Doorgaan naar hoofdcontent

Spelregels voor goede voeding:


Wie eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum en ook nog een regelmatig eetpatroon heeft, zal zich al snel fitter voelen. Hier de spelregels voor een gezond eetpatroon!

  1. Breng variatie aan in je maaltijd.
  2. Eet niet te veel.
  3. Eet veel groente, fruit en volkorenbrood.
  4. Kijk uit met verzadigde vetten.
  5. Ga hygiënisch en veilig met eten om.

Variatie

Gevarieerd eten doe je door iedere dag iets te eten uit elk van de vijf onderstaande vakken van de Schijf van Vijf:

Vak éénGroente én fruit.

Vak twee
(Volkoren)brood en aardappelen, graanproducten, (zilvervlies)rijst, macaroni, spaghetti of peulvruchten.

Vak drie
Melkproducten, kaas én vlees (vleeswaren, kip), vis, ei, en vleesvervangers als tahoe of tempé.

Vak vier
Margarine, halvarine of olijfolie.

Vak vijf
Dranken en dan vooral water.


Voedingsmiddelen

Hieronder vind je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen per dag, die door het Voedingscentrum zijn opgesteld. Deze hoeveelheden zorgen voor voldoende voedingsstoffen bij een gemiddelde levensstijl:

  • 5 tot 7 sneetjes brood
  • 3 tot 5 aardappelen of 150-250 gram pasta of rijst
  • 4 opscheplepels groente (200 gram)
  • 2 stuks fruit
  • 2 glazen melk(producten)
  • 1 of 2 plakken kaas
  • 100 gram vlees, vis, kip, tahoe of tempé
  • 1 of 2 plakjes vleeswaar
  • 5 gram halvarine/margarine per boterham
  • 15 gram margarine voor de bereiding van de warme maaltijd
  • 2 liter vocht

Groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitamines en mineralen en vezels. Bovendien helpen ze de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen. Eet daarom iedere dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit.

Brood en aardappelen

Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en vezels en bevatten nauwelijks vet. Zorg er dan ook voor dat je deze producten volop gebruikt, want ze vormen een goede basis voor een gezonde voeding en zijn absoluut geen dikmakers.

Vetten

Hoewel we vet nodig hebben als bron van onverzadigde vetzuren moeten we zuinig zijn met verzadigd vet. Vet is namelijk een beruchte dikmaker. Om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, is het verstandig te kiezen voor producten die rijk zijn aan onverzadigd vet.

Enkele tips om het gebruik van verzadigd vet te beperken:
  • Kies voor halfvolle melk en magere melkproducten.
  • Gebruik (dieet)halvarine dun op brood.
  • Eet meer vis in plaats van vlees; vis bevat meestal weinig vet en veelal onverzadigd vet.
  • Beperk vette tussendoortjes als kaas, worst, koek en gebak.
  • Kies voor bak- en braadproducten met zo min mogelijk verzadigde vetten.

Zuinig met zout

Veel zout is slecht voor je nieren en het verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. Specerijen zijn een goed alternatief om de maaltijd op smaak te brengen. Gebruik je wel zout, kies dan voor jodiumhoudend zout. Wees daarnaast matig met zoutjes en hartige snacks. Pak liever een wortel of stukje komkommer.
bron gezondheidsnet.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...