Doorgaan naar hoofdcontent

geen claims over voeding en gezondheid.


Wegens een nieuwe wet (Claims VO, 14 dec. 2012) mag er niet zomaar meer een relatie gelegd worden tussen voeding en gezondheid. 
Zo mag er wel op een pakje sigaretten staan dat het slecht is voor je gezondheid, maar op een pot vitamine C mag niet staan dat het goed is voor je gezondheid. 
Zelfs de claim dat water helpt uitdroging te voorkomen is afgewezen.

Zo wordt vermoedelijk in de loop van volgend jaar het niet meer toegestaan, dat op homeopathische middelen een omschrijving komt te staan waar het al dan niet goed voor zou kunnen zijn.


Maar klopt het wel?

Het is begrijpelijk dat fabrikanten van voedingssupplementen proberen hun producten zo goed mogelijk aan de man te brengen. Maar je kunt je als consument wel vragen stellen. Kloppen al die dingen wel die beloofd werden? Kunnen de voedingssupplementen inderdaad je leven zoveel beter maken? Gevoelsmatig denk je te begrijpen dat bepaalde gezondheidsclaims die in de reclame genoemd worden, of op de verpakking te lezen zijn wel zullen kloppen. Het klinkt logisch, dat bepaalde vitamines of mineralen een goede invloed op het lichaam hebben. De vraag is, of het zo logisch klinkt omdat het zois, of omdat de reclamemaker gewoon een erg goede, logisch klinkende formulering heeft gevonden.
Bewijs
Het punt is, dat je als consument graag zeker wil weten of alle beweringen, aanbevelingen en claims ook werkelijk waar zijn. 
Doen de supplementen in de voeding wat ze zeggen dat ze moeten doen? Ofwel: is er bewijs dat het werkt?

Gouden windei 2012 :

De verkiezing van het Gouden Windei 2012, een prijs voor de meest misleidende reclame, heeft vijf genomineerden. De verkiezing wordt georganiseerd door Foodwatch, een kritische consumentenorganisatie. Foodwatch, schrijft de Volkskrant, krijgt wekelijks tientallen mails van consumenten die zich beklagen over claims op producten die niet worden waargemaakt. Foodwatch selecteert er zo’n tien per jaar en die worden helemaal uitgespit.

1. Hero Fruit en Co.

’Koelvers’ vruchtensap. Helpt volgens Hero de weerstand verhogen door toevoeging van vitaminen en vezels.
Foodwatch: ‘Het is gemaakt van concentraat. Op het etiket staan passievrucht, mango en ananas, maar het bevat 48 procent druivensap. Volgens het etiket is er geen suiker toegevoegd. Klopt, maar het bevat evenveel suiker als cola’.

2. Peijnenburg Complete Start Vezels.
Volgens Peijnenburg een ‘volwaardige’ vervanging voor een goed ontbijt door de toevoeging van vitaminen, mineralen en vezels.
Foodwatch: ‘Opgepimpte ontbijtkoek. Bestaat voor een derde uit suiker’.



3. Zonnatura Avondmelange oplosthee. Om ‘even te genieten van een rustig moment na een inspannende dag’.
Foodwatch: ‘Bestaat voor 90 procent uit suiker en 1,3 procent kruidenextract’. Suikerwater dus.

4. Slankie Smeerkaas Magere Ham.

Caloriearm alternatief voor kaas. ‘Met hulp van Slankie hoeft u nooit meer te lijnen’, zegt fabrikant FrieslandCampina.


Foodwatch: Scheelt slechts 40 calorieën per dag vergeleken met gewone kaas.



5. Becel Pro-Activ.

Verlaagt het cholesterolgehalte, beweert Unilever. Aanbevolen door de Hartstichting.


Foodwatch: ‘Het bevat plantensterolen. Daarvan is het de vraag of dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Zou eigenlijk alleen op doktersrecept verkrijgbaar moeten zijn’.


Reacties

Populaire posts van deze blog

De kracht van olijfblad:

Olijven: Iedereen kent olijven, en weet dat ze erg gezond zijn. Zo wordt er tegenwoordig ontzettend veel olijfolie geconsumeerd vanwege de cholesterol verlagende eigenschappen. Minder bekend is dat olijfboombladeren heel erg goed voor de gezondheid zijn.  Olijfboombladeren hebben namelijk verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen. De olijfboom: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien. De bijbel beschreef hem als de 'boom van het leven'. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheidsherstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Olijfblad: Duizenden jaren geleden al genoot de olijfboom traditioneel hoog aanzien De Bijbel beschreef hem als de ‘boom van het leven’. En tegenwoordig wordt de olijfboom herontdekt als een gezondheid herstellende, antivirale en antibacteriële zegening voor de mens. Later werd het actieve bestand- deel in olijfbladeren geïsoleerd. Het was een fenol-verbinding, oleuropeïne.

Zakelijk Manuia:

Zakelijk Manuia: Hoeveel mensen kent u die : op zoek zijn naar een 2e inkomen op zoek zijn naar een uitdaging hun toekomst zelf willen bepalen   Geen investering  Geen voorraad  Eenvoudig en simpel concept   Mond-op-mond reclame : Team Manuia   maakt feitelijk gebruik van mond-op-mond reclame. Als u naar een film bent geweest die u geweldig vond, dan praat u er over. Als u geweldig gegeten heeft in een nieuw restaurant, dan praat u er over. U doet aanbevelingen aan anderen, maar helaas =  u krijgt daarvoor geen bonus. Hetzelfde doet u bij team Manuia.   U leert de producten kennen wordt enthousiast.Bijvoorbeeld u heeft veel last van migraine. U gebruikt de bioactieve juice en uw migraine verdwijnt.  U bent natuurlijk razend enthousiast praat er met anderen over. Zij gaan de producten ook proberen via U. U ontvangt een bonus voor uw mond-op-mond reclame. Geen verkopen maar sorteren : Als u een goede crime-film gezien heeft en praat er over, vonden sommigen dat maar niets. Anderen zijn w

De paddenstoel, een gezonde schimmel

Champignons, cantharellen en andere zwammen : In de herfst schieten buiten de paddenstoelen uit de grond. Veel soorten die je in het bos ziet staan, zijn helaas niet lekker, taai of zelfs giftig. In de winkel zijn hun eetbare soortgenoten gelukkig het hele jaar door verkrijgbaar. Er zitten veel voedingsstoffen en maar weinig calorieën in, dus de champignon en zijn familieleden zijn een gezond ingrediënt.  Paddenstoelen vind je op de groenteafdeling, maar eigenlijk zijn het geen groenten. Het zijn de vruchtlichamen van schimmels of zwammen. Vroeger werden ze geassocieerd met hekserij. Daar ontlenen ze ook hun naam aan: heksen en tovenaars hadden padden als huisdier en die zouden op een paddenstoel zitten. Ook benamingen als duivelsei, heksenkring en elfenbankje herinneren nog aan dit bijgeloof. De hoedjes en stelen die boven de aarde uitsteken zijn maar een klein gedeelte van de gehele schimmel. De schimmels bevinden zich namelijk grotendeels onder de grond, in de vorm van