Doorgaan naar hoofdcontent

Verklein je kans op darmkanker

Een aantal adviezen

Nee, darmkanker voorkomen kun je niet. Er zijn immers risicofactoren waar je zelf geen invloed op hebt, zoals je leeftijd. En misschien zijn er nog een hoop risicofactoren onbekend. Maar dat wil niet zeggen dat je de kans dat je darmkanker krijgt niet zo klein mogelijk kunt maken... Hieronder lees je verschillende tips om de kans op darmkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Een deel van de adviezen heeft te maken met leefstijl, een ander deel met voeding.
Beweeg voldoende 

  • Bewegen is om veel redenen goed voor je. Het ontspant, het is goed voor je gewicht en voor je darmwerking. En een goed gewicht en een goede darmwerking verkleinen de kans op darmkanker. Probeer daarom op ten minste vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen.
Rook niet
  • Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor kanker, vooral longkanker. Maar ook hebben rokers een grotere kans op darmkanker. Redenen te over dus om met roken te stoppen.
Controleer jezelf
  • Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook jezelf in de gaten houden. Heb je klachten die kunnen wijzen op (darm)kanker? Raadpleeg je huisarts dan.
Eet gezond en gevarieerd
  • Gezond en gevarieerd eten is om tal van redenen goed voor je gezondheid. Ook kansen op sommige vormen van kanker kun je ermee verkleinen. Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld veel groente en fruit en veel vezels op darmkanker, daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Wel is het zo dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker te verkleinen (denk aan maagkanker en longkanker). Verder zijn er veel aanwijzingen dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel duidelijkere en overtuigendere resultaten dan het andere.
Wees matig met rood vlees
  • Rood vlees, dat wil zeggen rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, wordt vaak geassocieerd met darmkanker. Toch zijn er slechts aanwijzingen dat het vaak eten van deze vleessoorten de kans op darmkanker verhoogt. Maar ook die aanwijzingen zijn op zichzelf genoeg om matig te zijn met het eten van rood vlees. Wissel het eens af met andere vleessoorten of met vis.
Wees matig met nitrietrijke groente
  • Ingewikkeld verhaal: de stof nitraat uit sommige groenten wordt door het klaarmaken of eten van groente omgezet in een andere stof: nitriet. Die stof zou in het lichaam kankerverwekkend kunnen optreden. 'Zou', want ook hier zijn de wetenschappers het nog niet over eens. Uit voorzorg zou je niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente moeten eten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
Wees matig met alcohol
  • Alcoholgebruik vergroot de kansen op veel vormen van kanker, waaronder darmkanker. Wees dus matig met alcohol. Wat matig alcoholgebruik is? Maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen.

bron: gezondheidsnet.nl
     
                                             

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn

  Hippocrates van Kos   (Kos, ca. 460 v.Chr. – Larissa, 370 v.Chr.) was een Griekse arts. Zijn naam betekent paardentemmer. Hij wordt beschouwd als de grondlegger, de 'vader' van de Westerse geneeskunde omdat hij als eerste natuurlijke in plaats van bovennatuurlijke oorzaken voor ziekten zag. Hij was een van de eersten in de Westerse wereld die op basis van lichamelijke symptomen een diagnose kon stellen en daarbij een bepaalde therapie voorschreef. Dit principe werd echter al enkele millennia daarvoor toegepast in India en China.  Hij haalde dus de geneeskunde in de Westerse wereld uit de taboesfeer van tovenarij en godsdienst. Een van de grote verdiensten van Hippocrates is dat hij de medische wetenschap scheidde van de heersende natuurfilosofische benadering. Hij legde sterke nadruk op hygiëne, zowel voor arts als patiënt, op gezonde eet- en drinkgewoonten, het belang van frisse lucht en een natuurlijk verloop van processen in het lichaam. bron:  wikepedia artikel...

Ervaringen met astma / bronchitis

Ervaringen met astma/bronchitis; De laatste maand hebben velen onder ons ervaren wat griep is. Met daarnaast fikse verkoudheid of benauwdheid. Waarom hoest u slijm op? Bacteriën en virussen kunnen ervoor zorgen dat u een verkoudheid of griep krijgt. Soms komen deze ziekteverwekkers in uw bronchiën terecht en zorgen daar voor een ontsteking. Als dat gebeurt heeft u een acute bronchitis. Uw lichaam probeert dan proberen de bacteriën en virussen op te ruimen. Dat doet uw lichaam door slijm aan te maken. Met hoesten verwijdert u het slijm uit uw longen. Hoesten is vervelend maar wel goed. Met hoesten maakt uw lichaam uw longen schoon. FEITEN OVER ACUTE BRONCHITIS Elk jaar krijgen 235.000 mensen acute bronchitis. Acute bronchitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie Andere vormen van bronchitis Er zijn drie vormen van acute bronchitis. Die verschillende vormen zijn vooral de plaats waar de ontsteking zit. ü Acute bronchitis i...

5 vragen over... sporten met diabetes

Houd je bloedglucosewaarden in de gaten Dat je met diabetes niet mag sporten is een fabel. Het is juist heel gezond.  Als diabeet is het wel belangrijk om je bloedsuiker te controleren. Waar moet je nog meer op letten?  1. Mag je altijd sporten als je diabetes hebt? "Sporten is voor iedereen met diabetes goed voor de gezondheid. Tenzij je last hebt van complicaties.  Dan is een aanpassing van je training nodig, zodat mogelijke complicaties als hart- en vaatziekten niet verergeren.  Doe dat in overleg met je behandeld arts. Bij een lage bloedsuikerspiegel is het wel van belang om extra koolhydraten te eten of even te wachten met sporten,  zodat je hypo’s voorkomt." 2. Wat voor effect heeft bewegen op het lichaam? "Regelmatig sporten is goed voor je bloeddruk, gewicht en fitheid. Het verkleint de kans op het optreden van een aantal ziekten,  ook op de langere termijn. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met diabetes. Het risico op het ontwikkelen van...