11 bewezen voordelen van blauwe bessen
1.Blauwe bessen
bevatten weinig calorieën maar veel voedingsstoffen
De blauwe bes behoort tot de bessen met de meeste
voedingsstoffen. Een kop (150 gram) blauwe bessen bevat :
Vezels: 4 gram.
Vitamine C: 24% van de ADH.
Vitamine K: 36% van de ADH.
Mangaan: 25% van de ADH.
De bessen bestaan verder voor ongeveer 85% uit water en
een hele kop bevat maar 84 calorieën, met 15 gram koolhydraten. Wat calorieën
betreft maakt dit de bes tot een uitmuntende bron van meerdere belangrijke
voedingsstoffen.
2. De blauwe bes
is de koning onder de voedingsmiddelen met antioxidanten
Antioxidanten zijn belangrijk. Ze beschermen ons lichaam
tegen schade door vrije radicalen, onstabiele moleculen die de celstructuur
kunnen beschadigen en die bijdragen aan veroudering en ziektes zoals
kanker. Van de bosbes wordt aangenomen
dat hij de hoogste concentratie antioxidanten bevat van ALLE veel geconsumeerde
soorten fruit en groentes
3. Blauwe bessen
verminderen DNA-schade, wat bescherming kan bieden tegen veroudering en kanker
DNA-schade is een deel van de reden waarom we ouder
worden en het speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ziektes
zoals kanker .
Omdat blauwe bessen zoveel antioxidanten bevatten, kunnen
ze helpen om een deel van de vrije radicale, die schade aan ons DNA berokkenen,
te neutraliseren.
In een studie kregen 168 proefpersonen 4 weken de
opdracht, om elke dag een liter van een mengsel van blauwe bessen- en appelsap
te drinken. Aan het eind van het onderzoek was de oxidatieve DNA-schade vanwege
vrije radicalen verminderd met 20% . Deze bevindingen worden ook ondersteund
door kleinere studies, waarbij verse bessen werden gebruikt of bessen in
poedervorm .
4. Blauwe bessen
bieden bescherming tegen beschadiging van cholesterol in het bloed
Een dagelijkse portie blauwe bessen van 50 gram verlaagde
de LDL-oxidatie met 27% bij obese deelnemers, na een periode van acht
weken. Uit een andere studie bleek dat
75 gram blauwe bessen bij een hoofdmaaltijd de oxidatie van LDL lipoproteïnen
aanzienlijk verminderde .
5. Blauwe bessen
kunnen de bloeddruk verlagen
Blauwe bessen lijken aanzienlijke gunstige effecten te
hebben op mensen met hoge bloeddruk; een grote risicofactor voor een aantal van
’s werelds belangrijkste doodsoorzaken.
6. Blauwe bessen
kunnen helpen bij het voorkomen van hartziektes
Nogmaals, je kunt je bloeddruk en geoxideerd LDL verlagen
door het eten van blauwe bessen. Maar het is belangrijk om je te realiseren dat
dit risicofactoren zijn, geen echte ziektes op zichzelf. Wat we echt willen
weten is of blauwe bessen helpen het voorkomen van concrete zaken zoals een
hartaanval, ’s werelds belangrijkste doodsoorzaak .
Een onderzoek uit 2013 met 93.600 verpleegsters toonde
aan dat het eten van volop anti cyaniden (de belangrijkste antioxidanten in
blauwe bessen) in verband stond met een 32% lager risico op een hartaanval. Dit
was een observationele studie, dus het kan niet bewezen worden dat de bessen de
vermindering in het risico veroorzaakten, maar het lijkt aannemelijk, gegeven
de bekende gunstige effecten op risicofactoren.
Kortom: Er is enig bewijs dat het regelmatig eten van
blauwe bessen kan helpen om een hartaanval te voorkomen.
7. Blauwe bessen
kunnen helpen bij behoud van de hersenfunctie en verbetering van geheugen
8. Anti cyaniden
in blauwe bessen kunnen een anti diabetisch effect hebben
Blauwe bessen bevatten niet zoveel suiker in vergelijking
met ander fruit. Een kop (150 gram) bessen staat gelijk aan een kleine appel of
een grote sinaasappel. Maar de bioactieve stoffen in blauwe bessen blijken alle
ongunstige effecten van de suiker op het bloedsuikergehalte te compenseren.
Kortom: Verscheidene studies laten zien dat blauwe bessen
een anti diabetisch effect hebben. Ze helpen de insulinesensitiviteit te
verhogen en de bloedsuikerniveaus te verlagen.
9. Stoffen in de
bessen zouden kunnen helpen om urineweginfecties te bestrijden
Urineweginfecties zijn voor vrouwen een veel voorkomend
probleem. Het is bekend dat cranberry sap kan helpen om dit soort infecties te
voorkomen. Blauwe bessen zijn nauw verwant aan cranberry’s en bevatten veel van
dezelfde actieve stoffen als cranberry sap. Deze stoffen, die ervoor zorgen dat
voorkomen wordt dat bacteriën zoals E.coli zich hechten aan de blaaswand,
worden anti-adhesinen genoemd. Blauwe bessen zijn niet zo uitgebreid onderzocht
op dit punt, maar de kans is groot dat ze soortgelijke effecten hebben als
cranberry’s .
Kortom: Net als cranberry’s, bevatten blauwe bessen stoffen
die bepaalde bacteriën beletten om zich aan de wand van de urineweg te hechten.
Dit kan nuttig zijn bij het voorkómen van urineweginfecties.
10. Blauwe bessen
kunnen spierschade helpen verminderen na zware training
Zware training kan leiden tot spierpijn en vermoeidheid.
Dit wordt gedeeltelijk door lokale ontsteking en oxidatieve stress in het
spierweefsel aangewakkerd (34). Een supplement met blauwe bessen kan de schade
op het moleculaire niveau verminderen, wat de pijn en de afname in prestaties
van de spieren kan minimaliseren. In een kleine studie met 10 vrouwelijke
atleten, vond een versneld herstel van de spieren plaats na zware
beenspieroefeningen .
11. De blauwe
bessen niet mengen met suiker want dat vermindert de werking sterk.
Bekijk deze video over de beste blauwe bessen ter wereld
Reacties
Een reactie posten