Doorgaan naar hoofdcontent

Minder AGE's door koken en voeding;

Onze moderne Westerse keuken dankt zijn aantrekkingskracht vooral aan frituren, grillen en bakken. Dat is met fastfood zeker het geval. Waarom eten we nauwelijks rauwe voedsel.?
Natuurlijk vanwege de veiligheid. Maar het is een feit dat eten beter smaakt als het verhit is. Die verbeterende smaak is vaak te danken aan AGE vorming.

AGE’s zijn complexe chemische verbindingen van suikers en eiwitten of vet. In geringe hoeveelheid komen ze voor in alle levende organismen, zonder kwalijke gevolgen. Maar in hoge concentraties kunnen ze giftig zijn. AGE’s zijn oxidanten die normaliter  worden opgeruimd door anti-oxidanten en andere natuurlijke verdedigingsmechanismen van ons lichaam. Maar als de hoeveelheid AGE’s te groot is, schiet onze verdediging te kort en richten ze schade aan.

Commerciële voeding is steeds rijker aan AGE’s geworden, sinds de levensmiddelen technologen hebben ontdekt, dat ze de smaak, geur en kleur ervan verbeteren.
Als een boterham roostert of vlees bakt, zie je AGE’s voor je ogen ontstaan. Zelfs als voedsel meer even wordt opgewarmd, ontstaan er nieuwe AGE’s. Maar bij hoge temperaturen gebeurt dit sneller en massaler
.

   Hoe hoger de temperatuur en hoe langer de kooktijd,
       hoe meer AGE’s er worden gevormd.


Canadees onderzoek suggereert dat  90 % van alle junkfood dat bedoeld is voor kinderen, qua voedingswaarde niet deugt = het is te vet, te veel suiker of te zout.

Belang van een anti-AGE dieet;
Dag in en dag uit stoppen we 2 keer zoveel AGE’s in onze mond, als ons lichaam kan verwerken. Het anti-AGE dieet versterkt je gezondheid en weer ziekten af. Het is niet nodig  om je lievelingsgerechten te laten staan, smakeloze maaltijden te bereiden , alleen maar rauwkost te eten of honger te lijden. 

Waar het op neer komt is dat je de volgende 4 basis principes toepast;

Vermijd eten met een hoog AGE gehalte;
                      Minimaal dierlijke vetten, weinig roodvlees,  
                       Olijfolie i.p.v  boter/margarine

Kies kookmethode waarbij zo mij mogelijk AGE’s worden gevormd
                     Kook met lage temperatuur en kort; pocheren /stoven / wokken

Vermijden combinaties van voedsel die AGE’s bevorderen;
                       Bv vlees met kaas;  vlees met boter/worst/bacon
                           Suikerrijke toetje na vleesmaaltijd;

Gebruik ingrediënten die AGE vorming belemmeren.
                   AGE vorming verloopt traag in een zure omgeving, citroensap, azijn, wijn
                           Vlees 1 tot 12 uur marineren.

 meer weten; kijk op site www.manuia.org 

en lees dit boek; 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...