Doorgaan naar hoofdcontent

Fabels over suiker :


Van suiker eten word je dik

Van suiker eten word je dik. Dat is een feit. Zoete etenswaren bevatten nu eenmaal veel calorieën. Maar tegelijkertijd is het een fabel...
suiker, suikerziekte, diabetes, word je dik van suiker?
Je wordt dik omdat je teveel calorieën binnenkrijgt en het maakt echt niet uit of die calorieën uit zoete, of uit andere voedingsmiddelen komen. Daarom zetten we wat suikerfeiten en –fabels op een rijtje.

Afvallen

Wil je afvallen, dan is het niet zinvol om alleen suiker uit het dieet te schrappen of te vervangen door andere zoetstoffen. Dat alleen zorgt er niet voor dat je gewicht verliest. Variatie in de maaltijden en méér bewegen verminderen de kans op overgewicht.

Zoetstoffen

Suiker wordt vaak vervangen door zoetstoffen. Er zijn zoetstoffen die geen calorieën (energie) leveren en zoetstoffen die dat wel doen. Sommige zoetstoffen zijn niet bestand tegen hoge temperaturen en daar kun je dus niet mee koken of bakken.
Voorbeelden van zoetstoffen zijn: Xylitol (beschermt tegen cariës), saccharine (ook wel bekend als 'Chinese suiker'), Acesulfaam_K, Aspartaam, Cyclamaat en Sucralose. Op de site van het voedingscentrum vind je meer informatie over deze zoetstoffen.

Diabetes mellitus

Deze ziekte wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Van diabetes spreek je als het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Door de naam suikerziekte wordt vaak ten onrechte gedacht dat diabetes ontstaat door teveel suiker eten, of dat men juist geen suiker mag eten als men diabetes heeft. Iemand met diabetes mag wel suiker, maar liefst wel met mate.

De mogelijkheden van suiker...

Conserverende stof

De smaak, structuur en kleur van vruchten kunnen voor lange tijd behouden worden door deze te wecken, confijten of in te maken met suiker of suikerstroop (jam). Bacteriën kunnen in een zoete omgeving die meer dan 62 procent suiker bevat niet overleven. De combinatie van fruitzuur en suiker haalt bovendien de natuurlijke smaak naar boven en zorgt voor een stevige structuur.

Smaakversterker

Door een schepje suiker toe te voegen komt bij sommige groente de smaak naar boven en worden andere smaakeigenschappen versterkt. Zoute of zure producten die worden vermengd met suiker geven een aangename smaak. Denk aan suiker in de sladressing of yoghurt.

Textuurmaker

Suikeroplossing is een basis van veel snoep. Niet alleen voor de smaak, ook stevigheid en structuur van snoep wordt mede bepaald door suiker. Ook ijs, toetjes en gebak ontlenen hun stevigheid aan suiker. In combinatie met stijf geslagen eiwit worden producten daar bovendien ook luchtig van.

Hulpmiddel

Bloemen gedijen prima als aan het water een schepje suiker is toegevoegd. Koekjes blijven langer vers als in de koektrommel een bergje suiker ligt.

bron: gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...