Doorgaan naar hoofdcontent

Optimisme is een troef


Optimisme is een troef.



1. Wat is optimisme?

Er zijn drie vormen.



a.        Situationeel optimisme kan iedereen overkomen, zelfs pessimisten: je bent verliefd of je krijgt goed nieuws, en dat maakt dat je tijdelijk optimistisch bent.



b.      Gelukzalig en zelfgenoegzaam optimisme, de tweede vorm, is veeleer autosuggestie, struisvogelpolitiek. De 'believer' haalt het nooit van de werkelijkheid.



c.       De derde vorm, intelligent optimisme, is gebaseerd op de capaciteit om een gunstige afloop te verbeelden en meer positieve dan negatieve redenen te zien.



2. Word je als optimist geboren?

Onderzoek naar karaktertrekken toont aan dat optimisme voor 25 procent erfelijk is. De meest bepalende factor is het milieu waarin je opgroeit, waar positief denken en levensvreugde belangrijke ingrediënten zijn.



3. Is opvoeding cruciaal om een optimist te worden?

Zeker. Een van de grote verschillen tussen optimisten en pessimisten is dat optimisten altijd een reden hebben om de problemen te verklaren, terwijl pessimisten de neiging hebben om te veralgemenen: alles gaat slecht.



4. Waarom ben je beter optimistisch dan pessimistisch?

Omdat optimisme op verschillende manier een positieve invloed heeft op het bestaan, vooral op de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

.Uit onderzoek blijkt dat optimisme samenhangt met een langere levensduur, minder hart- en vaatziekten, meer assertiviteit in geval van ernstige ziekte en een sneller herstel.



5. Is optimisme een vorm van ontkenning?

We leven in onrustige tijden waarin de angst voor onder meer de gevolgen van de technologische vooruitgang op het milieu groot is.



6. Wordt optimisme cultureel bepaald?

De neiging om het glas halfvol of halfleeg te zien is inderdaad cultureel bepaald.



7. Is optimisme een kwestie van willen?

Wilskracht is vaak de eerste raad aan mensen die klagen of zwartgallig zijn.



8. Hoe kan een pessimist een optimist worden?

Je kunt wel degelijk iets doen aan excessief pessimisme. Met de hulp van optimisten bijvoorbeeld - net zoals bij koppels waarbij de ene optimisme inbrengt bij gebrek aan optimisme van de ander.



9. Is optimisme nooit negatief?

Excessief optimisme, dat aan ir-realisme grenst, kan natuurlijk negatief werken. Dat blijkt bijvoorbeeld bij pathologische gokkers.



10. Hebben optimisten 'middeltjes' om het glas altijd halfvol te zien?

Ja.: in welke situatie dan ook grijpt een optimist liever in dan de dingen op hun beloop te laten. 'Goede herinneringen' ophalen draagt ook bij tot een optimistisch beeld.



Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...