Doorgaan naar hoofdcontent

Fabels over suiker :


Van suiker eten word je dik

Van suiker eten word je dik. Dat is een feit. Zoete etenswaren bevatten nu eenmaal veel calorieën. Maar tegelijkertijd is het een fabel...
suiker, suikerziekte, diabetes, word je dik van suiker?
Je wordt dik omdat je teveel calorieën binnenkrijgt en het maakt echt niet uit of die calorieën uit zoete, of uit andere voedingsmiddelen komen. Daarom zetten we wat suikerfeiten en –fabels op een rijtje.

Afvallen

Wil je afvallen, dan is het niet zinvol om alleen suiker uit het dieet te schrappen of te vervangen door andere zoetstoffen. Dat alleen zorgt er niet voor dat je gewicht verliest. Variatie in de maaltijden en méér bewegen verminderen de kans op overgewicht.

Zoetstoffen

Suiker wordt vaak vervangen door zoetstoffen. Er zijn zoetstoffen die geen calorieën (energie) leveren en zoetstoffen die dat wel doen. Sommige zoetstoffen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en daar kun je dus niet mee koken of bakken.
Voorbeelden van zoetstoffen zijn: Xylitol (beschermt tegen cariës), saccharine (ook wel bekend als 'Chinese suiker'), Acesulfaam_K, Aspartaam, Cyclamaat en Sucralose. Op de site van het voedingscentrum vind je meer informatie over deze zoetstoffen.

Diabetes mellitus

Deze ziekte wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Van diabetes spreek je als het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Door de naam suikerziekte wordt vaak ten onrechte gedacht dat diabetes ontstaat door teveel suiker eten, of dat men juist geen suiker mag eten als men diabetes heeft. Iemand met diabetes mag wel suiker, maar liefst wel met mate.

De mogelijkheden van suiker...

Conserverende stof

De smaak, structuur en kleur van vruchten kunnen voor lange tijd behouden worden door deze te wecken, confijten of in te maken met suiker of suikerstroop (jam). Bacteriën kunnen in een zoete omgeving die meer dan 62 procent suiker bevat niet overleven. De combinatie van fruitzuur en suiker haalt bovendien de natuurlijke smaak naar boven en zorgt voor een stevige structuur.

Smaakversterker

Door een schepje suiker toe te voegen komt bij sommige groente de smaak naar boven en worden andere smaakeigenschappen versterkt. Zoute of zure producten die worden vermengd met suiker geven een aangename smaak. Denk aan suiker in de sladressing of yoghurt.

Textuurmaker

Suikeroplossing is een basis van veel snoep. Niet alleen voor de smaak, ook stevigheid en structuur van snoep wordt mede bepaald door suiker. Ook ijs, toetjes en gebak ontlenen hun stevigheid aan suiker. In combinatie met stijf geslagen eiwit worden producten daar bovendien ook luchtig van.

Hulpmiddel

Bloemen gedijen prima als aan het water een schepje suiker is toegevoegd. Koekjes blijven langer vers als in de koektrommel een bergje suiker ligt.

bron: gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van