Doorgaan naar hoofdcontent

10 redenen om amandelen te eten

Zo gezond zijn amandelen

Noten zijn gezond, één van de gezondste noten is de amandel. Ze zijn rijk aan vitamines en mineralen en zijn goed voor het hart, de hersenen en je spijsvertering. Tien redenen om dagelijks een handvol van dit superfood te nemen.

De amandel prijkt tegenwoordig bovenaan in de lijstjes van superfoods. Het is een van de gezondste noten die je kunt krijgen. Technisch gezien is een amandel geen noot, maar eerder een zaadje. Deze voedzame boomnoot, uit dezelfde familie als perziken en abrikozen, staat bekend om zijn vele voordelen voor de gezondheid. Dagelijks een handje amandelen, zo'n 24 stuks, kan helpen de 'slechte' cholesterol te verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen. 


Vitamine E

Ook zijn amandelen een uitstekende bron van vitamine E en mangaan. Vitamine E houdt de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond. Het helpt ook om hart- en vaatziekten te voorkomen. Amandelen bevatten weinig verzadigd vet en veel van de gezonde onverzadigde vetten. Kortom: amandelen kunnen niet ontbreken in het voedingspatroon van de gezondheidsfreak. Ze kunnen gegeten worden als gezonde snack of vermengd met verse groenten en fruit. Maar je kunt er ook amandelmelk of een amandelsmoothie van maken.

Dagelijks amandelen toevoegen aan je voedingspatroon verhoogt je 'goede' cholesterol, oftewel je HDL-cholesterol en vermindert je 'slechte' cholesterol (LDL-cholesterol). Uit een studie blijkt dat mensen die elke dag een handvol amandelen nuttigden hun LDL-cholesterol met 4,4 procent verlaagden en degenen die twee handen amandelen per dag aten zelfs met 9,4 procent.  

Bloeddruk

Amandelen hebben niet alleen een positief effect op de cholesterol, maar ook op de bloeddruk. Ze zijn rijk aan kalium en bevatten weinig natrium. Beide spelen een rol bij het reguleren van de bloeddruk.

Vezelrijk

Daarnaast zijn amandelen rijk aan vezels. Er zijn aanwijzingen dat vezelrijke voeding beschermt tegen slokdarmkanker en darmkanker. Meer wetenschappelijk onderzoek is nodig om een duidelijk verband aan te kunnen tonen. Wel is duidelijk dat vezels spijsverteringsklachten en problemen met de stoelgang, zoals bijvoorbeeld obstipatie, kunnen voorkomen. Het eten van amandelen geeft je ook een verzadigd en vol gevoel, dus de kans op onbedwingbare trek wordt minder. Amandelen passen dus goed in een dieet.

Diabetes

Uit onderzoek van onder meer wetenschapper Michelle Wien blijkt dat amandelen ook beschermen tegen diabetes. Voor haar onderzoek werden 65 proefpersonen met prediabetes of verminderde glucosetolerantie 16 weken lang op een dieet gezet waarbij 20 procent van de dagelijkse inname van calorieën uit amandelen bestond. Na deze periode bleek de glucoseintolerantie afgenomen.

En alsof dit nog niet genoeg was, bevatten amandelen fenylalanine, een aminozuur. Je hebt het nodig om lichaamseiwit op te bouwen. Ook zet je lichaam het om in signaalstoffen voor de hersenen.

Alle reden dus om amandelen toe te voegen aan je dagelijkse routine, als tussendoortje, in een smoothie of vervang bij het bakken je gewone melk en bloem door amandelmelk en amandelmeel.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...