Doorgaan naar hoofdcontent

Dodelijk corona virus:

7 vragen over het nieuwe dodelijke coronavirus


Een Fransman is onlangs overleden aan het MERS-virus, een coronavirus dat gerelateerd is aan SARS. Wat moet u weten over dit nieuwe virus?
©
Wat is een coronavirus?
Coronavirussen zijn naast rhinovirussen de veroorzakers van een groot percentage van alle gewone verkoudheden bij volwassenen. Zij veroorzaken over het algemeen in de winter en vroeg in de lente een verkoudheid. Het coronavirus is ook de boosdoener van verschillende ziektes bij dieren.
Wat is de link met SARS?
Een bekende ziekte veroorzaakt door een coronavirus is SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). De SARS-epidemie maakte tussen 2002 en 2003 meer dan 800 slachtoffers.
Wat is MERS?
Het nieuwe coronavirus, dat nu voor heel wat beroering zorgt door de dood van een Fransman, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de naam Middle East respiratory syndrome (MERS) omdat het ontstaan is in het Midden-Oosten. Het is een nieuw coronavirus dat ontdekt werd door dr. Ali Mohamed Zaki in een ziekenhuis in Jeddah in Saoedi-Arabië.
Is MERS gevaarlijk?
Op 29 mei 2013 waren er wereldwijd 49 gevallen van MERS bij de WHO gemeld, waarvan 27 met dodelijke afloop, vooral in Saoedi-Arabië. Volgens de WHO vormt het virus een ‘bedreiging voor de hele wereld’, waarmee de organisatie bedoelt dat het niet een fenomeen is wat één land op zichzelf kan oplossen. Maar voorlopig is MERS nog een medisch mysterie. De WHO roept daarom alle landen ter wereld op om samen te werken om het virus te bestuderen en aan te pakken.
Waar en bij wie komt MERS voor?
MERS is ontstaan in het Midden-Oosten, waar dus de meeste patiënten voorkomen. Er zijn ook gevallen van MERS in Frankrijk, Duistland en het Verenigd Koninkrijk. Alle Europese gevallen hebben in ieder geval een directe of indirecte link met het Midden-Oosten. In Frankrijk stierf een patiënt die het virus had opgelopen tijdens een reis naar het Midden-Oosten.
Het lijkt erop dat de ziekte voorkomt bij oudere mannen met andere medische aandoeningen. Dat laatste speelt volgen de WHO mogelijk een rol in de overdracht van het virus.
Wat zijn de symptomen van MERS?
Het virus doet zich voor als een verkoudheid en valt het ademhalingssysteem aan. Symptomen als koorts en hoesten kunnen leiden tot een longontsteking en nierfalen. Mogelijk kan er ook diarree optreden. De Wereldgezondheidsorganisatie weet nog niet hoe het virus zich verspreidt, dus ook niet hoe mensen het oplopen. Daarom is het voorlopig moeilijk om het virus te bestrijden.
Hoe wordt MERS genezen?
Er bestaat geen behandeling voor MERS. Er is ook geen vaccin. Zoals altijd gelden traditionele voorzorgsmaatregelen zoals een goede handhygiëne om de ziekte te voorkomen. (TE)

bron; knack.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...