Doorgaan naar hoofdcontent

10 feiten over water


Over water gesproken :

10 feiten over water

1)    663 miljoen mensen hebben geen toegang tot veilig drinkwater. Dat is 1 op de negen mensen wereldwijd.



2)   Nederlanders verbruiken gemiddeld 110 liter water per dag. In Sub-Sahara Afrika moeten de mensen het doen met gemiddeld 10 tot 15 liter per dag.





3)   Een snelle douche (1 minuut) met een gewone douchekop kost meer water dan de 10 tot 15 liter die mensen in Sub-Sahara Afrika gemiddeld voor een hele dag tot hun beschikking hebben.



4)   Volgens de WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie) is 15 liter water per persoon per dag het minimum om gezond te blijven. Het is net genoeg om van te drinken, heel simpel te koken en om handen te wassen. Maar er blijft geen druppel water over voor bijvoorbeeld een wasbeurt of om kleding te wassen.



5)   Meisjes en vrouwen in Afrika en Azië lopen gemiddeld 6 kilometer per dag om water te halen. Het water dat zij op de terugweg dragen weegt ruim 18 kilo.



6)   Met schoon water dichtbij huis zouden ze al die uren kunnen besteden aan school, aan betaald werk of gewoon aan plezier hebben.





7)   Wereldwijd sterven elk uur 66 kinderen aan diarree. Toegang tot veilig drinkwater reduceert dit risico aanzienlijk.



8)   Op scholen met veilig water en goede wc’s, stijgt het opkomstpercentage, vooral bij meisjes. Helaas voldoet een op de drie scholen niet aan deze voorwaarden.





9)      160 miljoen kinderen lijden aan groeistoornissen en ondervoeding. Dit heeft levenslange gevolgen voor hun gezondheid, hun opleiding en hun kans op het vinden van betaald werk. 50 procent van alle gevallen van ondervoeding is gerelateerd aan gebrek aan veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen.



Droogteperiode Midden-Oosten ergste in 900 jaar         maart 2016

De huidige droogte die in 1998 begon in het oostelijke Middellandse Zeegebied waar Cyprus, Israël, Jordanië, Libanon, Palestina, Syrië en Turkije liggen, is de hevigste van de afgelopen negen eeuwen. Dat stellen NASA-wetenschappers op basis van nieuw onderzoek.



Veel schade door waterproblemen Midden-Oosten en Noord-Afrika'

Slechte watervoorzieningen zorgen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika jaarlijks voor zo'n 21 miljard dollar aan economische schade. Dat heeft de Wereldbank becijferd in een nieuw rapport.

Volgens de onderzoekers worden watervoorraden in het gebied in een hoger tempo opgemaakt dan dat ze op natuurlijke wijze aangevuld worden. En dat komt niet alleen door het droge klimaat. Het watermanagement in de Arabische wereld laat veel te wensen over, aldus de Wereldbank.



Droogte in Italië  ; 25 juli 2017

Het watertekort in de Zuid-Europese metropool wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanhoudende droogte. In de eerste zes maanden van dit jaar is hier maar 157 millimeter water uit de hemel gevallen, tegen 649 millimeter in de eerste helft van 2016. Een ongekend lange hittegolf verergert de situatie alleen maar, doordat er meer water uit de bronnen verdampt.



Droogte blijft melkers Nieuw-Zeeland plagen               december 2017

Klasse medium. Die blijft van kracht voor de droogte, welke het noorden en delen van het zuiden van Nieuw-Zeeland in zijn greep heeft. Er viel wel regen tijdens de kerstdagen, maar niet overal en niet voldoende. Daarmee wordt de voederwinning voor melkveehouders een zware dobber.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...