Doorgaan naar hoofdcontent

Allemaal beestjes...


Als vervolg op het artikel over belemmerende overtuigingen hier een korte handleiding hoe je ze kunt vervangen door constructievere overtuigingen. Misschien heb je dit in het verleden als eens geprobeerd. Heb je er boeken over gelezen en al stappen ondernomen. Maar als alles dat je in het verleden gedaan hebt om belemmerende overtuigingen te laten verdwijnen (nog) niet gelukt is, volgt hier een 4-stappen proces om dit wel te laten lukken.

Stap 1: Geef het beestje een naam.
Probeer er achter te komen wat de belemmerende overtuiging is die je hebt. Hier volgen een paar voorbeelden van onderliggende en negatieve gedachten:
  • Ik mag er niet zijn…
  • Ik ben bang om verlaten te worden…
  • Ik hou niet van mijzelf…
  • Ik ben niet knap genoeg…
  • Ik ben niet goed genoeg…
  • Ik ben het niet waard…
  • Ik mag niet genieten…
  • Ik ben bang voor verandering…
  • Ik ben bang voor conflicten…
  • Ik ben bang om te falen…
  • Geluk is niet voor mij weggelegd…
Geef vervolgens de onderliggende gedachte een naam. Bijvoorbeeld: ‘Het beestje van er niet mogen zijn’, ‘het beestje van verlatingsangst’. Begin de naam met ‘Het beestje van…’

Stap 2: Het beestje hoort niet bij jou.
De volgende stap is om de belemmerende overtuiging weg te sturen. Ze is niet wie jij bent, ze is alleen een gedachte. Zeg hardop: ‘Het beestje van… heeft niets te maken met wie ik ben.’ Je kunt ook een schetsje maken met een afbeelding van jou en het beestje. Teken dan jezelf los van het beestje en ook groter.

Stap 3: Vergeef en bedank het beestje.
We zijn gewend om de belemmerende overtuigingen de schuld te geven van alles wat er verkeerd gaat in ons leven. Maar die overtuigingen zijn niet voor niets ontstaan. Je hebt ze ontwikkeld toen je ze nodig had. Misschien wel als kind. Ze hebben je toen geholpen maar nu niet meer. Ga na wanneer de overtuiging nog wel echt nut voor je had. Denk ook na over de manieren hoe de overtuiging je in de loop van de jaren geholpen heeft (misschien wel doordat je zo aandacht van anderen kreeg).

Stap 4: Neem afscheid van het beestje.
Het is tijd om afscheid te nemen. Zeg hardop: "Ik bedank het beestje van… voor wat hij in het verleden voor me gedaan heeft, ik heb het echter niet meer nodig voor de toekomst. Het is niet wie ik ben. Ik stuur je terug."

We betreden met zo’n oefening het terrein van het onderbewuste. Dat is het gebied waar die overtuigingen zich bevinden. Er zijn tal van oefeningen die je kunt doen om belemmerende overtuigingen weg te krijgen. Hierboven was slechts een eenvoudig voorbeeld. Er zijn andere oefeningen die bijvoorbeeld de oude, belemmerende overtuiging vervangen door nieuwe, betere overtuigingen.

Als ondernemers hebben we tal van verschillende instrumenten ter beschikking om succesvol te zijn: strategie, middelen en vaardigheden. Maar het allerbelangrijkste is daarbij onze mindset (vertaling: geesteskracht). Als we dat niet voor elkaar hebben, kunnen we de nog zoveel tijd aan de andere instrumenten besteden, maar dan is het zonder bezieling. En dat gaat ten koste van het resultaat. Dus, zorg dat je mindset optimaal is door belemmerende overtuigingen op te ruimen.

Herkenbaar? Eens of oneens? Deel je mening op mijn blog (mijn reactie terug) of bij de snel groeiende Out of your Box groep op LinkedIn (reacties van anderen). Laten we van elkaar leren!

bron: dr. Fred Krautwurst

              


Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...