Een aantal adviezen
Beweeg voldoende
- Bewegen is om veel redenen goed voor je. Het ontspant, het is goed voor je gewicht en voor je darmwerking. En een goed gewicht en een goede darmwerking verkleinen de kans op darmkanker. Probeer daarom op ten minste vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen.
- Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor kanker, vooral longkanker. Maar ook hebben rokers een grotere kans op darmkanker. Redenen te over dus om met roken te stoppen.
- Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook jezelf in de gaten houden. Heb je klachten die kunnen wijzen op (darm)kanker? Raadpleeg je huisarts dan.
- Gezond en gevarieerd eten is om tal van redenen goed voor je gezondheid. Ook kansen op sommige vormen van kanker kun je ermee verkleinen. Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld veel groente en fruit en veel vezels op darmkanker, daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Wel is het zo dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker te verkleinen (denk aan maagkanker en longkanker). Verder zijn er veel aanwijzingen dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel duidelijkere en overtuigendere resultaten dan het andere.
- Rood vlees, dat wil zeggen rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, wordt vaak geassocieerd met darmkanker. Toch zijn er slechts aanwijzingen dat het vaak eten van deze vleessoorten de kans op darmkanker verhoogt. Maar ook die aanwijzingen zijn op zichzelf genoeg om matig te zijn met het eten van rood vlees. Wissel het eens af met andere vleessoorten of met vis.
- Ingewikkeld verhaal: de stof nitraat uit sommige groenten wordt door het klaarmaken of eten van groente omgezet in een andere stof: nitriet. Die stof zou in het lichaam kankerverwekkend kunnen optreden. 'Zou', want ook hier zijn de wetenschappers het nog niet over eens. Uit voorzorg zou je niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente moeten eten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
- Alcoholgebruik vergroot de kansen op veel vormen van kanker, waaronder darmkanker. Wees dus matig met alcohol. Wat matig alcoholgebruik is? Maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen.
Reacties
Een reactie posten