Doorgaan naar hoofdcontent

De gevolgen van magnesiumtekort!

De resultaten van recente wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat maar liefst zeven op tien landgenoten kampen met een ernstig tekort aan magnesium. Dat zo’n magnesiumtekort gevolgen heeft voor je gezondheid en lichamelijke conditie is voor iedereen duidelijk. Maar voor we op zoek gaan naar het effect van zo’n magnesiumtekort op onze gezondheid, moeten we wel weten wat magnesium precies is.
 
Magnesium is zoals reeds gezegd een mineraal dat een hoofdrol speelt in de productie van energie. Magnesium doet echter nog veel meer met je gezondheid. Zo heeft het een positief effect op je pijngevoelens en je pijngrens en speelt magnesium ook een belangrijke rol bij het ontstaan van angst, stress en depressie. Bij een gebrek aan magnesium kunnen er belangrijke gezondheidsklachten ontstaan. Je magnesiumconcentratie hangt nauw samen met je voeding.
 
Vooral diegenen die ongezond eten met een gebrek aan voldoende groenten en fruit hebben op relatief korte tijd met magnesiumtekorten en de gevolgen ervan af te rekenen. Magnesium is immers niet voor niets bij belangrijke lichaamsprocessen betrokken zoals de aanmaak van voldoende hormonen, bij je metabolisme of stofwisseling, je spieropbouw en bij de ontspanning van spieren en zenuwen. Zo wordt magnesium in heel wat gevallen gebruikt voor het bestrijden van stress.

    Magnesium is betrokken bij:

    de opname van calcium en botaanmaak, bij de energieproductie en opslag ervan in je lichaamscellen, en bij de werking van enzymen en proteïnen

      Aanbevolen hoeveelheid

      Als we aan onze concentratie aan magnesium iets willen doen moeten we weten van wanneer we met een tekort aan dit mineraal kampen. De Hoge Gezondheidsraad legde de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor volwassenen vast op 420 milligram voor mannen en 360 milligram voor vrouwen. Deze hoeveelheid is echter niet voor iedereen voldoende. Zij die dagelijks zware inspanningen moeten leveren, topsporters, zwangere vrouwen en zij die borstvoeding geven hebben een grotere behoefte aan dit belangrijke mineraal. Dat vandaag zovelen met een ernstig magnesiumtekort kampen is van vele factoren afhankelijk maar is vooral het gevolg van onze calorierijke en ongezonde voeding rijk aan suikers. We kunnen er dus allemaal mee te maken krijgen. Er bestaan vele en soms dure voedingssupplementen om die magnesiumtekorten aan te passen, maar die zijn niet eens nodig om dit probleem op te lossen. Een aangepaste lees gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding met in de eerste plaats voldoende groenten en fruit is meestal voldoende.

      oorzaken

      Naast een ongezonde voeding zijn er uiteraard nog oorzaken van een tekort aan magnesium maar de hoofdrol is hier zeker weggelegd voor onze voeding. Gebruik je bijvoorbeeld veel geraffineerde producten zoals suiker maar ook witte meelproducten zoals wit brood en geraffineerde witte pasta, rijst en andere deegwaren en eet je daar bovenop te weinig groenten? Dan is de kans zeer groot dat je met een tekort aan magnesium te doen hebt.
      Ben je dagelijks of regelmatig blootgesteld aan stress, dan verdwijnt heel wat magnesium via je urine, hoeveelheid die via je voeding hoe dan ook moet aangevuld worden. Naast voeding, zware lichamelijke (sportieve) inspanningen heeft ook het gebruik van bepaalde geneesmiddelen zoals maagzuurremmers, en de anticonceptiepil een belangrijke invloed op je hoeveelheid magnesium.

      Symptomen van magnesiumtekort:

      zijn spierkrampen, onrustige benen, slapeloosheid of en/of een onrustige slaap, hoofdpijn en migraine, stijve en pijnlijke spieren, diabetes, hyperactief, ADHD, hoge bloeddruk, constipatie of verstopping, PMS, regelmatig voorkomende keelontstekingen, pijnlijke nierstenen, depressie, erectiestoornissen, oorsuizingen, duizeligheid en regelmatig flauw vallen en een aanhoudend gebrek aan energie.

      Voeding rijk aan magnesium

      Je kan je tekort aan magnesium wegwerken door dure voedingssupplementen, maar natuurlijke voeding is uiteraard aan te bevelen. Heb je te kampen met een tekort aan magnesium kies dan voor deze gezonde voeding rijk aan dit mineraal:
      • Rauwe voeding: zoals rauwe groenten, fruit, rauwe cacao,
      • Alle volkorenproducten: zoals volkoren- en/of meergranenbrood, roggebrood en tarwezemelen
      • Alle sojaproducten: sojascheuten, sojamelk, tofu, sojasaus, sojabonen
      • Noten: en dan vooral pecannoten, amandelen en cashewnoten en pinda’s,
      • Groenten en kruiden: bonen, gember, waterkers, venkel, bieslook, koolrabi, peterseli, en paardebloemblad
      • Fruit: rozebottels, bramen, aalbessen, pruimen, peren, en appels
      • Granen en zaden: amarant, quinoa, gierst, bruine rijst, kamut , tarwe, spelt, haver,rogge, gerst, en boekweit
      • Pitten en zaden: zonnebloem- en pompoenpitten, en sesamzaad,
      • Vette vissoorten: zoals paling, zalm, makreel, tong, forel, haring, ansjovis, en sardienen maar ook heilbot, krab en schaal- en schelpdieren
      bron: leefgezonder.be


        Reacties

        Populaire posts van deze blog

        Laat voeding uw medicijn zijn:

        Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

        Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                        Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

        Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

        Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...