Doorgaan naar hoofdcontent

Water drinken verhoogt reactiesnelheid

Het drinken van water heeft een positieve invloed op de reactiesnelheid van mensen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.   

                      
Na het achteroverslaan van een glas water reageren mensen tot 14 procent sneller bij een cognitieve taak, bijvoorbeeld wanneer ze zo snel mogelijk de grootste cirkel op een computerscherm moeten aanklikken. Het effect is het sterkste bij mensen die veel dorst hebben.
Daarmee is aangetoond dat milde uitdroging een grote invloed heeft op de cognitieve prestaties van mensen, zo melden onderzoekers van de Universiteit van East London in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

Brein


Bij het onderzoek lieten de wetenschappers 34 proefpersonen een aantal cognitieve taken uitvoeren, nadat ze een nacht niet hadden gedronken. Voor de test kregen ze een mueslireep en een glas water, of alleen een mueslireep. Uit het onderzoek bleek dat de deelnemers gemiddeld sneller reageerden bij de testjes als ze van tevoren water hadden gedronken.
Volgens de wetenschappers is het goed mogelijk dat een tekort aan vocht een directe invloed heeft op de prestaties van het menselijk brein.

Dorst

"Als je dorst hebt, leidt dat waarschijnlijk de aandacht af van de taak waar je mee bezig bent", verklaart hoofdonderzoeker Caroline Edmonds in de Britse krant The Telegraph.
"Bijna 80 procent van onze hersenen bestaan uit water, dus het is belangrijk dat je er genoeg van binnen krijgt", aldus Edmonds.
De Britse onderzoekers toonden al eerder aan dat schoolkinderen die veel water drinken gemiddeld genomen alerter zijn en beter presteren bij geheugentaken.
Water drinken is goed voor je gezondheid, je huid, je lijn en het verhoogt zelfs je reactiesnelheid volgens recent onderzoek. Kortom: genoeg redenen om wat vaker naar de kraan of koelkast te lopen. Maar wat als je niet van water houdt? Water is immers vrijwel smaakloos en kan op een gegeven moment gaan vervelen.

 Breng je watertje dan eens op smaak met:

 1. een theezakje! Het aantal soorten thee is de afgelopen jaren explosief gestegen. Laat je verrassen door de vele smaaksensaties die je vindt in biologische- of speciale theewinkels of voeg het gangpad ‘koffie en thee’ toe aan je supermarktroute. Tegenwoordig vind je namelijk ook gewoon in je supermarkt de meest spicy en exotische smaken. Doe extra gezond en ga voor een groene, witte of kruidenthee.

2. een citroen of limoen! Je spijsvertering help je met opstarten door ’s morgens een glas water met vers citroen- of limoensap te drinken. Later op de dag werkt zo’n lichtzuur sapje ook heerlijk verfrissend. Wist je dat het ook lekker is in heet water eventueel in combinatie met thee of verse muntbladeren? Maak het iets zoeter door een paar druppeltjes ahornsiroop of honing toe te voegen.

3. Biologische siroop! Bijvoorbeeld duindoorn-, cranberry-, of vlierbloesemsiroop al dan niet in combinatie met wat blaadjes verse munt of salie.

4. Gember! Hele volksstammen zweren bij gember en dichten er weerstand verhogende eigenschappen aan toe. Ook in het boek ‘De Voedselzandloper’ krijgt het wortelachtige ingrediënt positieve aandacht. Gember vindt je in de supermarkt bij de groenten en kun je verwerken in je maaltijd, maar je kunt het ook toevoegen aan gekookt water. Hoe? Snijd een stukje gemberwortel af, schil dit stukje en doe ‘m in een glas of beker heet water. Prik met een vork in het stukje gember om de sappen ‘vrij te laten’. Hoe meer gember, hoe pittiger! Heb je nog een beetje citroen- of limoensap over? Voeg het toe voor nóg meer smaak.
Wie zegt dat water saai is?
 
bron: nu.nl
 
                             

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...