doorgaan naar hoofdcontent

Zo maak je een gezonde lunch

Boterhammetjes met kaas gaan ook een keer vervelen. Zeker met warm weer is een salade een lekker fris alternatief. Zo krijg je meteen wat extra groente binnen, zodat je makkelijk aan je twee ons groente per dag komt. Hoe maak je je bakje groen vullend en hoe neem je het mee naar je werk?

De basis van een salade bestaat meestal uit groente. Echte klassiekers zijn natuurlijk sla, komkommer en tomaat, maar de meeste groentes doen het goed in een maaltijdsalade. Sommige kun je er zo rauw bij doen, andere zijn lekkerder als je ze eerst kookt, grilt of bakt.

Bijvoorbeeld:
Rauw: artisjokken, avocado, augurk, bleekselderij, roosjes broccoli en bloemkool, wortel, uitjes, paprika, radijs, spinazie, witlof.

Koken / stomen: witte asperges, bietjes (of voorgekookt kopen), doperwtjes, knolselderij, peultjes.

Bakken / grillen: aubergine, groene asperges, paddenstoelen, pompoen, courgette. 

Fruit geeft een lekker zoet accent. Meng stukjes aardbei, appel, peer, ananas, mango, meloen of bosbessen door je salade.

Vullende ingrediënten
Maak je een salade van alleen maar rauwkost, dan heb je een uur na de lunch misschien alweer trek. Met een eiwitbron bij je sla ben je langer verzadigd. Voeg eens een gekookt eitje, quinoa, een eetlepel  noten, zalm, tonijn, (gerookte) kip of je favoriete kaas toe.

Kun je wel wat extra energie gebruiken, voer dan de hoeveelheid koolhydraten in je salade op met volkorenpasta, zilvervliesrijst of aardappeltjes.
 Of kies voor peulvruchten uit blik, zoals kikkererwten of linzen: dan heb je zowel eiwitten als koolhydraten te pakken.

Kliekjes opmaken
Een salade is ideaal voor het recyclen van restjes. Duik in je koelkast en wees creatief met overgebleven avondeten. Denk daarbij aan gekookte of geroerbakte groenten, (zoete) aardappel, couscous en pasta

Dressing
Kant-en-klare dressings en slasauzen zijn soms erg vet. Hoewel je het misschien niet zou verwachten, stoppen fabrikanten er ook vaak suiker in. Zelf dressing maken is gezonder en hoeft helemaal niet veel tijd te kosten. Alleen een lekkere olie kan al voldoende zijn. Magere yoghurt of halvanaise is een slanke basis voor een slasaus. Voeg daar azijn, mosterd, citroensap, honing en / of verse kruiden aan toe.

Meeneem-tips
Kom je ’s ochtends tijd tekort? Maak in het weekend een fles dressing voor de hele week en stoom, kook en snijd alvast groente voor de komende dagen. Sla wordt snel slap als er eenmaal dressing doorheen gemengd is, dus neem dressing mee in een apart potje of flesje. Ingrediënten die snel verkleuren, zoals appel en avocado, kun je ook beter apart meenemen en op je werk pas snijden. Noten en pitten worden gauw zacht, ze blijven smakelijker als je ze pas vlak voor de lunch over je sla strooit.


Uiteraard heb je voor je salade een goed afsluitbaar bakje nodig dat niet lekt. Handig zijn bakjes met aparte compartimenten voor de dressing en andere ingrediënten die je liever apart bewaart. 

lees het hele artikel op gezondheidsnet


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...