Doorgaan naar hoofdcontent

Europeese gezondheidskaart (EHIC)

 
Hebt u tijdens uw vakantie plotseling zorg nodig? Met de Europese gezondheidskaart (EHIC) toont u in het buitenland aan dat u verzekerd bent en recht hebt op medisch noodzakelijke zorg.
 Met deze internationale zorgpas weten dokters, ziekenhuizen, apothekers en andere zorgverleners dat hun rekening betaald wordt .
 
• Geldig in alle landen van de Europese Unie (vanaf 1 juli 2013 ook Kroatië) plus Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, Macedonië en Australië.
 
• Drie jaar geldig.
 
De EHIC is bedoeld voor iedere verzekerde die vaak op vakantie gaat of regelmatig in het buitenland verblijft.
 Bent u bijvoorbeeld in Frankrijk en hebt u daar zorg nodig?
 Dan vergoedt  uw verzekering  de zorg volgens de regels in Frankrijk.
 De rekening wordt direct doorgestuurd naar Nederland. Geldt in het betreffende land voor de genoten zorg een eigen bijdrage,  dan wordt deze niet via EHIC vergoed, maar moet u die zelf betalen.
 Een compleet overzicht van de landen waar u de EHIC kunt gebruiken vindt u op EHIC.nl
 
Wilt u de EHIC gebruiken? Houdt dan rekening met de volgende gebruiksvoorwaarden:
 
•De EHIC is strikt persoonlijk. U mag de pas dus niet uitlenen. In sommige landen moet u zich identificeren om de EHIC te kunnen gebruiken.
 
•De EHIC is bedoeld voor medisch noodzakelijke hulp bij tijdelijk verblijf in het buitenland. U mag de pas dus niet gebruiken bij permanent verblijf in het buitenland, of om naar het buitenland te reizen met het doel daar zorg te verkrijgen.
 
•U mag de EHIC pas alleen gebruiken zolang u verzekerd bent bij CZ. Wordt in Nederland uw zorgverzekering opgeschort of beëindigd, dan mag u de EHIC niet meer gebruiken. Als dit wel gebeurt, heeft CZ het recht de gedeclareerde kosten op de kaarthouder te verhalen.
 
1.   Waar geeft een EHIC recht op?
Een EHIC geeft u tijdens een tijdelijk verblijf in het buitenland recht op noodzakelijke medische zorg. De kaart geeft u niet het recht om naar het buitenland te reizen met als doel zorgverlening te verkrijgen.
 
 2.   Heb ik naast een EHIC ook een reisverzekering nodig?
De EHIC geeft u recht op medisch zorg in het buitenland, maar het betekent niet dat u er niet voor hoeft te betalen. De buitenlandse zorgverlener declareert de kosten bij uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar bepaalt vervolgens aan de hand van de door u afgesloten soort verzekering welke kosten voor uw eigen rekening zijn. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
 
3.   Is het mogelijk mijn kaart te versturen naar een ander adres?
Indien u uw EHIC wilt ontvangen op een ander adres dan het adres waarop u staat ingeschreven bij uw zorgverzekeraar of bent u woonachtig in het buitenland , neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Uw zorgverzekeraar kan namens u een EHIC aanvraag plaatsen.
4.   Hoe lang duurt het voordat ik mijn EHIC ontvang?
Na het plaatsen van uw aanvraag, ontvangt u de aangevraagde EHIC binnen 4 werkdagen per post.
 
 5.   Hoe lang is mijn EHIC geldig?
Op uw EHIC wordt standaard een geldigheidsduur afgedrukt. Het is afhankelijk van uw zorgverzekeraar hoe lang uw EHIC geldig is. Dit kan variëren van enkel de opgegeven periode van verblijf in het buitenland tot bijvoorbeeld één of twee jaar vanaf de aanvraagdatum. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.
 
6. In welke landen is de EHIC geldig?
U kunt de pas gebruiken wanneer u tijdelijk verblijft in één van de lidstaten van de Europese Unie. Dit zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatie, Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden, Estland, Letland, Litouwen, Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Malta en het Griekse deel van Cyprus, Roemenië en Bulgarije. Daarnaast is de Europese verzekeringspas ook geldig in Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen of Zwitserland.   
 
 7. Is de EHIC voor mijn hele gezin?
Nee, de EHIC is persoonlijk. Indien u met meerdere personen in het buitenland verblijft, dient iedereen een eigen EHIC te hebben (ook kinderen onder de 18 jaar).
 
8. De zorgverzekeraar waarbij ik mijn basisverzekering heb afgesloten, staat niet op het aanvraagformulier erbij.
Dit betekent dat uw zorgverzekeraar deze dienst niet aanbiedt via deze website. Misschien is het wel mogelijk een EHIC aan te vragen via de website van uw zorgverzekeraar. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...