Doorgaan naar hoofdcontent

10 voedingstips voor een gezonde cholesterol


             Met welke voeding kan je zorgen 

               voor gezond cholesterol?


1. Avocado’s
Er zijn weinig voedingsmiddelen waar zoveel voedingsstoffen inzitten als in een avocado. Daarbij bevatten ze volop vezels die gezond zijn voor je darmen. Leer van avocado’s houden en je leven zal nooit meer hetzelfde zijn. Ik eet bijna iedere dag een avocado. Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat avocado’s kunnen helpen bij het verlagen van je cholesterol. Uit één onderzoek bleek dat volwassenen met overgewicht die dagelijks een avocado aten hun LDL-cholesterol méér verlaagden dan proefpersonen die geen avocado aten.


2. Noten, met name amandelen en walnoten
Ook noten bevatten veel gezonde voedingsstoffen waaronder vetten en eiwitten. Walnoten bevatten daarbij het gezonde omega 3-vetzuur en amandelen zijn een uitstekende bron van goed opneembare calcium en magnesium. Eet noten altijd ongebrand. Uit een analyse van 25 studies bleek dat iedere dag een handje ongebrande noten zorgde voor een verlaging van het LDL-niveau. Er is ook een link aangetoond tussen het eten van ongebrande noten en een lager risico op hart- en vaatziektes.

3. Fruit, met name rood fruit
Ik zal je niet volstoppen met alleen maar gezonde vetten! Er is ook onderzoek dat aantoont dat het eten van fruit, met name een variatie aan rood fruit, kan helpen om je cholesterol te verlagen. Dit heeft deels te maken met de aanwezigheid van vezels maar vooral ook door allerlei plantaardige stoffen, antioxidanten, die ontstekingen tegen gaan. Een hoog cholesterol ontstaat door ontstoken hart- en bloedvaten weet je nog? Ook appels en sinaasappels geven je deze gezonde stoffen.

4. Groenten, met name groene bladgroenten
Als het gaat om vezels en antioxidanten zijn groenten natuurlijk ook een uitstekende bron. Gezond eten kan niet zonder groenten. Sommige groenten bevatten veel pectine, een stofje waarvan is aangetoond dat het een cholesterolverlagend effect heeft. Eet een grote variatie aan groenten en vergeet dan vooral de groene groenten niet. Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes.

5. Groene en witte thee
Wat kan je het beste drinken als je je cholesterol naar beneden willen halen? Er is veel onderzoek geweest naar de relatie tussen groene thee en hart- en vaatziekte. Het blijkt dat groene en witte thee stofjes bevatten die het risico op hart- en vaatziektes verlagen. Ook dit heeft met name te maken met de antioxidanten in deze thee en de stofjes catechines en quercitines. Er zijn studies die een relatie hebben aangetoond tussen het drinken van thee en een lager niveau van cholesterol.

6. Rauwe cacao of donkere chocola
En wat snoep je bij je kop groene thee? Een lekker stukje pure chocola of beter nog: een zelfgemaakt bonbon van rauwe cacao. Een lekker recept daarvoor vind je hier. Zeker, er is onderzoek waaruit blijkt dat rauwe cacao je cholesterolniveau kan verlagen. Is dat goed nieuws of niet? Er is zelfs onderzoek dat een relatie aantoont tussen cacao en het verlagen van het zogenaamd slechte LDL-niveau. Maar pas op: cacao is bitter en wordt vaak erg gezoet, wat weer niet gezond voor je is. Kies daarom pure chocola van 70% of liefst nog meer en leer te houden van de bittere smaak ervan. Het went. Echt!

7. Peulvruchten
Peulvruchten komen gelukkig steeds vaker terug op een gezond bord. Zo langzamerhand realiseren we ons dat we daaraan een prima plantaardige bron van eiwitten hebben en dat ze veel vezels bevatten. Een samenvatting van 26 studies liet zien dat een half kopje peulvruchten per dag een aanzienlijke bijdrage leverde aan het verlagen van het LDL-cholesterol. Zet dus regelmatig wat bonen, linzen of kikkerwten op het menu!

8. Haver
Haver is een bijzondere graansoort dat geen agressieve gluten bevat zoals tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Zo langzamerhand wordt haver daardoor steeds populairder. Dat is goed nieuws want haver bevat veel gezonde eigenschappen, waaronder het verlagen van het cholesterol met 5% tot 7% zoals uit een studie bleek.  Een makkelijke manier om haver binnen te krijgen is het gebruik van havervlokken of havermout als ontbijt. Maar probeer ook eens de volle haverkorrel en eet het in plaats van pasta of rijst. Een aanrader!

9. Extra vierge olijfolie
Nog een gezond vet om aan je dagelijkse menu toe te voegen: extra vierge olijfolie. Uit een vijf jaar durende studie bij oudere volwassenen bleek het dagelijks gebruik van olijfolie maar liefst 30% minder kans te geven of hart- en vaatziektes in vergelijking met mensen die een vetarm dieet volgden (!).  Olijfolie staat al veel jaren bekend als een gezonde manier om hart- en vaatziektes tegen te gaan. Kies wel voor de beste kwaliteit die je kan vinden want er is veel troep op de markt. 


10. Knoflook
Wil je nog een laatste tip: voeg dan enkele teentjes knoflook toe aan je olijfolie en maak zo je eigen knoflook-olijfolie. Knoflook staat al eeuwen bekend als een krachtig medicijn. Er zijn vele studies die aantonen dat knoflook kan helpen om hart- en vaatziektes tegen te gaan, dat het helpt om je bloeddruk te verlagen en zelfs dat het je immuunsysteem een boost kan geven.  Zet dus regelmatig knoflook op je menu.

De productie van cholesterolverlagers is een miljardenindustrie. Artsen moeten deze medicijnen verplicht voorschrijven bij een te hoog cholesterol. Ze hebben niet geleerd hoe je het met voeding kunt verlagen. Heb jij een te hoog cholesterol verander dan je voeding en overleg met je arts hoe je je statines kunt afbouwen. Neem je eigen verantwoordelijkheid: het gaat om jouw gezondheid, jouw vitaliteit en jouw leven!   


 Bron de  energieke vrouw

Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van