Doorgaan naar hoofdcontent

Spelregels voor goede voeding

Voedingsrichtlijnen

Wie eet volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum en ook nog een regelmatig eetpatroon heeft, zal zich al snel fitter voelen. Hier de spelregels voor een gezond eetpatroon!
  1. Breng variatie aan in je maaltijd.
  2. Eet niet te veel.
  3. Eet veel groente, fruit en volkorenbrood.
  4. Kijk uit met verzadigde vetten.
  5. Ga hygiënisch en veilig met eten om.

Variatie

Gevarieerd eten doe je door iedere dag iets te eten uit elk van de vijf onderstaande vakken van de Schijf van Vijf:

Vak éénGroente én fruit.

Vak twee
(Volkoren)brood en aardappelen, graanproducten, (zilvervlies)rijst, macaroni, spaghetti of peulvruchten.


Vak drie
Melkproducten, kaas én vlees (vleeswaren, kip), vis, ei, en vleesvervangers als tahoe of tempé.

Vak vier
Margarine, halvarine of olijfolie.

Vak vijf
Dranken en dan vooral water.

Voedingsmiddelen

Hieronder vind je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen per dag, die door het Voedingscentrum zijn opgesteld. Deze hoeveelheden zorgen voor voldoende voedingsstoffen bij een gemiddelde levensstijl:
  • 5 tot 7 sneetjes brood
  • 3 tot 5 aardappelen of 150-250 gram pasta of rijst
  • 4 opscheplepels groente (200 gram)
  • 2 stuks fruit
  • 2 glazen melk(producten)
  • 1 of 2 plakken kaas
  • 100 gram vlees, vis, kip, tahoe of tempé
  • 1 of 2 plakjes vleeswaar
  • 5 gram halvarine/margarine per boterham
  • 15 gram margarine voor de bereiding van de warme maaltijd
  • 2 liter vocht

Groente en fruit

Groente en fruit zijn belangrijke leveranciers van vitamines en mineralen en vezels. Bovendien helpen ze de kans op hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker te verminderen. Eet daarom iedere dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit.


Brood en aardappelen

Brood, aardappelen, rijst, pasta en peulvruchten zijn rijk aan zetmeel en vezels en bevatten nauwelijks vet. Zorg er dan ook voor dat je deze producten volop gebruikt, want ze vormen een goede basis voor een gezonde voeding en zijn absoluut geen dikmakers.

Vetten

Hoewel we vet nodig hebben als bron van onverzadigde vetzuren moeten we zuinig zijn met verzadigd vet. Vet is namelijk een beruchte dikmaker. Om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen, is het verstandig te kiezen voor producten die rijk zijn aan onverzadigd vet.

Enkele tips om het gebruik van verzadigd vet te beperken:

  • Kies voor halfvolle melk en magere melkproducten.
  • Gebruik (dieet)halvarine dun op brood.
  • Eet meer vis in plaats van vlees; vis bevat meestal weinig vet en veelal onverzadigd vet.
  • Beperk vette tussendoortjes als kaas, worst, koek en gebak.
  • Kies voor bak- en braadproducten met zo min mogelijk verzadigde vetten.

Zuinig met zout

Veel zout is slecht voor je nieren en het verhoogt de kans op een hoge bloeddruk. Specerijen zijn een goed alternatief om de maaltijd op smaak te brengen. Gebruik je wel zout, kies dan voor jodiumhoudend zout. Wees daarnaast matig met zoutjes en hartige snacks. Pak liever een wortel of stukje komkommer.

bron: gezondheidsnet.nl

                                  

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...