Doorgaan naar hoofdcontent

variant van darmkanker ontdekt

                  
Onderzoekers van onder meer het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam hebben een gevaarlijke variant van dikkedarmkanker ontdekt. Deze vorm van darmkanker keert vaker terug. Door de vondst van dit type kanker kunnen patiënten met een verhoogd risico in de toekomst sneller en beter herkend en behandeld worden.
Dat meldde het AMC zondag. Het bestaan van deze darmkankervariant geeft antwoord op de vraag waarom een op de vijf patiënten met een niet-uitgezaaide tumor in de dikke darm na een operatie toch weer kanker krijgt, terwijl de darm 'schoon' leek. Bij mensen met het gevaarlijke type darmkanker kunnen tumorcellen zich gemakkelijker verspreiden, wat een hogere kans geeft op terugkeer van de kanker.

Derde type
De gevaarlijke variant kwam aan het licht toen onderzoekers van het AMC en het Cambridge Research Institute de genetische eigenschappen van tumoren onderzochten. Ze ontdekten dat naast twee bekende darmkankertypen een derde type bestaat. Die bleek 'de kwade pier' te zijn, aldus het AMC.

De gevaarlijke variant ontwikkelt zich ook veel sneller dan de 'klassieke' variant van darmkanker. Darmkanker ontstaat altijd door poliepen - goedaardige gezwellen - in de darm. Bij de 'bekende' vorm van darmkanker duurt het wel 10 tot 20 jaar voordat een poliep zich ontwikkelt tot kanker. Bij de gevaarlijke variant kan een poliep al binnen twee tot vijf jaar uitgroeien tot een tumor.

Uitzaaien
Volgens een van de onderzoekers, Louis Vermeulen, onderstreept deze ontdekking het belang van het bevolkingsonderzoek naar darmkanker 'omdat deze agressieve vorm van kanker al vroeg in de ontwikkeling kan uitzaaien en vroege ontdekking extra belangrijk is'.

Vanaf september 2013 worden alle Nederlanders van 55 tot 75 jaar opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Daarbij wordt mensen verzocht wat ontlasting in te sturen.

Zondag is een artikel over de ontdekking verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Medicine.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...