Doorgaan naar hoofdcontent

Verklein je kans op darmkanker

Een aantal adviezen

Nee, darmkanker voorkomen kun je niet. Er zijn immers risicofactoren waar je zelf geen invloed op hebt, zoals je leeftijd. En misschien zijn er nog een hoop risicofactoren onbekend. Maar dat wil niet zeggen dat je de kans dat je darmkanker krijgt niet zo klein mogelijk kunt maken... Hieronder lees je verschillende tips om de kans op darmkanker zo veel mogelijk te verkleinen. Een deel van de adviezen heeft te maken met leefstijl, een ander deel met voeding.
Beweeg voldoende 

  • Bewegen is om veel redenen goed voor je. Het ontspant, het is goed voor je gewicht en voor je darmwerking. En een goed gewicht en een goede darmwerking verkleinen de kans op darmkanker. Probeer daarom op ten minste vijf dagen per week minimaal een half uur te bewegen.
Rook niet
  • Roken is veruit de belangrijkste risicofactor voor kanker, vooral longkanker. Maar ook hebben rokers een grotere kans op darmkanker. Redenen te over dus om met roken te stoppen.
Controleer jezelf
  • Onderdeel van een gezonde leefstijl is ook jezelf in de gaten houden. Heb je klachten die kunnen wijzen op (darm)kanker? Raadpleeg je huisarts dan.
Eet gezond en gevarieerd
  • Gezond en gevarieerd eten is om tal van redenen goed voor je gezondheid. Ook kansen op sommige vormen van kanker kun je ermee verkleinen. Wat de precieze rol is van bijvoorbeeld veel groente en fruit en veel vezels op darmkanker, daar zijn de geleerden nog niet helemaal uit. Wel is het zo dat groente en fruit onder meer goed zijn om de kansen op andere vormen van kanker te verkleinen (denk aan maagkanker en longkanker). Verder zijn er veel aanwijzingen dat vezelrijke voeding de kans op darmkanker verkleint. Het ene onderzoek heeft wel duidelijkere en overtuigendere resultaten dan het andere.
Wees matig met rood vlees
  • Rood vlees, dat wil zeggen rund-, lams-, geiten- en varkensvlees, wordt vaak geassocieerd met darmkanker. Toch zijn er slechts aanwijzingen dat het vaak eten van deze vleessoorten de kans op darmkanker verhoogt. Maar ook die aanwijzingen zijn op zichzelf genoeg om matig te zijn met het eten van rood vlees. Wissel het eens af met andere vleessoorten of met vis.
Wees matig met nitrietrijke groente
  • Ingewikkeld verhaal: de stof nitraat uit sommige groenten wordt door het klaarmaken of eten van groente omgezet in een andere stof: nitriet. Die stof zou in het lichaam kankerverwekkend kunnen optreden. 'Zou', want ook hier zijn de wetenschappers het nog niet over eens. Uit voorzorg zou je niet vaker dan twee keer per week nitraatrijke groente moeten eten. Nitraatrijke groenten zijn andijvie, rode bieten, snijbiet, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, alle soorten sla, spinazie, spitskool en venkel.
Wees matig met alcohol
  • Alcoholgebruik vergroot de kansen op veel vormen van kanker, waaronder darmkanker. Wees dus matig met alcohol. Wat matig alcoholgebruik is? Maximaal één glas per dag voor vrouwen en twee voor mannen.

bron: gezondheidsnet.nl
     
                                             

Reacties

Populaire posts van deze blog

Laat voeding uw medicijn zijn:

Laat voeding uw medicijn zijn: Een uitspraak van Hippocrates, een Griekse geneesheer , die 400 jaar voor Chr. leefde en onder andere deze uitspraak deed. In ons item Kanker en de verboden genezingen, is in deel 3   het verhaal van de Gerson therapie. Die grotendeels   deze stelling beaamde. Maar momenteel ontzettend actueel en belangrijk. Bekijk en luister naar   bijgaand radio interview   NPO radio 1 https://www.minderpijn.info/blog

Ervaringen van lotgenoten astma en bronchitis

                Ervaringen van lotgenoten astma & bronchitis Verslag over mijn ervaring als een gebruiker met "allergische astma" Toen ik ongeveer 9 jaar oud was, begonnen mijn problemen met astma. Onze huisarts pompte me vol met cortisone , wat werd beschouwd als een wondermiddel. Mijn moeder trok me van arts tot arts, zelfs een arts die gespecialiseerd  was in acupunctuur. De tijd verstreek en elk jaar tussen mei en september, kreeg ik mijn astma. Hierdoor dachten de artsen  dat het een allergische astma zou zijn. In de daaropvolgende allergie testen, bleek dat ik een allergie had voor  grassen en granen. Nu woonden wij midden in de natuur, waar alles in de zomer vol staat met grassen en granen. Meteen  ik mocht  in de zomer niet aan een sport meedoen van de school , niet zwemmen of gymnastiek. Via via leerden wij deze juice kennen. Wat die juice  gedaan met mijn lichaam is gewoon geweldig! Maria. Juice - onze ...

Wat zijn gezonde voedingsgewoonten?

Om zo lang mogelijk in een goede  gezondheid  van het leven te genieten zijn in de eerste plaats goede en  gezonde voedingsgewoonten  onmisbaar. Om gezonde voedingsgewoonten aan te leren moeten we wél weten wat voedingsdeskundigen verstaan onder goede voedingsgewoonten. Om in goede gezondheid te blijven heeft je lichaam meer dan veertig verschillende voedingsstoffen nodig. Geen enkel voedingsmiddel of  gezond dieet  is in staat je al die stoffen te bezorgen. Wat zijn goede en gezonde voedingsgewoonten nu precies en hoe weet je of je goed bezig bent? Er bestaan geen goede of slechte voedingsmiddelen, slechte en dus ongezonde voedingsgewoonten wél Wie met gezonde voeding  en  voedingsgewoonten  begaan is kent ongetwijfeld de  voedingsdriehoek  of  ‘de schijf van vijf’ . Tot voor kort was de voedingsdriehoek onaantastbaar., maar recent verscheen dokter Verburgh op het toneel en die zette de principes van deze voedingsdriehoek op z...