Doorgaan naar hoofdcontent

Rood vlees echt ongezond :


“De link tussen rood vlees en de ontwikkeling van hartziekten wordt al jarenlang erkend”, aldus coauteur Stanley Hazen in The Huffington Post. “Deze studie geeft aan dat L-carnitine een onderdeel van die link kan zijn.” L-carnitine is een voedingsstof die veel voorkomt in onder meer rood vlees, vis en zuivelproducten. De nieuwe studie suggereert echter voor het eerst dat niet zozeer rood vlees – en dus L-carnitine – de boosdoener is, maar eerder bepaalde processen tijdens de spijsvertering.

Ze dienden L-carnitine toe aan een testgroep van 77 mensen, onder wie ook 26 vegetariërs. Uit die tests bleek dat de omzetting van L-carnitine door bepaalde bacteriën in ons spijsverteringsstelsel de hoeveelheid trimethylamine-N-oxide (TMAO) in het bloed sterk verhoogt. Die stof kan leiden tot cardiovasculaire aandoeningen als aderverharding en bloedklonters.

‘Bacteriële alchemie’
De resultaten werden nog eens bevestigd door een bijkomend onderzoek, waarbij de onderzoekers de L-carnitine-niveaus van 2595 patiënten met elkaar vergeleken. Een verhoogd L-carnitine-niveau bij patiënten met een hoog TMAO-gehalte in het bloed deed het risico op beroertes, hartaanvallen en andere hartaandoeningen significant toenemen. Daaruit blijkt dat niet zozeer de hoeveelheid L-carnitine het verschil maakt, maar wel de ‘bacteriële alchemie’ tijdens de spijsvertering, aldus de onderzoekers.

Voorts heeft L-carnitine niet op iedereen hetzelfde effect. Niet-vleeseters vertonen een aanzienlijk verminderde capaciteit om de stof om te zetten in TMAO. Dat verschil is volgens de onderzoekers te wijten aan voedingspatronen op lange termijn. “Die bepalen welke bacteriën in ons spijsverteringsstelsel leven”, aldus Hazen. “Een dieet dat rijk is aan L-carnitine verschuift die samenstelling naar die bacteriën die daarvan houden.” Dat verklaart volgens hem waarom mensen die vaak rood vlees eten vatbaarder zijn voor cardiovasculaire aandoeningen.

Voedingssupplementen
De onderzoekers waarschuwen verder nog voor het gebruik van voedingssupplementen die L-carnitine bevatten. Dergelijke supplementen zijn populair vanwege het effect dat ze zouden hebben op onder meer gewichtsverlies en sportprestaties. “Geen enkele van die claims is echter bewezen”, stelt Hazen. “Bovendien kan overmatig gebruik de aanmaak van de TMAO-producerende bacteriën stimuleren.”

“Toch is het niet nodig om ons voedingsadvies op basis hiervan aan te passen”, zegt Catherine Collins, diëtiste aan het Britse Science Media Centre, op de Amerikaanse nieuwssite Business Insider. “Een mediterraan dieet op basis van vlees, vis, zuivel en voldoende groenten en fruit blijft een goede blauwdruk voor een gezond leven.”

bron: www.gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...