Doorgaan naar hoofdcontent

Probiotica zinloos tegen allergie !

Er is geen flard wetenschappelijk bewijs dat probiotica zin hebben in de strijd tegen allergie. En dat voor geen enkel probiotisch element. Zo luidt het harde standpunt van de World Allergy Organisation.


Jarenlang werden specifieke melkzuurbacteriën de hemel in geprezen als gezonde, natuurlijke en efficiënte beschermers van gezondheid en geluk voor de mens.
Probiotica zijn natuurlijke micro-organismen, meestal bacteriën, waarvan aangenomen wordt dat ze een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid. De voedingsindustrie zag een gat in de markt, nam patenten op een aantal micro-organismen en zwengelde een publicitaire machine op gang.

Jarenlang werden specifieke melkzuurbacteriën de hemel in geprezen als gezonde, natuurlijke en efficiënte beschermers van gezondheid en geluk voor de mens. Tenminste als je de wervelende en stralende vrouwen in de televisiespots mag geloven.

Probiotica zouden goed zijn bij onder meer eczema, verkoudheden en aanverwanten, maag- en darmklachten, voedselallergieën en astma.

De laatste tijd is de publiciteit voor probiotica wel wat aan banden gelegd door de Europese Gemeenschap die voor elke gezondheidsclaim wetenschappelijk bewijs eist. Maar de industrie is handig in creatieve oplossingen wanneer het op publiciteit en verkopen aankomt.

Veel onderzoek bij dieren 
Maar voor de wetenschappelijke ondersteuning van het effect van probiotica in de strijd tegen allergie bij de mens worstelt de industrie met een gigantisch probleem. Omdat er zo goed als niets over bestaat.

Het aantal publicaties over de effecten bij dieren is nauwelijks te tellen en ze lijken ook interessant. Maar dat brengt ons geen stap verder voor hun nut in de strijd bij de mens. En daar komt het op aan.

“Het onderzoek van probiotica (bij de mens, JE) staat nog in zijn kinderschoenen,” schrijft de World Allergy Organization - WAO in haar rapport dat ze recent uitbracht en dat je gratis kan downloaden.

De WAO raadt mensen niet af om probiotica te gebruiken, maar stelt “Er is geen bewijs voor een rol voor probiotica in de preventie of behandeling van allergie. Voor geen enkel afzonderlijk probiotisch supplement of klasse van supplementen werd bewezen dat ze een efficiënte invloed uitoefenen op de evolutie van enige allergische klacht of op de evolutie van de aandoening op lange termijn.”

Rijk darmleven 
In de slijmvliezen van onder meer de neus, mond, ademhalingswegen, maag, darm en vagina nestelt zich een rijke flora van vooral bacteriën, maar ook andere micro-organismen. Geen reden echter op “jakkes” te roepen, want we mogen ons gelukkig prijzen met hun aanwezigheid. Zonder al deze beestjes redden we het immers niet meer.

In de miljoenen jaren van onze ontwikkeling hebben we namelijk een uitstekende verstandhouding met hen opgebouwd. Zij breken bepaalde stoffen af die in ons lichaam circuleren, tot nuttige voedingsstoffen. In ruil bieden wij hen een veilig onderdak.

Ze bezorgen ons dus geen kruimeltje last en leveren zelfs ruim voordelen op.

Tot een 20 jaar geleden was er nauwelijks aandacht voor deze dierlijke zoo in onze grote lichaamsopeningen. Volgens voorzichtige schattingen van toen leefden er slechts enkele honderden verschillende bacteriesoorten in ons spijsverteringsstelsel. Wie hogere aantallen opperde werd voor gek versleten.

Ondertussen zijn we de 40.000 echter al ruim voorbij. En dat alleen voor ons darmstelsel. Bovendien gaat het daar om miljarden bacteriën.

Volgens schattingen ligt het totale aantal bacteriën, eencelligen, virussen, gisten, schimmels, enz. in ons lichaam zelfs 10 maal hoger dan het aantal eigen lichaamscellen: rond 1014 (een 10 met 14 nullen of 10.000 miljard; onvatbaar veel).

Tegenover die gigantische wriemelende massa lijkt een bekertje yoghurt klein bier. Maar misschien vergissen we ons.


www.bodytalk.be

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...