Doorgaan naar hoofdcontent

kanker, wat is het :



kanker, tumor, diagnose, borstkanker, longkanker, darmkanker, goedaardig, kwaadaardig, signalen, behandeling, celdeling, borstkanker, darmkanker

Kanker, wat is het?


Kanker is een woord waar we nog altijd van schrikken. Hoewel iedereen direct begrijpt wat je bedoelt... Kanker is een verzamelnaam voor kwaadaardige groeiprocessen in het lichaam, waarbij sprake is van woekering van cellen. 
Er bestaan meer dan 100 soorten kanker die op verschillende plaatsen in het lichaam voorkomen. Elke soort heeft een eigen ziekteverloop. De meest voorkomende vormen van kanker in Nederland zijn: borstkankerdarmkanker, longkanker, prostaatkanker en kanker van de huid. In totaal sterven jaarlijks 40-50.000 mensen aan kanker. Dit is circa 30 procent van het totale aantal sterfgevallen.
Fout in de celdeling
Het lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen die door middel van celdeling oude en beschadigde cellen vervangen. Wanneer er in deze celdeling een fout optreedt, ontstaan er cellen die niet functioneel zijn. Deze cellen hebben de nare eigenschap dat ze zich blijven vermenigvuldigen en gaan woekeren. Dit zijn kankercellen. 
Het gevolg is een opeenhoping van 'foute cellen' ergens in het lichaam: een tumor. Afhankelijk van de plaats van deze tumor treedt er een verstoring op in de functie van het lichaam. 
Bij kanker is een voortdurend proces van delen en afbreken van kankercellen gaande. Hierbij komen kwalijke afvalstoffen (toxinen) in het lichaam vrij. Naast de specifieke klachten van zijn soort geeft kanker ook een meer algemeen ziektebeeld met onder andere vermagering, vermoeidheid en een verminderde afweer. 
Soorten tumoren 
Er zijn twee soorten tumoren: goedaardige en kwaadaardige. Een goedaardige tumor bestaat uit cellen die zich sneller delen dan normaal. Maar de cellen blijven binnen de weefselstructuur waar ze zich bevinden. De tumor lijkt op kanker, maar is scherp begrensd en blijft beperkt tot dat deel van het lichaam. 
Kwaadaardige tumoren zijn kanker. Alle lichaamsweefsels en organen kunnen worden aangetast door cellen die gaan woekeren. Grofweg onderscheidt men twee soorten kanker: het carcinoom, uitgaande van epitheel (de bekleding van organen, de huid, klieren, etc.) en het sarcoom, uitgaande van bindweefsel, botten en spieren. 
Een kwaadaardige tumor heeft de neiging naar de omliggende weefsels en/of organen door te groeien. Via de lymfe- en/of bloedbaan kunnen kankercellen naar andere delen van het lichaam worden vervoerd, waar ze opnieuw een tumor vormen.

darmkanker;
Het colon, of dikke darm, is een lange, holle buis aan het einde van het spijsverteringskanaal in de buik. De dikke darm werkt als afvalverwerker: hij neemt verteerd voedsel als vaste afvalstof op en duwt dit uit het lichaam via de endeldarm en de anus.
De voering van de dikke darm is een ideale plek voor kleine poliepen en tumoren om zich te vestigen en te groeien. Poliepen zijn over het algemeen goedaardig. In de dikke darm kunnen zich echter ook kwaadaardige tumoren ontwikkelen.
Dikkedarmkanker kan optreden bij mannen en vrouwen, veelal ouder dan 50 jaar. Langdurige constipatie of diarree, bloed in de ontlasting en onverklaarbare vermoeidheid of gewichtsverlies zijn symptomen van dikkedarmkanker. Dikkedarmkanker gaat vaak samen met endeldarmkanker. Dan spreekt men van colorectale kanker.
Zoals bij de meeste gevallen van kanker is vroegtijdige ontdekking ook bij dikkedarmkanker van belang. Patiënten met een verhoogd risico moeten regelmatig worden gecontroleerd. Dat zijn bijvoorbeeld vijftigplussers en mensen bij wie in de familie dikkedarmkanker voorkomt.

bron;  www.gezondheidsnet.nl


meer info:  ga naar www.manuia.org


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van