Doorgaan naar hoofdcontent

geen claims over voeding en gezondheid.


Wegens een nieuwe wet (Claims VO, 14 dec. 2012) mag er niet zomaar meer een relatie gelegd worden tussen voeding en gezondheid. 
Zo mag er wel op een pakje sigaretten staan dat het slecht is voor je gezondheid, maar op een pot vitamine C mag niet staan dat het goed is voor je gezondheid. 
Zelfs de claim dat water helpt uitdroging te voorkomen is afgewezen.

Zo wordt vermoedelijk in de loop van volgend jaar het niet meer toegestaan, dat op homeopathische middelen een omschrijving komt te staan waar het al dan niet goed voor zou kunnen zijn.


Maar klopt het wel?

Het is begrijpelijk dat fabrikanten van voedingssupplementen proberen hun producten zo goed mogelijk aan de man te brengen. Maar je kunt je als consument wel vragen stellen. Kloppen al die dingen wel die beloofd werden? Kunnen de voedingssupplementen inderdaad je leven zoveel beter maken? Gevoelsmatig denk je te begrijpen dat bepaalde gezondheidsclaims die in de reclame genoemd worden, of op de verpakking te lezen zijn wel zullen kloppen. Het klinkt logisch, dat bepaalde vitamines of mineralen een goede invloed op het lichaam hebben. De vraag is, of het zo logisch klinkt omdat het zois, of omdat de reclamemaker gewoon een erg goede, logisch klinkende formulering heeft gevonden.
Bewijs
Het punt is, dat je als consument graag zeker wil weten of alle beweringen, aanbevelingen en claims ook werkelijk waar zijn. 
Doen de supplementen in de voeding wat ze zeggen dat ze moeten doen? Ofwel: is er bewijs dat het werkt?

Gouden windei 2012 :

De verkiezing van het Gouden Windei 2012, een prijs voor de meest misleidende reclame, heeft vijf genomineerden. De verkiezing wordt georganiseerd door Foodwatch, een kritische consumentenorganisatie. Foodwatch, schrijft de Volkskrant, krijgt wekelijks tientallen mails van consumenten die zich beklagen over claims op producten die niet worden waargemaakt. Foodwatch selecteert er zo’n tien per jaar en die worden helemaal uitgespit.

1. Hero Fruit en Co.

’Koelvers’ vruchtensap. Helpt volgens Hero de weerstand verhogen door toevoeging van vitaminen en vezels.
Foodwatch: ‘Het is gemaakt van concentraat. Op het etiket staan passievrucht, mango en ananas, maar het bevat 48 procent druivensap. Volgens het etiket is er geen suiker toegevoegd. Klopt, maar het bevat evenveel suiker als cola’.

2. Peijnenburg Complete Start Vezels.
Volgens Peijnenburg een ‘volwaardige’ vervanging voor een goed ontbijt door de toevoeging van vitaminen, mineralen en vezels.
Foodwatch: ‘Opgepimpte ontbijtkoek. Bestaat voor een derde uit suiker’.



3. Zonnatura Avondmelange oplosthee. Om ‘even te genieten van een rustig moment na een inspannende dag’.
Foodwatch: ‘Bestaat voor 90 procent uit suiker en 1,3 procent kruidenextract’. Suikerwater dus.

4. Slankie Smeerkaas Magere Ham.

Caloriearm alternatief voor kaas. ‘Met hulp van Slankie hoeft u nooit meer te lijnen’, zegt fabrikant FrieslandCampina.


Foodwatch: Scheelt slechts 40 calorieën per dag vergeleken met gewone kaas.



5. Becel Pro-Activ.

Verlaagt het cholesterolgehalte, beweert Unilever. Aanbevolen door de Hartstichting.


Foodwatch: ‘Het bevat plantensterolen. Daarvan is het de vraag of dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Zou eigenlijk alleen op doktersrecept verkrijgbaar moeten zijn’.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...